![]() |
|
Nowelizacja Ustawy - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Hyde Park (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=16) +--- Wątek: Nowelizacja Ustawy (/showthread.php?tid=10098) |
Nowelizacja Ustawy - obser - 2017-02-21 "Ja ofertyjąc jakąkolwiek usługę zawsze załączam certyfikaty i informację ,że są one obowiązkowe." Podejrzewam,że tak robi każdy,ale naprawdę nie spotkałem się z jakąś reakcją. Na tą informację bardzo często kumaci Klienci pytają się, a nawet proszą o pokazanie certyfikacji firmy w zakresie danej marki. Starostwo Powiatowe ogłasza przetarg na konserwację ok. 50 szt klimatyzatorów, system VRF i trochę drobizgu, nic nie wspomina o uprawnieniach, zapytując się prywatnie, nie w ramach zapytań przetargowych dostaję odpowiedź, że ich to nie interesuje, najważniejszym kryterium jest cena. Wsród pozabudzetówki jeszcze się nie spotkałem z takim wymogiem,ewentualnie autoryzacja marki. Dużo jeszcze wodu w Wiśle przepłynie, aby to znormalniało, a widząc co robi się z innymi ustawami, to znormalnieje jak zostanie wszystko odwołane. Jest to specjalnością naszego rządu i eurodeputowanych, co to nie potrafią zabezpieczyć interesów krajowych firm. A kontrole firm certyfikowanych, zgodne co prawda z ustawą, ale jeszcze bardziej były by pożądane kontrole firm fizycznie działających na rynku, bez certyfikacji. Ale to trudne, robienie postępowań, udawadnianie, wątpliwy skutek przy obecnie działającym sądownictwie. Lepiej, a najlepiej w godzinkach pracy machnąć jakieś płatne szkolenie, co to ludzie przyjdą licząc na immunitet i zapłacą grubą kasę za 2 godzinki poświęcenia czasu służbowego przez Pana Inspektora. Już pewnie przeszło 2 lata temu guru tego forum zapowiadał, że warunki płacy i eliminacja nieuczciwej konkurencji doprowadzi do normalności w naszej branży, a ona tylko wygarnęła pieniążki i spowodowała poczucie lęku, bo a rusz dostaniemy taką kontrolę, co przy niejasnych przepisach może się źle skończyć. Wiem,wiem,każdy mógł spełnić warunki na prowadzenie kursó,organizowanie egzaminów, zgadza się, no i też kilka firm poszlo w tym kierunku i wygrało.Szacun dla nich,bo właśnie w biznesie chodzi głównie o zarabianie pieniędzy. Biorąc wszystko pod uwagę jestem zdania,że uregulowanie rynku związanego z zastosowaniem związkó zubożających atmosferę nie przyniosło żadnych pozytywnych rezultatów,a nawet zmniejszyło opłacalność uczciwych przedsiębiorców,którzy chcieli działać zgodnie z prawem. Nech ktoś tylko wyliczy ile to dziennie ton R-22 idzie w powietrze w Azji i Afryce? W niektórych warunkach zużycie energii przez on-off jest równe co inwerter.Zrobiono badania skrajnie przewymiarowanych urządzeń i wyszła oszczędność, a w naszym kraju raczej jest tendencja na nedowymiarowanie np. przez duży skok cenowy urządzeń 3,5 a 5 kW,lub 7. Chodzą te 12 stale na "pełnym gazie" i gdzie tu oszczędność, a napchane dedykowaną elektroniką, jak prom kosmiczny. Komuno wróć
Nowelizacja Ustawy - awax - 2017-02-21 Narzekanie,narzekanie i narzekanie to nasza narodowa specjalność. Zejdzmy na ziemię. Ustawa jest,Rozporzadzenia sa i nie ma co teraz rozstrząsac czy to dobrze,czy zle. Jeżeli naprawdę w postępowaniu przetargowym inwestor nie wymaga certyfikatu to można oprotestować i wygrać każde rozstrzygnięcie gdy wygra firma bez. Nie oczekujmy od razu jakiejś reakcji Klienta ,który dowiaduje się o obowiazku zlecania firmie z certyfikatem.Niech się z tym oswoja,a niedługo będzie to dla nich oczywiste. Efekty przyjda szybciej niż sie tego spodziewacie.Niech tylko WIOŚ ruszy po kasę
