![]() |
|
Firma!!! - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Hyde Park (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=16) +--- Wątek: Firma!!! (/showthread.php?tid=4535) Strony:
1
2
|
Firma!!! - pędziwiatr69 - 2011-02-01 Witam Mam pytanie, jakie wymagania prawne są potrzebne by założyć małą działalność o tematyce chłodnictwo i klimatyzacja mam uprawnienia SEP elektryczne i do obsługi sprężarek oraz doświadczenie techniczne ale nie wiem co jeszcze mi potrzeba by móc legalnie prowadzić firmę. Chodzi mi o obsługę małych sklepików oraz układów gdzie ilość czynnika przekracza 3 kg. Myślałem o retroficie jako przewodniej myśli działalności wiele instytucji jeszcze pracuje na R22 wiem że, wiele razy ten temat był poruszany ale może ktoś jeszcze raz będzie mógł udzielić informacji co sądzicie o dotacjach w tym temacie? Dziękuje za wszelkie info. Firma!!! - tommatiz - 2011-02-01 Oj kolego było to na prawdę wiele razy poruszane. Opcja szukaj powinna pomóc. Ja ze swojej strony doradzę chęci do pracy a dalej pójdzie już gładko. Pzdr Firma!!! - pędziwiatr69 - 2011-02-01 Bardzo dziękuję!!! Myślałem że, weszły jakieś zmiany od nowego roku i co z Zielona Kartą¨? Firma!!! - tommatiz - 2011-02-01 Zielona kartę to wyrabiałem w 2000 roku ale teraz to juz jej chyba nie wyrobisz. jak chcesz działać z czynnikami kontrolowanymi to zapoznaj się ze stroną www.coch.pl Pozdrawiam Firma!!! - byniom - 2011-02-01 Kolego powiem tylko że R22 to śliski temat dla kogoś kto nie miał z tym do czynienia chodzi mi o sprawy papierkowe i ochronę środowiska. Jeżeli miałeś do czynienia z chłodnictwem to zapisz się na szkolenie ozonowe i będzi epo sprawie bo inaczej to mosze umoczyć w jakiejś firmie gdzie ochrona środowiska ją kontorluje. Firma!!! - pędziwiatr69 - 2011-02-01 Mam możliwość wyrobienia czegoś takiego w Krajowej Izby Gospodarczej Chłodnictwa i Klimatyzacji. Ma uprawnienia Prozonu ale bardziej mi chodzi o dotacje w tej kwesti? Z 22 miałem dość sporo do czynienia łącznie z utylizacją czynnika udokumentowaną. Chodziło mi o to że, karta ta ma takie same prawa jak ta wydawana przez Prozon. Byniom może jak byś znalazł chwile to porozmawialibyśmy na GG? Firma!!! - byniom - 2011-02-01 Możemy porozmawiać ale jutro bo dzisiaj jestem mało uchwytny .
Firma!!! - wit - 2011-02-02 to ja się dołączę z jeszcze jednym pytaniem bo mam masę sprzecznych informacji... EWIDENCJA ??? jak to jest z ewidencją na czynniki cieplarniane -F-gazy R 404/407/410/134 -część firm robi ewidencję i wysyła sprawozdania, sporo nie prowadzi ewidencji na te czynniki, znajoma hurtownia gazów wysłała do inspektoratu ochrony środowiska zapytanie o ewidencję i o wymaganie jakiś uprawnień przez osoby którym sprzedaje i otrzymała PISEMNĄ odpowiedź, że dla nowych czynników nic nie trzeba -ani ewidencji ani kupujący niczym nie musi się okazywać... CZY DLA NOWYCH EKOLOGICZNYCH F-gazów wymagane jest prowadzenie ewidencji i składanie sprawozdań do BOWO ? też noszę się z zamiarem otworzenia firmy -prawdopodobnie jednoosobowej działalności... głównie naprawy i serwis chłodnictwa -raczej większego- przemysłowego. Wiedzy technicznej mi starczy -od lat pracuję (miedzy innymi) jako serwisant chłodniczy -a i wykształcenie mam chłodnicze... Natomiast boję się "papierkologi" -nigdy nie zajmowałem się sprawami formalnymi... a chyba byłaby pora "pójść na swoje"... Mam: uprawnienia SEP elektryczne, mam do obsługi napraw itd sprężarek i instalacji powyżej 50KW. mam "świadectwo kwalifikacji". I mam narzędzia... brak mi wiedzy o stronie formalno -papierkowej. Firma!!! - awax - 2011-02-02 Witam Wszelkie wymogi są w aktach prawnych tj, Dyrektywie UE oraz Zarządzeniach Ministerstwa środowiska. Szczegółowe informacje można z pewnością uzyskać w organizacjach branżowych w tym w Krajowym Centrum Innowacji Chłodnictwa I Klimatyzacji.W Centrum można uzyskać równiez porady odnośnie uruchamiania firmy. Firma!!! - wit - 2011-02-02 awax napisał(a):Witamproblem w tym, że jest totalny bałagan... zarządzenia sobie, interpretacja każdego z inspektoratów sobie... i zarządzenia poprawki gonią jedne