Forum Klimatyzacja
Nowelizacja Ustawy - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Hyde Park (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Wątek: Nowelizacja Ustawy (/showthread.php?tid=10098)

Strony: 1 2 3

Nowelizacja Ustawy - obser - 2017-02-21

"Ja ofertyjąc jakąkolwiek usługę zawsze załączam certyfikaty i informację ,że są one obowiązkowe."
Podejrzewam,że tak robi każdy,ale naprawdę nie spotkałem się z jakąś reakcją. Na tą informację bardzo często kumaci Klienci pytają się, a nawet proszą o pokazanie certyfikacji firmy w zakresie danej marki. Starostwo Powiatowe ogłasza przetarg na konserwację ok. 50 szt klimatyzatorów, system VRF i trochę drobizgu, nic nie wspomina o uprawnieniach, zapytując się prywatnie, nie w ramach zapytań przetargowych dostaję odpowiedź, że ich to nie interesuje, najważniejszym kryterium jest cena. Wsród pozabudzetówki jeszcze się nie spotkałem z takim wymogiem,ewentualnie autoryzacja marki. Dużo jeszcze wodu w Wiśle przepłynie, aby to znormalniało, a widząc co robi się z innymi ustawami, to znormalnieje jak zostanie wszystko odwołane. Jest to specjalnością naszego rządu i eurodeputowanych, co to nie potrafią zabezpieczyć interesów krajowych firm. A kontrole firm certyfikowanych, zgodne co prawda z ustawą, ale jeszcze bardziej były by pożądane kontrole firm fizycznie działających na rynku, bez certyfikacji. Ale to trudne, robienie postępowań, udawadnianie, wątpliwy skutek przy obecnie działającym sądownictwie. Lepiej, a najlepiej w godzinkach pracy machnąć jakieś płatne szkolenie, co to ludzie przyjdą licząc na immunitet i zapłacą grubą kasę za 2 godzinki poświęcenia czasu służbowego przez Pana Inspektora. Już pewnie przeszło 2 lata temu guru tego forum zapowiadał, że warunki płacy i eliminacja nieuczciwej konkurencji doprowadzi do normalności w naszej branży, a ona tylko wygarnęła pieniążki i spowodowała poczucie lęku, bo a rusz dostaniemy taką kontrolę, co przy niejasnych przepisach może się źle skończyć. Wiem,wiem,każdy mógł spełnić warunki na prowadzenie kursó,organizowanie egzaminów, zgadza się, no i też kilka firm poszlo w tym kierunku i wygrało.Szacun dla nich,bo właśnie w biznesie chodzi głównie o zarabianie pieniędzy.
Biorąc wszystko pod uwagę jestem zdania,że uregulowanie rynku związanego z zastosowaniem związkó zubożających atmosferę nie przyniosło żadnych pozytywnych rezultatów,a nawet zmniejszyło opłacalność uczciwych przedsiębiorców,którzy chcieli działać zgodnie z prawem. Nech ktoś tylko wyliczy ile to dziennie ton R-22 idzie w powietrze w Azji i Afryce? W niektórych warunkach zużycie energii przez on-off jest równe co inwerter.Zrobiono badania skrajnie przewymiarowanych urządzeń i wyszła oszczędność, a w naszym kraju raczej jest tendencja na nedowymiarowanie np. przez duży skok cenowy urządzeń 3,5 a 5 kW,lub 7. Chodzą te 12 stale na "pełnym gazie" i gdzie tu oszczędność, a napchane dedykowaną elektroniką, jak prom kosmiczny. Komuno wróć Smile Smile

Nowelizacja Ustawy - awax - 2017-02-21

Narzekanie,narzekanie i narzekanie to nasza narodowa specjalność.