Nowelizacja Ustawy - byniom - 2017-02-21 Awax mam wrażenie że wogule nas nie słuchasz , chciałeś abyśmy przedstawili swoje punkty patrzenia na tą ustawę więc ją przedstawiamy a ty nam mówisz że tylko narzekamy . Tak jak większość opisała przypadki które nam się nie podobają w tych przepisach sa własnie jako uwagi a nie narzekanie. Według ciebie to powinienem dać się rąbać i nie wolno mi narzekać bo jest ustawa to ważne że jest a nie ważne że nie dobra. Nowelizacja Ustawy - awax - 2017-02-21 Buniom,ja prosiłem o MERYTORYCZNE uwagi do projektu nowelizacji Ustawy,które mógłbym zgłosić do Ministerstwa. Biadolenie,że i tak będzie szara strefa,czy o tym,że Ustawa jest niepotrzebna nie ma sensu.Przynajmniej w tym temacie. Wskaż mi w tym co napisaliście JEDNĄ propozycję lub uwagę co do treści projektu noweli. Nowelizacja Ustawy - byniom - 2017-02-21 Nie mówię że ustawa jest nie potrzebna a to co jest w projekcie to nie obejmuje tematów naszych biadoleń. Zdaję sobie sprawę że ustawa ma na celu wychwycenie ile i jakich czynników jest w obiegu i że te wszystkie czynności powinny być robione z godnie z tą ustawa ale nie ma tam nic co by działało tez na nasza korzyść a przynajmniej poprawiło nasze funkcjonowanie na rynku. Tak jak pisali poprzednicy odnośnie tego że nie wielu jest zainteresowanych rejestrowania w cro . Chodzi mi o to że ustawodawca nie do koca jest w stanie kontrolować to o czym stworzył ustawę. Jak na razie to tylko za nasza grupę zawodową się biorą bo mają nas na talerzu , dlatego że się po rejestrowaliśmy. Jak w firmach wspominam o temacie rejestracji to tak jak koledzy pisali że nie są tym zainteresowani. Nie mogę powiedzieć bo część firm przestrzega te przepisy ale są to duże firmy w których BHP i pracownicy zajmujący się ochroną środowiska zajmują się takim sprawami i mają co jakiś czas kontrolę. Są to głównie firmy związane z farmacją gdzie tych kontroli różnych mają dużo natomiast mniejsze firmy do których nie zaglądają inspektorzy tym się nie przejmuje. Nowelizacja Ustawy - freegass - 2017-02-21 awax napisał(a):Wskaż mi w tym co napisaliście JEDNĄ propozycję lub uwagę co do treści projektu noweli.Mówisz i masz konkret: ograniczyć bezwarunkowo możliwość zakupu FGAZ podmiotowi bez certyfikatu dla przedsiębiorstwa (sorry autoklimo) Nowelizacja Ustawy - byniom - 2017-02-21 Jeżeli Ministerstwo Ochrony Środowiska by rozesłało informacje do Marszałków a oni do Urzędów Gmin o konieczności rejestrowania urządzeń w CRO to też dużo by nam ułatwiło , informacja nie wychodziła by od nas tylko odgórnie . Nowelizacja Ustawy - obser - 2017-02-21 awax,my Ci to opisujemy,a Ty pewnie byś chciał to wszystko wypunktowane,a mam też nieodparte wrażenie,że chciałbyś,aby to nasze biadolenie odbywało się w ramach kursy w Szczecinku,wtedy może dotarło by do Ciebie o co nam chodzi.Sorry za szczerość,ale ja mam taką nieodpartą wizję.Jak już siedzisz w przpisach, to wnioski można punktować,tu padają konkretne propozycje,a Ty chciałbyś ,ąe zmieniony art. nr xx powinien nie brznieć ......., a tak.Padło-zakaz sprzedaży urządzeń zawierających substancje,kontrole zakładających urządzenia,a nie zarejestrowanych itp.Padło tu dużo konkretnych propozycji,a Ty chciałbyś gotowca z art.,pkt itp.Może na szkoleniu inaczej byś ustosunkowywał się do raportów. WIOŚ ruszy po kasę ,ale po przeanalizowaniu raportów z Instytutu i jak zwykle do tych co chcieli się z obowiązku wywiązać. Rozmawiałem dziś z innym stowarzyszeniem,które inaczej podchodzi do tego tematu jak Ty,walczy o nas,a nie zaprasza oficjeli i sobie ustala.Bardzo ciekawa lektura,link to podam na PW,bo tu zniknie jak kamfora.Wytyka syntetycznie wszystkie błędy ustawy,organizuje egzaminy 399 zł brutto,bo twierdzi,że z materiałów źródłowych też jest się człowiek nauczyć,a oni udostępnią.Szkoda,że nie przekazałem tam 1% podatku,bo to instytucja pożytku publicznego,ale na pewno ich wesprze. A Ty nie obraź się zkolenia,szklolenia itd. Każdy prowadzi z nas biznes i poszedłeś dobrą drogą finansowo,ale zobacz nie tylko ja zauważam takie inne Twoje podejście do tematu.Pozdrawiam Cię serdecznie.
