![]() |
|
Proszę o opinie zestaw do lutowania - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Proszę o opinie zestaw do lutowania (/showthread.php?tid=6773) Strony:
1
2
|
Proszę o opinie zestaw do lutowania - CoolKlim - 2013-02-20 Witam Wczoraj znalazłem na stronie bądź co bądź ciekawy zestaw do lutowania : http://www.klimatyzacja.pl/chlodnictwo/wygodne-lutowanie-hurtownia-chlodnicza Moje pytanie czy miał ktos juz z czyms takim do czynnienia.. Wyglada ciekawie i przede wszystkim wygodne Przykładowa sytuacja wchodzisz w jakies trodno dostepne miejsce ze spawalnictwem a tu zajmuje Ci jedną rękę tylko.. Znalazłem informacje ze palnik na wyjściu ma 2500 C :O Co sądzicie ? Pozdrawiam Proszę o opinie zestaw do lutowania - stoo - 2013-02-20 Kiedyś też interesowałem sie takim palnikiem ale po obejrzeniu filmików na youtube jak się nim pracuje szybko zrezygnowałem. Wyglądało to jak powolne konanie... Proszę o opinie zestaw do lutowania - elektromechanik - 2013-02-20 stoo napisał(a):Przykładowa sytuacja wchodzisz w jakies trodno dostepne miejsce ze spawalnictwem No właśnie i kita szeroka jak z miotacza ognia i malutkie pół godziny grzania
Proszę o opinie zestaw do lutowania - Shitashii - 2013-02-20 Pytanie do CoolKlim: A co chcesz tym lutować, jakie średnice ? Bo jeśli masz tylko 1/4" i 3/8" w pomieszczeniach zamkniętych (bez wiatru, deszczu itp) to możesz śmiało próbować. Proszę o opinie zestaw do lutowania - barbie - 2013-02-20 testowałem Mapp Gaz .produkt USA ,lutowałem dziury w rurach grubszych niż 30 mm .sprzęt z reklamy ma cenę z księżyca .butle z tym gazem były dostępne w Castoramie ,obecnie są niedostępne--podstawowa wada .Rotenberger jest dostępny i tańszy . Proszę o opinie zestaw do lutowania - klimatolog - 2013-02-20 Tak czy siak warto mieć taki przyrząd.Choćby do wspomagania palnika przy dużych przekrojach. Proszę o opinie zestaw do lutowania - coldtherm - 2013-02-20 nie słyszałem podobnej bzdury z wspomaganiem płomienia największa spawana przeze mnie średnica to 108 i udało się bez magicznej pomocy z zewnątrz jeśli spawasz zimą we wietrze polecam zasłonę Polecam ten przyrząd do lutowania miękkiego lub przekrojów jak powiedział kolega wyżej do 12 mm i to srebrem. Mam rotena super ale super jest nazwa ale przydaje się to tajania parowników itp Proszę o opinie zestaw do lutowania - mg - 2013-02-20 klimatolog napisał(a):Tak czy siak warto mieć taki przyrząd.Choćby do wspomagania palnika przy dużych przekrojach.Wydaje się że siak, może się mylę. Proszę o opinie zestaw do lutowania - klimatolog - 2013-02-20 coldtherm bzdury to wypisujesz i raczej nie masz doświadczenia.Wyobrażasz sobie połączenie zmufowanie 108 za pomocą zestawu propan-butan przy silnym wietrze i temperaturze zewnętrznej - 25 stopni?Moim zdaniem jesteś nie doświadczony a ponadto złośliwy i uczulony.Za pomocą tlenu i acetylenu jest to możliwe.To o Czym piszesz niektórzy nazywają smarkaniem? Proszę o opinie zestaw do lutowania - klimatolog - 2013-02-20 Spawacze? Proszę o opinie zestaw do lutowania - mg - 2013-02-20 klimatolog napisał(a):108 za pomocą zestawu propan-butan przy silnym wietrze i temperaturze zewnętrznej - 25 stopni?Dlaczego propagujesz chałupnictwo? Proszę o opinie zestaw do lutowania - klimatolog - 2013-02-20 mg napisał(a):Chałupnictwem jest lutowanie twarde na silnym mrozie i wietrze dużych średnic za pomocą zestawu propan -butan.Jak napisałem smarkanie.A nie lut twardy.Np. mosiężny z BORAXEM?klimatolog napisał(a):108 za pomocą zestawu propan-butan przy silnym wietrze i temperaturze zewnętrznej - 25 stopni?Dlaczego propagujesz chałupnictwo? Proszę o opinie zestaw do lutowania - coldtherm - 2013-02-20 przede wszystkim do przekrojów większych niż 28 staram się używać ac a jak już mówiłem proponuje osłone przed wiatrem dla siebie i płomienia mapp-em na zus nie zarobisz Proszę o opinie zestaw do lutowania - bartekyogico - 