za drugimi wzajemnie sobie przecząc... trudno dojść co obowiązuje, co przestało obowiązywać a co jest nadinterpretacją... W większości firm chłodniczych w których pracowałem lub współpracowałem -skądinąd sporych i teoretycznie poważnych działano według zasady "olać temat -i tak nie da się zgodnie ze wszystkim -jak będzie kontrola -to zapłaci się karę -i dokumentację sporządzi po fakcie w myśl zaleceń pokontrolnych" tylko, że duża firma może sobie pozwolić na kary -i tak wyjdzie na swoje. Mała jednoosobowa firma -kara może ją zniszczyć a i porozumieć się co do czasu na usunięcie ewentualnych błędów też trudniej... czytałem troszkę aktów prawnych... niestety dla mnie to bełkot i niewiele z tego rozumiem... zwłaszcza, że naszych polskich aktów prawnych jeszcze nie ma i wszystko jest na zasadach tymczasowych... Tak trudno napisać, w jednoznaczny sposób -czy jest obecnie wymóg prowadzenia ewidencji dla F-gazów i obowiązek składania sprawozdań do BOWO czy tylko dla substancji kontrolowanych -odchodzącego R22 i pokrewnych "ozonowych" ? Firma!!! - awax - 2011-02-02 Jest obowiązek składania ewidencji dla urządzeń o napełnieniu powyżej 3 kg czynnika i powyzej 6 kg w urządzeniach hermetycznych.Dotyczy wszystkich czynników. Firma!!! - wit - 2011-02-02 awax napisał(a):Jest obowiązek składania ewidencji dla urządzeń o napełnieniu powyżej 3 kg czynnika i powyzej 6 kg w urządzeniach hermetycznych.Dotyczy wszystkich czynników. obowiązek zakładania "karty urządzenia" i kontroli szczelności. OK. To wiem. Choć miło usłyszeć potwierdzenie... bo też słyszałem sprzeczne opinie... Dziękuję. A co z ewidencją zakupów i zużycia czynnika przez serwisanta/ firmę serwisową? (pytanie dotyczy "ekologicznych" czynników 404/407/410/134) ? jak jest obecnie? choć pewnie jak wreszcie uchwalą ustawę F-gazową to się pozmienia -miejmy nadzieję, że w sposób jednoznaczny zostanie określone... np. podobno przewiduje się, że wszelkie sprawy kontroli czynnika zostaną wyjęte spod jurysdykcji inspektoratów ochrony środowiska i przerzucone na UDT-y Firma!!! - awax - 2011-02-02 UDTy to była propozycja historia. Obowiązek składamia sprawozdań spoczywa na operatorach czyli właścicielach sprzętu Firma!!! - Shitashii - 2011-02-02 Abonament RTV to też obowiązek..... Ale to już moje spostrzeżenie. Wit, bardziej martw się księgowością a nie składaniem sprawozdań freonów. Za R22 składałem sprawozdania, to tylko urzędnicy byli wystraszeni i nie wiedzieli gdzie to przypiąć. Firma!!! - wit - 2011-02-02 Shitashii napisał(a):Wit, bardziej martw się księgowością a nie składaniem sprawozdań freonów.księgowością się nie martwię... -jeśli założę działalność to księgowość zlecę biuru rachunkowemu... a programy do fakturowania nie są drogie... w moim przypadku pracuję na etacie -dyżury utrzymania ruchu. I Ten etat zamierzam utrzymać... będzie na chleb -a zakład zus opłaci... -więc w jednoosobowej działalności będę zwolniony z zusu... dodatkowo w firmie chłodniczej na pół etatu... oraz dorywczo dla kilku firm na zlecenia jako serwisant -"wolny strzelec" -gdy albo nawał pracy albo z czymś sobie nie mogą poradzić ... tylko, że większość zysku zgarniają firmy dla których robię zlecenia... w niektórych przypadkach robota ucieka -bo faktury wystawić nie mogę -a nie każdy chce dawać zlecenie... i może pora byłaby zacząć coś na własny rachunek... pozbyć się dodatkowych zajęć przez pośredników a robić bezpośrednio... Martwię się o sprawozdania freonów i tym podobne... bo robiąc dla klientów i ja musiałbym mieć to w porządku -i klientom papiery wyprowadzić do ładu... a pod względem "formalnym" wiedzy mi brakuje -zwłaszcza wiedzy jak to w praktyce przebiega... pozdrawiam. i Dziękuję. Firma!!! - Shitashii - 2011-02-03 wit napisał(a):w moim przypadku pracuję na etacie -dyżury utrzymania ruchu. I Ten etat zamierzam utrzymać... będzie na chleb -a zakład zus opłaci... -więc w jednoosobowej działalności będę zwolniony z zusu...Hehe, ZUS i Fiskus tak łątwo nie odpuszczają. Zdrowotne musisz jednak odprowadzać, ale to nie całe 250pln. A jak będziesz wybierał PKD, to wpisuj na maxa co się da.