Zejdzmy na ziemię.
Ustawa jest,Rozporzadzenia sa i nie ma co teraz rozstrząsac czy to dobrze,czy zle.
Jeżeli naprawdę w postępowaniu przetargowym inwestor nie wymaga certyfikatu to można oprotestować i wygrać każde rozstrzygnięcie gdy wygra firma bez.
Nie oczekujmy od razu jakiejś reakcji Klienta ,który dowiaduje się o obowiazku zlecania firmie z certyfikatem.Niech się z tym oswoja,a niedługo będzie to dla nich oczywiste.
Efekty przyjda szybciej niż sie tego spodziewacie.Niech tylko WIOŚ ruszy po kasę Smile

Nowelizacja Ustawy - byniom - 2017-02-21

Awax mam wrażenie że wogule nas nie słuchasz , chciałeś abyśmy przedstawili swoje punkty patrzenia na tą ustawę więc ją przedstawiamy a ty nam mówisz że tylko narzekamy . Tak jak większość opisała przypadki które nam się nie podobają w tych przepisach sa własnie jako uwagi a nie narzekanie. Według ciebie to powinienem dać się rąbać i nie wolno mi narzekać bo jest ustawa to ważne że jest a nie ważne że nie dobra.

Buniom,ja prosiłem o MERYTORYCZNE uwagi do projektu nowelizacji Ustawy,które mógłbym zgłosić do Ministerstwa.
Biadolenie,że i tak będzie szara strefa,czy o tym,że Ustawa jest niepotrzebna nie ma sensu.Przynajmniej w tym temacie.

Wskaż mi w tym co napisaliście JEDNĄ propozycję lub uwagę co do treści projektu noweli.

Nie mówię że ustawa jest nie potrzebna a to co jest w projekcie to nie obejmuje tematów naszych biadoleń. Zdaję sobie sprawę że ustawa ma na celu wychwycenie ile i jakich czynników jest w obiegu i że te wszystkie czynności powinny być robione z godnie z tą ustawa ale nie ma tam nic co by działało tez na nasza korzyść a przynajmniej poprawiło nasze funkcjonowanie na rynku. Tak jak pisali poprzednicy odnośnie tego że nie wielu jest zainteresowanych
rejestrowania w cro . Chodzi mi o to że ustawodawca nie do koca jest w stanie kontrolować to o czym stworzył ustawę.
Jak na razie to tylko za nasza grupę zawodową się biorą bo mają nas na talerzu , dlatego że się po rejestrowaliśmy. Jak w firmach wspominam o temacie rejestracji to tak jak koledzy pisali że nie są tym zainteresowani. Nie mogę powiedzieć bo część firm przestrzega te przepisy ale są to duże firmy w których BHP i pracownicy zajmujący się ochroną środowiska zajmują się takim sprawami i mają co jakiś czas kontrolę. Są to głównie firmy związane z farmacją gdzie tych kontroli różnych mają dużo natomiast mniejsze firmy do których nie zaglądają inspektorzy tym się nie przejmuje.

Nowelizacja Ustawy - freegass - 2017-02-21

awax napisał(a):Wskaż mi w tym co napisaliście JEDNĄ propozycję lub uwagę co do treści projektu noweli.
Mówisz i masz konkret:
ograniczyć bezwarunkowo możliwość zakupu FGAZ podmiotowi bez certyfikatu dla przedsiębiorstwa (sorry autoklimo)

Jeżeli Ministerstwo Ochrony Środowiska by rozesłało informacje do Marszałków a oni do Urzędów Gmin o konieczności rejestrowania urządzeń w CRO to też dużo by nam ułatwiło , informacja nie wychodziła by od nas tylko odgórnie .