Nowelizacja Ustawy - MarioO - 2017-02-21 byniom rejestrują sie w CRO te firmy które tak jak piszesz mają wszystko co mieć muszą bo z tego czy innego powodu są pod obstrzałem Głównie firny z obcym kapitałem .Pozostali działają w myśl naszej polskiej mentalności popartej wieloletnim doświadczeniem czyli "najlepiej się nie ujawniać bo jak będę w rejestrze to dopiero się zaczną kontrole" i to jest to o czym piszecie.Uczciwość w tym kraju nie popłaca to prawda.Przykładów można mnożyć.Ja już się pogodziłem z tą ustawą i tą całą certyfikacją ,z corocznymi raportami FGC ,corocznymi raportami o odpadach itd..ok ma być to jest ale tak jak inni nie mogę się pogodzić z tymi polskimi realiami że właśnie jestem na tapecie i kogo jak kogo ale mnie będzie się gnębić na dzień dobry. Jeśli są już te kontrole to najlepiej niech przyjdą do mnie jak najszybciej.Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji w której w pełni sezonu pan inspektor zawiesza mi z jakiegoś powodu certyfikat a tak naprawdę działalność a np.Mieciu hydraulik wymienia kran u klienta a przy okazji zakłada klime (bez jakichkolwiek uprawnień i bez obaw o jakąkolwiek kontrolę) w salonie kupioną bez łaski wiadomo gdzie śmiejąc mi się w twarz.Właściwie scenariusz bardzo prawdopodobny awax w którymś z tematów napisał że kontrole już trwają i są pierwsze efekty.Czyli co ?kogoś zawiesili?Za u uczciwość?Za to że chce legalnie w myśl przepisów pracować Biedula siedziałby cicho i się nie wychylał miałby spokój Nowelizacja Ustawy - byniom - 2017-02-21 Ja mam kontrolę w czwartek i cieszę się że teraz a nie jak zacznie się więcej robót. Ale żeby nie odbiegać od tematu , tez jestem za ustawami i przepisami które trzeba przestrzegać ale nich to będzie robione z głową. Myślę że temat można zakończyć , narzekamy biadolimy ja to już chyba z 9 lat na tym forum a i tak nigdy nie było nic po mojej myśli
Nowelizacja Ustawy - MarioO - 2017-02-21 o to powodzenia
Nowelizacja Ustawy - awax - 2017-02-21 obser napisał(a):awax,my Ci to opisujemy,a Ty pewnie byś chciał to wszystko wypunktowane,a mam też nieodparte wrażenie,że chciałbyś,aby to nasze biadolenie odbywało się w ramach kursy w Szczecinku,wtedy może dotarło by do Ciebie o co nam chodzi.Sorry za szczerość,ale ja mam taką nieodpartą wizję.Jak już siedzisz w przpisach, to wnioski można punktować,tu padają konkretne propozycje,a Ty chciałbyś ,ąe zmieniony art. nr xx powinien nie brznieć ......., a tak.Padło-zakaz sprzedaży urządzeń zawierających substancje,kontrole zakładających urządzenia,a nie zarejestrowanych itp.Padło tu dużo konkretnych propozycji,a Ty chciałbyś gotowca z art.,pkt itp.Może na szkoleniu inaczej byś ustosunkowywał się do raportów. WIOŚ ruszy po kasę ,ale po przeanalizowaniu raportów z Instytutu i jak zwykle do tych co chcieli się z obowiązku wywiązać. Rozmawiałem dziś z innym stowarzyszeniem,które inaczej podchodzi do tego tematu jak Ty,walczy o nas,a nie zaprasza oficjeli i sobie ustala.Bardzo ciekawa lektura,link to podam na PW,bo tu zniknie jak kamfora.Wytyka syntetycznie