2013-02-21 klimatolog napisał(a):Tak czy siak warto mieć taki przyrząd.Choćby do wspomagania palnika przy dużych przekrojach.Przylutowac jak przylutowac (przyda się wspomaganie) , a jak czasem trzeba coś wylutowac to jest niezbędne. Proszę o opinie zestaw do lutowania - CoolKlim - 2013-02-21 ten zestaw jest przygotowany do rur fi 28 z tego co widzę, z drugiej strony jakaś sprężarka w lodóweczce i zero dostępu opcja rewelacyjna... fakt mały przekrój, przy fi 28 moze byc problem ale do 22 chyba da rade ... musiałbym to zobaczyć na własne oczy Proszę o opinie zestaw do lutowania - coldtherm - 2013-02-21 Do ciasnych miejsc takich jak lodówka ja używam małego palnika propan-butan przetaczany do 1l butli i tlen w butli małej aluminiowej ratowniczej, zestaw warzy 10 kg . Na pewno może być przydatny tak czy SIAK Proszę o opinie zestaw do lutowania - Shitashii - 2013-02-21 CoolKlim napisał(a):ten zestaw jest przygotowany do rur fi 28 z tego co widzę, (...)Wiesz, mój samochód ma na prędkościomierzu 280km/h. Tak samo masz tu fi28. A widzieliście na tej reklamie ten marny opis osłony termicznej stop flam? Np jest trzy razy napisane, że jest wytrzymała, dwa razy że bez azbestu, wymiary rozbite na 2 podpunkty. I cały opis wyszedł na pół strony. Prawie jak media markt, tyle że dla idiotów. Proszę o opinie zestaw do lutowania - coldtherm - 2013-02-21 reklama jest dźwigną handlu (dlatego mój awatar jest taki wielki)
Proszę o opinie zestaw do lutowania - klimatolog - 2013-02-21 Ludzie warto to mieć tak samo jak opalarkę.Np. do podgrzania zaworu rozprężnego.Po co do bzdur wyciągać zestaw do lutowania.Nikt normalny do montażu tego nie używa. Proszę o opinie zestaw do lutowania - klimatolog - 2013-02-21 Wracając do tematu przy przekrojach większych od fi 50 proponuję acetylen. Proszę o opinie zestaw do lutowania - mg - 2013-02-21 klimatolog napisał(a):Wracając do tematu przy przekrojach większych od fi 50 proponuję acetylen. Przy tym zestawie narzędzi może padać deszcz, śnieg i wiać wiatr. Proszę o opinie zestaw do lutowania - frost-ch - 2013-02-21 A pod wodą da radę Proszę o opinie zestaw do lutowania - coldtherm - 2013-02-22 jeśli już to 54... a ja bardzie bardziej wymagający i poproszę fote z mapp-em przy trójniku 42 na 2 % lucie Proszę o opinie zestaw do lutowania - wit - 2013-02-23 przy -7*C robiłem mapem rury 108. "dorywczo" -kilka sztuk rura 108 -kolano, kolano 108 -redukcja mapp z tlenem oczywiście. daje to radę -dobrze się robi -ale zużycie gazów jest spore. nie mam foty. Fotki mogę mieć za 2 miesiące. obecnie te " spawy" są niedostępne. robione były właśnie na 2% lucie. zestawem propan tlen da radę robić nawet 76mm -a może i większe. -ino troszkę dłużej to trwa -no i oczywiście nie może to być malutki palnik... i musi być dość dobry dostęp. dobre warunki bez mrozu, bez opadów... troszkę kłopotliwe ale daje radę. lepiej acetylenem. Ino butle z acetylenem są duże i nieporęczne... czyli też kłopotliwe. zawsze to jakiś kompromis... osobiście -lubię robić mappem z tlenem. może ktoś ma namiar na większe butle mapp gas niż rothenberowskie jednorazówki? Podobno są produkowane mapp gazy 5kg i 10kg. jednak nigdy takich nie spotkałem... ![]() a odpowiadając - "A pod wodą da radę" specjalne palniki na mapp dają radę pod wodą.... właściwie pierwotnie mapp gas został do tego wynaleziony -do spawania pod wodą. sam mapp -bez tlenu to zabawka -do 22mm przy dobrym dostępie do miejsca lutowanego. nie tyle brakuje temperatury -co przy mappie bez tlenu kita ognia jest wielka jak stodoła i pali wszystko wokół... Proszę o opinie zestaw do lutowania - coldtherm - 2013-02-24 masz racje kolego na co dzień z tego samego powodu nie używam ac a propan-butan ale w temacie rozmawialiśmy o określonym przypadku. Mam taki mały komplet przerobiony na większy tlen z map-em ale ten palnik z tego zestawu to maleństwo ale znajduje dla niego zastosowanie |