Nowelizacja Ustawy - obser - 2017-02-21

awax,my Ci to opisujemy,a Ty pewnie byś chciał to wszystko wypunktowane,a mam też nieodparte wrażenie,że chciałbyś,aby to nasze biadolenie odbywało się w ramach kursy w Szczecinku,wtedy może dotarło by do Ciebie o co nam chodzi.Sorry za szczerość,ale ja mam taką nieodpartą wizję.Jak już siedzisz w przpisach, to wnioski można punktować,tu padają konkretne propozycje,a Ty chciałbyś ,ąe zmieniony art. nr xx powinien nie brznieć ......., a tak.Padło-zakaz sprzedaży urządzeń zawierających substancje,kontrole zakładających urządzenia,a nie zarejestrowanych itp.Padło tu dużo konkretnych propozycji,a Ty chciałbyś gotowca z art.,pkt itp.Może na szkoleniu inaczej byś ustosunkowywał się do raportów. WIOŚ ruszy po kasę ,ale po przeanalizowaniu raportów z Instytutu i jak zwykle do tych co chcieli się z obowiązku wywiązać. Rozmawiałem dziś z innym stowarzyszeniem,które inaczej podchodzi do tego tematu jak Ty,walczy o nas,a nie zaprasza oficjeli i sobie ustala.Bardzo ciekawa lektura,link to podam na PW,bo tu zniknie jak kamfora.Wytyka syntetycznie wszystkie błędy ustawy,organizuje egzaminy 399 zł brutto,bo twierdzi,że z materiałów źródłowych też jest się człowiek nauczyć,a oni udostępnią.Szkoda,że nie przekazałem tam 1% podatku,bo to instytucja pożytku publicznego,ale na pewno ich wesprze. A Ty nie obraź sięConfusedzkolenia,szklolenia itd. Każdy prowadzi z nas biznes i poszedłeś dobrą drogą finansowo,ale zobacz nie tylko ja zauważam takie inne Twoje podejście do tematu.Pozdrawiam Cię serdecznie.

Nowelizacja Ustawy - MarioO - 2017-02-21

byniom rejestrują sie w CRO te firmy które tak jak piszesz mają wszystko co mieć muszą bo z tego czy innego powodu są pod obstrzałem Głównie firny z obcym kapitałem .Pozostali działają w myśl naszej polskiej mentalności popartej wieloletnim doświadczeniem czyli "najlepiej się nie ujawniać bo jak będę w rejestrze to dopiero się zaczną kontrole" i to jest to o czym piszecie.Uczciwość w tym kraju nie popłaca to prawda.Przykładów można mnożyć.Ja już się pogodziłem z tą ustawą i tą całą certyfikacją ,z corocznymi raportami FGC ,corocznymi raportami o odpadach itd..ok ma być to jest ale tak jak inni nie mogę się pogodzić z tymi polskimi realiami że właśnie jestem na tapecie i kogo jak kogo ale mnie będzie się gnębić na dzień dobry. Jeśli są już te kontrole to najlepiej niech przyjdą do mnie jak najszybciej.Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji w której w pełni sezonu pan inspektor zawiesza mi z jakiegoś powodu certyfikat a tak naprawdę działalność a np.Mieciu hydraulik wymienia kran u klienta a przy okazji zakłada klime (bez jakichkolwiek uprawnień i bez obaw o jakąkolwiek kontrolę) w salonie kupioną bez łaski wiadomo gdzie śmiejąc mi się w twarz.Właściwie scenariusz bardzo prawdopodobny awax w którymś z tematów napisał że kontrole już trwają i są pierwsze efekty.Czyli co ?kogoś zawiesili?Za u uczciwość?Za to że chce legalnie w myśl przepisów pracować Biedula siedziałby cicho i się nie wychylał miałby spokój

Ja mam kontrolę w czwartek i cieszę się że teraz a nie jak zacznie się więcej robót. Ale żeby nie odbiegać od tematu , tez jestem za ustawami i przepisami które trzeba przestrzegać ale nich to będzie robione z głową. Myślę że temat można zakończyć , narzekamy biadolimy ja to już chyba z 9 lat na tym forum a i tak nigdy nie było nic po mojej myśli Smile