wszystkie błędy ustawy,organizuje egzaminy 399 zł brutto,bo twierdzi,że z materiałów źródłowych też jest się człowiek nauczyć,a oni udostępnią.Szkoda,że nie przekazałem tam 1% podatku,bo to instytucja pożytku publicznego,ale na pewno ich wesprze. A Ty nie obraź się Egzaminy 399 zł.???to bardzo drogo kolego Andrzeju.U mnie są po 175 .Co prawda netto,ale to i tak dużo taniej. Dochód za te egzaminy przeznaczony został na wyposażenie laboratorium w szkole,oraz organizację konferencji ogólnopolskiej w Szczecinku.A na co przeznacza wpływy to Twoje Stowarzyszenie? Nowelizacja Ustawy - awax - 2017-02-21 byniom napisał(a):Jeżeli Ministerstwo Ochrony Środowiska by rozesłało informacje do Marszałków a oni do Urzędów Gmin o konieczności rejestrowania urządzeń w CRO to też dużo by nam ułatwiło , informacja nie wychodziła by od nas tylko odgórnie . Właśnie o to walczymy od dawna,niestety na razie bez rezultatu.Obecnie planujemy jako Stowarzyszenie sami opracować taką publikację i ją rozprowadzić w całej Polsce. Tu ukłon do admina,czy nie jest to temat zbyt mało poruszany na stronie głównej? Nowelizacja Ustawy - awax - 2017-02-21 freegass napisał(a):Taki zapis jest w Ustawie.awax napisał(a):Wskaż mi w tym co napisaliście JEDNĄ propozycję lub uwagę co do treści projektu noweli.Mówisz i masz konkret: Nowelizacja Ustawy - mg - 2017-02-21 Moim zdaniem regulacja naszej branży jest potrzebna i oczekiwana. Obawiam się jednak, że prowadząc działalność uczciwie, w zgodzie z ochroną środowiska, szkoląc się, zdobywając certyfikaty i uprawnienia wystawiamy się jedynie na ,,ostrzał" organów kontrolujących. Wiem, że Centralne rejestry i kontrole firm prędzej czy później doprowadzą do jasnych wniosków. Mam wrażenie, że to firmy prowadzące działalność świadcząc usługi w zakresie chłodnictwo i klimatyzacja staną się narzędziem do lokalizacji i karania naszych klientów, mam nadzieje, że się mylę. Nowelizacja Ustawy - freegass - 2017-02-21 awax napisał(a):Proszę Cię... Jeszcze raz podkreślę kluczowy zwrot: BEZWARUNKOWO po okazaniu certyfikatu. A po fgazy zapraszam tymczasem na allegro.freegass napisał(a):Taki zapis jest w Ustawie.awax napisał(a):Wskaż mi w tym co napisaliście JEDNĄ propozycję lub uwagę co do treści projektu noweli.Mówisz i masz konkret: Nowelizacja Ustawy - awax - 2017-02-21 To nie Ministerstwo sprzedaje te czynniki osobom bez uprawnień,a dystrybutorzy. Fakt,że za mało jest kontroli ale na a... można tak na dobrą sprawę kupić wszystko,broń narkotyki itd. Nie wyeliminuje się w 100% szarej strefy,ale znaczne jej ograniczenie to też będzie sukces Nowelizacja Ustawy - freegass - 2017-02-22 Przecież obecne zapisy dopuszczają sprzedaż bez certyfikatu i na tym bazuje szara strefa. Albo udajesz teraz głupiego, albo taka jest Twoja wiedza. Właśnie chodzi o to, aby takie absurdalne wyłączenia wyeliminować sankcjonując sprzedaż. Uprzedzając Twoje zdziwienie: obecnie sprzedaż fgaz jest dopuszczona osobie bez certyfikatu w celu dalszej odsprzedaży. Nowelizacja Ustawy - awax - 2017-02-22 freegass napisał(a):Przecież