Temat: Wybór klimatyzatora do nowego mieszkania 77 m2
Witam serdecznie, nie mam doświadczenia z klimami, a w nowym mieszkaniu planuję ją zainstalować (nie osobiście - ekipa). Szukam porad, czy w ogóle idę w dobrą stronę
Póki co wpadłem na takie pomysły:
Klima raczej typu split, naścienna.
Klima tylko w salonie, bo inaczej trzeba by ciągnąć przez całe mieszkanie te przewody z urządzenia na balkonie?
Metraż samego salonu to 21 m2, ale połączony razem z kuchnią i przedpokojem - robi się 42 m2...
Strona zachodnia.
Rozkład mieszkania:
Pytanie jakiej marki klimatyzator i jakiej mocy?
Myślałem nad modelem LG DUAL COOL AP12RT (3.5kW), bo ma oczyszczacz powietrza.
3.5kW wydaje się mało, ale w sumie nie lubię mieć lodówki w domu, chcę tylko trochę zbijać temperaturę, żeby w upały nie było 30 w mieszkaniu, a ~26.
Druga rzecz która mnie interesuje w klimatyzatorach to dobra integracja przez Wifi lub z-wave, ze smart kontrolerami. I z tego co czytałem to z LG jest dość ciężko (mają zamknięty system), za to spoko Gree, więc myślałem np nad modelem:
Gree Lomo Luxury Plus GWH12QC-K6DNB2D
Pytanie czy takie modele są ok, czy nie będzie za rok/dwa problemów z czymś.
Czy szukać raczej większej mocy, czy jednak inwestować w multi-split?
Czy z tym oczyszczaniem powietrza to spoko, czy raczej bezużyteczna funkcja w klimatyzatorach?
Budżet to fajnie by było do 5 tys zł, za sam sprzęt (oddzielnie montaż), ale jeśli jest coś mega za niewiele więcej, a będzie spokój to raczej wezmę. Taki totalny max to ~8k zł.