Nowelizacja Ustawy - MarioO - 2017-02-21

o to powodzenia Smile

obser napisał(a):awax,my Ci to opisujemy,a Ty pewnie byś chciał to wszystko wypunktowane,a mam też nieodparte wrażenie,że chciałbyś,aby to nasze biadolenie odbywało się w ramach kursy w Szczecinku,wtedy może dotarło by do Ciebie o co nam chodzi.Sorry za szczerość,ale ja mam taką nieodpartą wizję.Jak już siedzisz w przpisach, to wnioski można punktować,tu padają konkretne propozycje,a Ty chciałbyś ,ąe zmieniony art. nr xx powinien nie brznieć ......., a tak.Padło-zakaz sprzedaży urządzeń zawierających substancje,kontrole zakładających urządzenia,a nie zarejestrowanych itp.Padło tu dużo konkretnych propozycji,a Ty chciałbyś gotowca z art.,pkt itp.Może na szkoleniu inaczej byś ustosunkowywał się do raportów. WIOŚ ruszy po kasę ,ale po przeanalizowaniu raportów z Instytutu i jak zwykle do tych co chcieli się z obowiązku wywiązać. Rozmawiałem dziś z innym stowarzyszeniem,które inaczej podchodzi do tego tematu jak Ty,walczy o nas,a nie zaprasza oficjeli i sobie ustala.Bardzo ciekawa lektura,link to podam na PW,bo tu zniknie jak kamfora.Wytyka syntetycznie wszystkie błędy ustawy,organizuje egzaminy 399 zł brutto,bo twierdzi,że z materiałów źródłowych też jest się człowiek nauczyć,a oni udostępnią.Szkoda,że nie przekazałem tam 1% podatku,bo to instytucja pożytku publicznego,ale na pewno ich wesprze. A Ty nie obraź sięConfusedzkolenia,szklolenia itd. Każdy prowadzi z nas biznes i poszedłeś dobrą drogą finansowo,ale zobacz nie tylko ja zauważam takie inne Twoje podejście do tematu.Pozdrawiam Cię serdecznie.

Egzaminy 399 zł.???to bardzo drogo kolego Andrzeju.U mnie są po 175 .Co prawda netto,ale to i tak dużo taniej. Dochód za te egzaminy przeznaczony został na wyposażenie laboratorium w szkole,oraz organizację konferencji ogólnopolskiej w Szczecinku.A na co przeznacza wpływy to Twoje Stowarzyszenie?

byniom napisał(a):Jeżeli Ministerstwo Ochrony Środowiska by rozesłało informacje do Marszałków a oni do Urzędów Gmin o konieczności rejestrowania urządzeń w CRO to też dużo by nam ułatwiło , informacja nie wychodziła by od nas tylko odgórnie .

Właśnie o to walczymy od dawna,niestety na razie bez rezultatu.Obecnie planujemy jako Stowarzyszenie sami opracować taką publikację i ją rozprowadzić w całej Polsce.
Tu ukłon do admina,czy nie jest to temat zbyt mało poruszany na stronie głównej?

freegass napisał(a):
awax napisał(a):Wskaż mi w tym co napisaliście JEDNĄ propozycję lub uwagę co do treści projektu noweli.
Mówisz i masz konkret:
ograniczyć bezwarunkowo możliwość zakupu FGAZ podmiotowi bez certyfikatu dla przedsiębiorstwa (sorry autoklimo)
Taki zapis jest w Ustawie.

Nowelizacja Ustawy - mg - 2017-02-21

Moim zdaniem regulacja naszej branży jest potrzebna i oczekiwana. Obawiam się jednak, że prowadząc działalność uczciwie, w zgodzie z ochroną środowiska, szkoląc się, zdobywając certyfikaty i uprawnienia wystawiamy się jedynie na ,,ostrzał" organów kontrolujących. Wiem, że Centralne rejestry i kontrole firm prędzej czy później doprowadzą do jasnych wniosków. Mam wrażenie, że to firmy prowadzące działalność świadcząc usługi w zakresie chłodnictwo i klimatyzacja staną się narzędziem do lokalizacji i karania naszych klientów, mam nadzieje, że się mylę.

Nowelizacja Ustawy - freegass - 2017-02-21

awax napisał(a):
freegass napisał(a):
Mówisz i masz konkret:
Taki zapis jest w Ustawie.
Proszę Cię... Jeszcze raz podkreślę kluczowy zwrot: BEZWARUNKOWO po okazaniu certyfikatu. A po fgazy zapraszam tymczasem na allegro.

To nie Ministerstwo sprzedaje te czynniki osobom bez uprawnień,a dystrybutorzy.
Fakt,że za mało jest kontroli ale na a... można tak na dobrą sprawę kupić wszystko,broń narkotyki itd.
Nie wyeliminuje się w 100% szarej strefy,ale znaczne jej ograniczenie to też będzie sukces

Nowelizacja Ustawy - freegass - 2017-02-22

Przecież obecne zapisy dopuszczają sprzedaż bez certyfikatu i na tym bazuje szara strefa. Albo udajesz teraz głupiego, albo taka jest Twoja wiedza. Właśnie chodzi o to, aby takie absurdalne wyłączenia wyeliminować sankcjonując sprzedaż.
Uprzedzając Twoje zdziwienie: obecnie sprzedaż fgaz jest dopuszczona osobie bez certyfikatu w celu dalszej odsprzedaży.

