![]() |
|
Wymiennik do odzysku ciepła, płytowy czy płaszczowo-rurowy. - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Wymiennik do odzysku ciepła, płytowy czy płaszczowo-rurowy. (/showthread.php?tid=6681) Strony:
1
2
|
Wymiennik do odzysku ciepła, płytowy czy płaszczowo-rurowy. - maniu6666 - 2013-12-11 Witam! Pracuje nad odzyskiem ciepła w instalacji na czynnik R404, Odzyskiwane ciepło bedzie z rurociągu tłocznego sprężarki. Dobrałem wstępnie 3 rozwiązania z dwoma rodzajami wymienników ciepł: -wymiennik płaszczowo-rurowy, (odzysk ciepła skraplania i przegrania) Cena 38380PLN 168kW firma DK -wymiennik płytowy (odzysk ciepła skraplania i przegrania) Cena 4778PLN SWAP 168kW -2 wymienniki płytowe, jeden do odzysku ciepła przegrzania 33kW Cena 1200PLN, a drugi do odzysku ciepła skraplania 135 kW Cena ok 3500PLN Prosiłbym o pomoc w określeniu zalet i wad poszczególnych rozwiązań. Cena płaszczowo rurowych wymienników odstrasza ale jakie ma zalety itp. Proszę o konkretne odpowiedzi, które rozwiązanie się najczęściej stosuje. Jeśli ktoś zna jakiś dobro program do doboru wymienników płaszczowo rurowych których cenna była by niższa z góry dzięki (obliczenia do czynnika R404 mile widziane także do amoniaku R717). Wymiennik do odzysku ciepła, płytowy czy płaszczowo-rurowy. - radekklimat - 2013-12-13 Wymiennik płaszczowo-rurowy nie moze pracowac na stronie tłocznej sprezarki ze wzgledu na niskie cisnienie robocze, max 10bar, natomiast płytowy jak najbardziej. Wymiennik do odzysku ciepła, płytowy czy płaszczowo-rurowy. - klimatolog - 2013-12-13 radekklimat nie pisz takich bzdur?10 bar po stronie wodnej.I wystarczy. Wymiennik do odzysku ciepła, płytowy czy płaszczowo-rurowy. - radekklimat - 2013-12-14 Na wymiennikach płaszczowo-rurowych robi sie probe szczelnosci po stronie freonowej max 10bar. Wymiennik do odzysku ciepła, płytowy czy płaszczowo-rurowy. - radekklimat - 2013-12-14 Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. - Tomasz z Akwinu Wymiennik do odzysku ciepła, płytowy czy płaszczowo-rurowy. - crocens - 2013-12-14 Kolega pisze o wymienniku firmy DK która ma specyficzne produkty. Nie są tanie, ale są niezawodne i bardzo skuteczne. Nie wiem co zawiera cena systemu z DK ale opcji wymienników oni mają mnóstwo. Osobiście montowałem parę i klient był zawsze zadowolony. No i nigdy takiej różnicy cenowej nie było... No a jak nie ma kasy to płytówka też jest dobra. Zaletami wymienników DK jest podwójna ścianka z kontrolą ciśnienia między nimi, chociaż w żadnym z moich wymienników, mimo wielu lat jeszcze nie doszło do rozszczelnienia. Dodatkowo mają dużą sprawność odzysku. No i zgodzę się wyjątkowo z klimatologiem, są płaszczowo rurowe na wysokie ciśnienia pracy. Wymiennik do odzysku ciepła, płytowy czy płaszczowo-rurowy. - radekklimat - 2013-12-15 Moze i sa ale skutecznosc i gabaryty sa po stronie płutowych Wymiennik do odzysku ciepła, płytowy czy płaszczowo-rurowy. - barbie - 2013-12-15 od psa pluto wolę Yorka . Wymiennik do odzysku ciepła, płytowy czy płaszczowo-rurowy. - wit - 2013-12-15 radekklimat napisał(a):Na wymiennikach płaszczowo-rurowych robi sie probe szczelnosci po stronie freonowej max 10bar. brak dodanego " na wymiennikach wyprodukowanych i stosowanych jako parownik". -istnieją skraplacze płaszczowo rurowe -gdzie próby robi się na 32 lub 45 bar.... wymiennik płaszczowo rurowy -to rodzaj budowy a nie przeznaczenie. podobnie -może istnieć wymiennik płytowy który wytrzyma max 6 czy 8 bar .... w praktyce -większość wymienników płytowych wytrzymuje wysokie ciśnienia -bo łatwo/tanio to uzyskać -więc robione są jako uniwersalne -w tym samym procesie produkuje się zarówno skraplacze jak i parowniki. natomiast płaszczowo rurowe -koszt produkcji rośnie wraz z ciśnieniem dopuszczalnym -wiec zazwyczaj produkowane są