Firma!!! - byniom - 2011-02-03 Tak wtrące się kolegom w słowo odnośnie sprawdozdań. Odnośnie czynników HFC nie ma takiego obowiązku ale ma w połowie roku wejśc ustawa regulująca ten aspekt natomiast co do czynników hcfc to nadal to obowiązuje . Jeżeli ktoś nie wierzy temu co pisze to odsyłam do BOWO bo tam takie informacje sa udzielane. Firma!!! - awax - 2011-02-03 Ustawa ma wejść,ale póki co nikt nas nie zwolnił z przestrzegania Dyrektywy Unii Europejskiej. Obowiązek dotyczy WSZYSTKICH czynników. Fakt,że praktyka przypomina abonament RTV nie zwalnia nas z tego obowiązku!!!!!!! Firma!!! - byniom - 2011-02-03 Awax ale dzwoniłem do nich i oni to potwierdzili ż enie ma takiego obowiązku odnośnie HFC więc czy ktoś wysle czy nie wyśle to nie łamie prawa. Firma!!! - Shitashii - 2011-02-03 No właśnie, oszczędzajmy drzewa! Mniej papierologii! Ale jakby co, to do końca lutego jest na to czas. Firma!!! - awax - 2011-02-03 byniom napisał(a):Awax ale dzwoniłem do nich i oni to potwierdzili ż enie ma takiego obowiązku odnośnie HFC więc czy ktoś wysle czy nie wyśle to nie łamie prawa. To zadzwoń do Ministerstwa środowiska,albo poproś od "nich" na piśmie odpowiedz. Firma!!! - Shitashii - 2011-02-03 To niech ktoś da odpowiedź: po co im te dane?? Odłożą do segregatorów, po roku segregatory do archiwum, po kilku latach na przemiał lub do spalenia. Sorry, ale nie sztuka ustanawiać przepisy, sztuka żeby były mądre, przejrzyste i była z tego korzyść. Ja tu czegoś takiego nie widzę. Firma!!! - byniom - 2011-02-03 Awax ale to nie jest mój wymysł dlaczego mam dzwonić po innych instytucjach skoro we własciwej uzyskałem informację , chyba że w naszym kraju każda instytucja ustala inne przepisy. Firma!!! - awax - 2011-02-03 OK Bynion,Ty nie prowadż ewidencji,a ja będę prowadził. W zeszłym roku miałem kontrolę z Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska w tym temacie i okazało się potrzebne. Będzie ciekawie jak inspektorzy za rok czy dwa zaczną kontrolować wstecz do czego mają prawo.Obecnie po prostu brakuje inspektorów znających się na chłodnictwie i dlatego jest tak mało kontroli. Tak przy okazji to nakjwłaściwszą instytucją jest Wydział Ochrony Środowiska,powiatowy czy też wojewódzki,a nie BOWO. Firma!!! - byniom - 2011-02-03 Słuchaj bo widze że zaraz będziemy toczyć kłutnię , jeszcze raz powtarzam że taką informację usykałem w BOWO a to nie jest jakieś przedszkole czy kiosk ruchu to czy prowadzę ewidencję czy nie to jest odrębna sprawa ale chodzi mi o przepisy . Podaj mi ustawę i jeżeli możesz bo nieche mi się już ich wszytskich wertowac a jak tam będzie pisało że trzeba , kto i w jakich przypadkach to zadzwonię jeszcze raż do bowo i zwróce im uwagę że wprowadzaję ludzi w błąd. |