Nowelizacja Ustawy - awax - 2017-02-22

freegass napisał(a):Przecież obecne zapisy dopuszczają sprzedaż bez certyfikatu i na tym bazuje szara strefa. Albo udajesz teraz głupiego, albo taka jest Twoja wiedza. Właśnie chodzi o to, aby takie absurdalne wyłączenia wyeliminować sankcjonując sprzedaż.
Uprzedzając Twoje zdziwienie: obecnie sprzedaż fgaz jest dopuszczona osobie bez certyfikatu w celu dalszej odsprzedaży.
W celu dalszej odsprzedaży można sprzedać tylko dla firmy i musi pozostać dokument,że taki jest cel zakupu.
"Zakazuje się przekazywania, odpłatnie bądź nieodpłatnie, fluorowanych gazów cieplarnianych osobom fizycznym na ich własne potrzeby, z wyjątkiem przekazywania w ramach usługi instalowania, konserwacji lub serwisowania oraz naprawy urządzeń, udokumentowanych fakturą VAT, paragonem lub rachunkiem lub - w przypadku gdy usługa wykonana została nieodpłatnie - oświadczeniem pisemnym potwierdzającym wykonanie tej usług"

Nowelizacja Ustawy - byniom - 2017-02-22

Większość firm sprzedaje tylko podmiotom a więc prowadząc sklepik osiedlowy tez można kupić.

Nowelizacja Ustawy - freegass - 2017-02-22

awax napisał(a):
freegass napisał(a):Przecież obecne zapisy dopuszczają sprzedaż bez certyfikatu i na tym bazuje szara strefa. Albo udajesz teraz głupiego, albo taka jest Twoja wiedza. Właśnie chodzi o to, aby takie absurdalne wyłączenia wyeliminować sankcjonując sprzedaż.
W celu dalszej odsprzedaży można sprzedać tylko dla firmy i musi pozostać dokument,że taki jest cel zakupu.
"Zakazuje się przekazywania, odpłatnie bądź nieodpłatnie, fluorowanych gazów cieplarnianych osobom fizycznym na ich własne potrzeby, z wyjątkiem przekazywania w ramach usługi instalowania, konserwacji lub serwisowania oraz naprawy urządzeń, udokumentowanych fakturą VAT, paragonem lub rachunkiem lub - w przypadku gdy usługa wykonana została nieodpłatnie - oświadczeniem pisemnym potwierdzającym wykonanie tej usług"
Nie rozumiesz, ze w naszej rzeczywistości rynkowej to ten wyjątek powoduje, że tą całą ustawę można o kant d..y potłuc? Nie może być żadnych wyjątków.

freegass napisał(a):
awax napisał(a):
Nie rozumiesz, ze w naszej rzeczywistości rynkowej to ten wyjątek powoduje, że tą całą ustawę można o kant d..y potłuc? Nie może być żadnych wyjątków.

Czy Ty nie rozumiesz,że ten WYJĄTEK to sprzedząż przez firmę instalacyjną .Wybacz,ale jeżeli sprzedajesz urzadzenie dla osoby fizycznej i napełniasz je czynnikiem,który również sprzedajesz to musisz mieć do tego prawo.Czytaj ze zrozumieniem.

Zajrzałem z ciekawości na a....
Sprzedawcy załączają informację
"zgodnie z ustawą o substancjach zubożających warstwę ozonową oraz o niektórych fluorowanych gazach cieplarnianych

czynnik chłodniczy sprzedajemy TYLKO FIRMOM na fakturę VAT z NIP-em

Środek przeznaczony do użytku profesjonalnego (do zakupu wymagany REGON i certyfikat FGAZ)."

Nowelizacja Ustawy - byniom - 2017-02-22

No właśnie , firmom z NIP a firm z nip to jest tysiące i większość nie ma nic wspólnego z nasz dziedziną

byniom napisał(a):No właśnie , firmom z NIP a firm z nip to jest tysiące i większość nie ma nic wspólnego z nasz dziedziną

Z NIP ,ale również wymagany jest certyfikat FGAZ !!