![]() |
|
Może Ktoś odpowie???? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Hyde Park (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=16) +--- Wątek: Może Ktoś odpowie???? (/showthread.php?tid=1812) |
Może Ktoś odpowie???? - awax - 2008-10-31 Witam Jakie Waszym zdaniem są najpoważniejsze problemy techniczne w codziennej praktyce serwisu chłodniczego? 1. 2. 3. Niewiele się o tym na tym Forum pisze Może Ktoś odpowie???? - Artic - 2008-11-01 1. elektronika 2. głupota ludzi 3. nieszczelność to no co u siebie zaobserwowałem
Może Ktoś odpowie???? - senior - 2008-11-01 1. nieszczelności 2. automatyka chłodnicza Może Ktoś odpowie???? - awax - 2008-11-02 Witam Dzięki,za dotychczasowe odpowiedzi.Szczerze mówiąc pokrywają sie z moimi doświadczeniami. Moje pytanie,czy też mini ankieta nie było zadane jedynie z ciekawości. Staram się analizować przyczyny tych najczęściej występujących problemów. Moje wnioski są np. takie: Fuszerka,głupota ludzi spowodowane są takimi czynnikami jak : -brak wymogu umów serwisowych i konserwacyjnych -brak wymogu kwalifikacji i naprawy "pseudofachowców" Automatyka,elektronika,marna jakość podzespołów: -j.w. -brak instrukcji i schematów serwisowych -wciskanie nam niejednokrotnie tanich "bubli" przez importerów -pseudokursy i brak szkoleń z prawdziwego zdarzenia Napiszcie proszę czy się ze mną zgadzacie? Teraz w czym rzecz? Aktualnie wprowadzane będzie w ekspresowym tempie nowe prawo w naszej branży. Jeszcze mamy czas i możliwości na rodzaj tych zmian mieć wpływ.Oczywiście w określonych wymogami Unijnymi granicach ,jednak możliwości te są naprawdę duże. Chciałbym poznać Wasze poglądy na rodzaj tych zmian,ja swoje raczej jasno wykładam w tym co piszę na tym forum.Np.że popieram kontrolę obrotu czynnikami utrudniająca dostęp do nich laikom itp. Ktoś może mi zarzucić ,że chodzi mi o zmniejszenie konkurencji,ale Koledzy jestem przekonany,że nawet spełnienie minimum Unijnych wymogów wykaże,że jest nas o wiele za mało.Chciałbym aby po prostu było trochę normalniej i aby wpływ na to co się dzieje w branży mieli również Ci,którzy ten serwis wykonują,a nie jedynie handlowcy ,którzy czasem nie widzą nawet tego co oferują. Pozdrawiam Może Ktoś odpowie???? - boryspol - 2008-11-02 A ty awax to jesteś klient czy servisant ? Może Ktoś odpowie???? - awax - 2008-11-02 boryspol napisał(a):A ty awax to jesteś klient czy servisant ?Witam Serwisant Może Ktoś odpowie???? - Artic - 2008-11-02 Popieram Cię awax mądzrze mówisz... Może Ktoś odpowie???? - awax - 2008-11-02 Artic napisał(a):Popieram Cię awax mądzrze mówisz...Dzięki Mam po prostu nadzieję,że poza czysto praktycznymi poradami mozemy również zacząć coś robić Może Ktoś odpowie???? - bodzio - 2008-11-02 Może strajk? co my możemy?