jako dedykowane -tu już nie ma dowolności. -choć niedawno widziałem chillery z parownikami płaszczowo rurowymi z ciśnieniem dopuszczalnym wg tabliczki wymiennika 35/36 bar na obu stronach . oczywiście wymiennik płaszczowo rurowy dedykowany jak parownik do chillera -zazwyczaj nie nada się do odzysku... a produkowany jako skraplacz może się nadać. podobnie nada się produkowany jako specjalny do odzysku... Wymiennik do odzysku ciepła, płytowy czy płaszczowo-rurowy. - klimatolog - 2013-12-15 Skoro kolega wit wyjaśnił temat wymienników.To może skupmy się np nad odzyskiem ciepła przegrzania.I chyba chodzi o odzysk pomiędzy odcinkiem gdzie znajduje się przetwornik ssania lub czujnik tzr a króćcem ssawnym sprężarki.Czyli przegrzanie całkowite minus przegrzanie parownika.Nasuwa się pytanie odnośnie chłodzenia sprężarki.W jaki sposób chłodzona i czy to wytrzyma.Czyli zasysanie tak gorących par czynnika.Skoro było by korzystne dla układu chłodniczego to otuliny na ssaniu byśmy nie zakładali?Inna sprawa to temperatura mediów pośredniczących w wymianie ciepła. Wymiennik do odzysku ciepła, płytowy czy płaszczowo-rurowy. - maniu6666 - 2013-12-16 Fajnie że dyskutujecie ale szkoda że nie ma żadnej konkretnej odpowiedzi. Kolego "klimatolog" odzysk ciepła realizuje się na rurociągu tłocznym sprężarki a nie ssawnym. Jeśli chodzi o chłodzenie sprężarki oraz smarowanie to troszkę inne zagadnienie i instalacji wymiennika do odzysku oraz odpowiedniej automatyki, nie spowoduje uszkodzenie. A i chyba nie wszyscy rozumieją odzysk ciepła skraplania, przegrzania czy całkowity odzysk. Na wykresie log p-h ładnie to widać. Miło by było uzyskać konkretne odpowiedzi do pytania w temacie. Choćby czy warto wydawać taką kasę na wymienniki płaszczowo rurowe. Wymiennik do odzysku ciepła, płytowy czy płaszczowo-rurowy. - klimatolog - 2013-12-16 maniu6666 .Proces ten realizujemy po stronie gazowej a nie cieczowej.Dla ścisłości?Tłoczna dzieli się na gazową- parową -cieczową? Wymiennik do odzysku ciepła, płytowy czy płaszczowo-rurowy. - maniu6666 - 2013-12-18 Kolega"klimatolog" myli zagadnienia, chodzi o sam odzysk ciepła więc nie ma to nic wspólnego z rurociągiem ssącym. Zmiany w układzie pracy będą tylko na tłoczeniu, czynnik będzie oddawał ciepło do wody która będzie służyć jako c.w.u. To chyba oczywiste że odzysk ciepła występuje przy odzysku ciepła przegrzania (czynnik w fazie gazowej) oraz skraplania (ciepło przemiany fazowej) Jeśli chodzi o ciecz po skraplaniu ma zbyt niską temperaturę aby odbierać od niej ciepło do podgrzania innego medium. Wymiennik do odzysku ciepła, płytowy czy płaszczowo-rurowy. - klimatolog - 2013-12-18 mg napisał(a):Maniu, nie rozpisuj się bo robisz sobie na źle.mg maniu 666 napisał( (odzysk ciepła skraplania i przegrania).Może mi wytłumaczysz na czym polega odzysk przegrania.mg może Ciebie zaskoczę .Ja też jestem zwolennikiem płytowych.Odzysk z przegrania(przegrzania) ssania na odcinku parownik-chłodnica można realizować .Wstępny odzysk ciepła np przy długich rurociągach przebiegających np przez kotłownie lub inne magistrale ciepłownicze aby obniżyć- schłodzić pary zasysające przez sprężarkę.Warunek jest jeden.Pary czynnika muszą mieć wyższą temperature jak medium na wejściu do wymiennika odzysku ciepła.Pisałem o tym jako bodajże MENTOR.? maniu666 napisał(Kolega"klimatolog" myli zagadnienia, chodzi o sam odzysk ciepła więc nie ma to nic wspólnego z rurociągiem ssącym)A co to ma wspólnego z odzyskiem z przegrzania? Wymiennik do odzysku ciepła, płytowy czy płaszczowo-rurowy. - klimatolog - 2013-12-18 mg może faktycznie jesteś nie kumaty.maniu666 napisał.