obecne zapisy dopuszczają sprzedaż bez certyfikatu i na tym bazuje szara strefa. Albo udajesz teraz głupiego, albo taka jest Twoja wiedza. Właśnie chodzi o to, aby takie absurdalne wyłączenia wyeliminować sankcjonując sprzedaż.W celu dalszej odsprzedaży można sprzedać tylko dla firmy i musi pozostać dokument,że taki jest cel zakupu. "Zakazuje się przekazywania, odpłatnie bądź nieodpłatnie, fluorowanych gazów cieplarnianych osobom fizycznym na ich własne potrzeby, z wyjątkiem przekazywania w ramach usługi instalowania, konserwacji lub serwisowania oraz naprawy urządzeń, udokumentowanych fakturą VAT, paragonem lub rachunkiem lub - w przypadku gdy usługa wykonana została nieodpłatnie - oświadczeniem pisemnym potwierdzającym wykonanie tej usług" Nowelizacja Ustawy - byniom - 2017-02-22 Większość firm sprzedaje tylko podmiotom a więc prowadząc sklepik osiedlowy tez można kupić. Nowelizacja Ustawy - freegass - 2017-02-22 awax napisał(a):Nie rozumiesz, ze w naszej rzeczywistości rynkowej to ten wyjątek powoduje, że tą całą ustawę można o kant d..y potłuc? Nie może być żadnych wyjątków.freegass napisał(a):Przecież obecne zapisy dopuszczają sprzedaż bez certyfikatu i na tym bazuje szara strefa. Albo udajesz teraz głupiego, albo taka jest Twoja wiedza. Właśnie chodzi o to, aby takie absurdalne wyłączenia wyeliminować sankcjonując sprzedaż.W celu dalszej odsprzedaży można sprzedać tylko dla firmy i musi pozostać dokument,że taki jest cel zakupu. Nowelizacja Ustawy - awax - 2017-02-22 freegass napisał(a):awax napisał(a):Nie rozumiesz, ze w naszej rzeczywistości rynkowej to ten wyjątek powoduje, że tą całą ustawę można o kant d..y potłuc? Nie może być żadnych wyjątków.freegass napisał(a):Przecież obecne zapisy dopuszczają sprzedaż bez certyfikatu i na tym bazuje szara strefa. Albo udajesz teraz głupiego, albo taka jest Twoja wiedza. Właśnie chodzi o to, aby takie absurdalne wyłączenia wyeliminować sankcjonując sprzedaż.W celu dalszej odsprzedaży można sprzedać tylko dla firmy i musi pozostać dokument,że taki jest cel zakupu. Czy Ty nie rozumiesz,że ten WYJĄTEK to sprzedząż przez firmę instalacyjną .Wybacz,ale jeżeli sprzedajesz urzadzenie dla osoby fizycznej i napełniasz je czynnikiem,który również sprzedajesz to musisz mieć do tego prawo.Czytaj ze zrozumieniem. Nowelizacja Ustawy - awax - 2017-02-22 Zajrzałem z ciekawości na a.... Sprzedawcy załączają informację "zgodnie z ustawą o substancjach zubożających warstwę ozonową oraz o niektórych fluorowanych gazach cieplarnianych czynnik chłodniczy sprzedajemy TYLKO FIRMOM na fakturę VAT z NIP-em Środek przeznaczony do użytku profesjonalnego (do zakupu wymagany REGON i certyfikat FGAZ)." Nowelizacja Ustawy - byniom - 2017-02-22 No właśnie , firmom z NIP a firm z nip to jest tysiące i większość nie ma nic wspólnego z nasz dziedziną Nowelizacja Ustawy - awax - 2017-02-22 byniom napisał(a):No właśnie , firmom z NIP a firm z nip to jest tysiące i większość nie ma nic wspólnego z nasz dziedziną Z NIP ,ale również wymagany jest certyfikat FGAZ !! |