Może Ktoś odpowie???? - awax - 2008-11-02 bodzio napisał(a):Może strajk?Koledzy chcieć to móc Jak to możliwe,że nie wiecie kto ma na to wpływ.Są organizacje zrzeszające ludzi z Branży. Może Ktoś odpowie???? - AS - 2008-11-02 Taki mi się nasunęło czytając powyższe odpowiedzi: 1. Nie można zostać pilotem niewiedząc jak to należy robić 2. Nie można zostać lekarzem, kiedy nie skończy się odpowiednich studiów oraz nie przeprowadzi odpowiedniej specjalizacji 3. Nie można być adowkatem nie mając zaliczonych studiów na wydziale prawa oraz odpowedniej aplikacji. Powyższe punkty ważne są przy jednym założeniu: na końcu jest egzamin potwierdzający wiedzę, nie tylko teoretyczną Tyle dookoła trąbienia, że korporacje zawodowe to samo zło. Tak w przypadku kiedy w tych związakch panuje nepotyzm, ale z perspektywy patrząc na korporację zawodową jest ona dobrym rozwiązaniem, a kiepskich fachowców zawsze zweryfikuje rynek. Może Ktoś odpowie???? - bodzio - 2008-11-02 Tylko po pierwsze trzeba wiedzieć co chcemy zmienić? i w jakim kierunku aby sobie nie pogorszyć sprawy Może Ktoś odpowie???? - awax - 2008-11-02 bodzio napisał(a):Tylko po pierwsze trzeba wiedzieć co chcemy zmienić? i w jakim kierunku aby sobie nie pogorszyć sprawyOK przyznaję właśnie po to zadałem to pytanie Może Ktoś odpowie???? - AS - 2008-11-02 Np. upawnienia do wykonywania zawodu. Może być? Może Ktoś odpowie???? - awax - 2008-11-02 AS napisał(a):Np. upawnienia do wykonywania zawodu. Może być?Uprawnienia będą i tak,problem w tym kto je nam będzie wydawał Może Ktoś odpowie???? - awax - 2008-11-02 Poza tym są jeszcze sprawy kontroli obrotu czynnikami,kontrole szczelności,odzysk czynnika.Przy okazji odzysku ,kto z Was oddał zużyty czynnik do utylizacji? Może Ktoś odpowie???? - AS - 2008-11-02 SIMP, Ministerstwo Gospodarki - zapewne jakaś ich agencja Ministewrstwo Ochrony Środowiska - zapewne jakaś ich agencja lub najprościej Wojewoda lub Urząd Marszałkowski danego województwa po zaliczeniu odpowiedniego egzaminu Może Ktoś odpowie???? - bodzio - 2008-11-02 I za lie? na jaki czas? Fajnie by było jak było by więcej ośrodków wydających takie dokumenty żeby nie jeździć na drugi koniec kraju i żeby sprawnie to szło. Może Ktoś odpowie???? - AS - 2008-11-02 awax napisał(a):Poza tym są jeszcze sprawy kontroli obrotu czynnikami,kontrole szczelności,odzysk czynnika.Przy okazji odzysku ,kto z Was oddał zużyty czynnik do utylizacji?W tym roku kilaset kilogramów do prozonu, chociaż trochę to kosztowało. Może Ktoś odpowie???? - awax - 2008-11-02 AS napisał(a):SIMP,Większość z nich nie ma pojęcia o temacie.Jest jeszcze np Izba Gospodarcza Chłodnictwa i Klimatyzacji Może Ktoś odpowie???? - awax - 2008-11-02 AS kosztowało? a powinno kosztować?przecież dopłaty ,które płacimy kupując nowy są właśnie na to Może Ktoś odpowie???? - awax - 2008-11-02 Tak przy okazji,dlaczego większość z Was pisze na tym forum anonimowo? Może Ktoś odpowie???? - AS - 2008-11-02 awax napisał(a):AS kosztowało? a powinno kosztować?przecież dopłaty ,które płacimy kupując nowy są właśnie na toNiestety prozon skasował za utylizację Może Ktoś odpowie???? - awax - 2008-11-02 AS napisał(a):Czyli były to mieszaninyi i jeżeli skasował to ilu wypuściło w powietrze?awax napisał(a):AS kosztowało? a powinno kosztować?przecież dopłaty ,które płacimy kupując nowy są właśnie na toNiestety prozon skasował za utylizację Może Ktoś odpowie???? - awax - 2008-11-02 mg_1 napisał(a):Aby nie być posądzonym o reklamę?, nie mam się czym pochwalić po prostu.Jaką reklamę,przeciez większość tutaj to Chłodnicy,sami swoi.Niewielu Klientów tu wchodzi |