(odzysk ciepła skraplania i przegrania)A może powinien napisać odzysk z skraplania układu chłodniczego?Warto izolować odcinek gazowy pomiędzy sprężarką a wymiennikiem do odzysku.mg chyba mało wiesz o takich układach.Dobrej nocy. Wymiennik do odzysku ciepła, płytowy czy płaszczowo-rurowy. - klimatolog - 2013-12-18 mg napisał(a):Maniu troche się rozpisał, i tu Go masz.Bo jestem głupi. Wymiennik do odzysku ciepła, płytowy czy płaszczowo-rurowy. - klimatolog - 2013-12-18 mg napisał(a):Głupi to nie... złośliwy, czepialski, i fałszywy.Czyli mamy cechy wspólne charakterów.Nie wiem czy wiesz ale przeszłość nie jednokrotnie pokazywała że zawzięci wrogowie stawali się przyjacielami.Napisałeś Świat jest mały.mg ZDROWYCH WESOŁYCH. Wymiennik do odzysku ciepła, płytowy czy płaszczowo-rurowy. - maniu6666 - 2013-12-19 Bez złośliwości Panowie. Forum jest po to aby zdobywać wiedzę i dzielić się nią. W skrócie tak po inżyniersku, każdemu dobrze, znany wykres w załączniku (przynajmniej tak sądzę) Całkowita ilość ciepła w górnym źródle qk -ciepło przegrzania par czynnika chłodniczego qkp -ciepła skraplania r, gdzie następuje przemiana fazowa Wymiennik do odzysku ciepła, płytowy czy płaszczowo-rurowy. - crocens - 2013-12-19 maniu666 napisał(a):Fajnie że dyskutujecie ale szkoda że nie ma żadnej konkretnej odpowiedzi. Post nr 6 Pozdrawiam Wymiennik do odzysku ciepła, płytowy czy płaszczowo-rurowy. - crocens - 2013-12-19 A co do ilości ciepła odebranego od cieczy, to nie zgodzę się, że jest jej za mało, gdyż tutaj zyskujemy nie tylko na samym cieple, ale również na samym schłodzeniu czynnika chłodniczego przed elementem dławiącym, co przy odpowiedniej budowie układu oraz warunkach obiektu można dobrze wykorzystać. To również wynika ze znanego wykresu
Wymiennik do odzysku ciepła, płytowy czy płaszczowo-rurowy. - klimatolog - 2013-12-19 Odzysk ciepła z odcinka gazowo-cieczowego jest oczywisty i normalny do momemtu kiedy nie przechłodzimy czynnika do tego stopnia aby niedoświadczony serwisant dopuszczał czynnika bo na wzeierniku widać jego niedobór w układzie.crocens maniu chce wykorzystać ciepło przegrzania par czynnika jako zapomniane dawno żródło ciepła.Przeczytaj post 15-sty.Ja nie pisałem że jest mało ciepła do odzyskania od cieczy i gazu.Temat zapewne warty włączenia się przez doświadczonych.Ponadto uważam że strona tłoczna podczas odzysku powinna być izolowana termicznie W przeciwieństwie do ssania jeśli rurociąg ssący przebiega w warunkach podejmujących ciepło.Jestem za tym rozwiązaniem maniu6666(-2 wymienniki płytowe, jeden do odzysku ciepła przegrzania 33kW Cena 1200PLN, a drugi do odzysku ciepła skraplania 135 kW Cena ok 3500PLN Wymiennik do odzysku ciepła, płytowy czy płaszczowo-rurowy. - maniu6666 - 2013-12-20 I o takie odpowiedzi mi chodziło. Tylko prosił bym o argumentacje dlaczego taka odpowiedz. Argumentacja pod wzgledem technicznym oraz najwazniejsze ekonomiczym.
Wymiennik do odzysku ciepła, płytowy czy płaszczowo-rurowy. - klimatolog - 2013-12-20 Zanim poprosisz o odpowiedzi podaj temperatury układu chłodniczego i temperatury pijawki.Jeżeli ktoś stosuje odzysk par czynnika to prawdopodobnie odzysk zysków trafia do domku z podłogowym ogrzewaniem z pomocą bufora wodnego.Mówisz i rozmawiamy o odzysku.Powiedz coś o stratach układu? Wymiennik do odzysku ciepła, płytowy czy płaszczowo-rurowy. - klimatolog - 2013-12-21 mg napisał(a):Strata to będzie gdy ciśnienia po obu stronach wymiennika wyrównają się.Na pewno będą .Ale nie muszą być duże.Wystarczy presostat i dwa elektrozawory.Jeden przed wymiennikiem drugi za.Strata to będzie jak wyrównają się ciśnienia pomiędzy stroną chłodniczą a tą drugą w wymienniku.A wyrównują się bo nie zawsze są układy zabezpieczone.Np dotryskiem gorących par czynnika działającego np podczas uszkodzenia pompy obiegowej. Wymiennik do odzysku ciepła, płytowy czy płaszczowo-rurowy. - klimatolog - 2013-12-23 Bo pomiędzy przegrzaniem układu a do dotryskiem par przegrzanych istnieje różnica.? |