![]() |
|
Jaka odległość zaworu od chłodnicy? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Jaka odległość zaworu od chłodnicy? (/showthread.php?tid=7674) Strony:
1
2
|
Jaka odległość zaworu od chłodnicy? - Freezer - 2014-02-07 ccc i tu działa Jaka odległość zaworu od chłodnicy? - wit - 2014-02-07 cóż oprócz możliwych zakłóceń pracy -to 100m izolowanej rury od zaworu rozprężnego do chłodnicy spowoduje straty poniżej 1% . podobnie -50 m nieizolowanej. liczone na szybko na kolanie -więc jest to rząd wielkości a nie dokładny wynik. tak więc kilka metrów odsunięcia zaworu jakiś dużych strat energii nie powoduje... Jaka odległość zaworu od chłodnicy? - crocens - 2014-02-07 A licząc bardziej dokładnie: Założenia: 1. To=-10*C 2. Q=10kW 3. Rura fi 12mm, grubość ścianki 1mm 4. Izolacja lambda 0,039 W/(mK)grubość w opisie poniżej. 5. Przepływ jednofazowy, ciecz (na dzień dzisiejszy obliczenia dla przepłyu dwufazowego sa zbyt skomplikowane, jednak wyniki podobne do rpzepływu cieczy, to wynika z kolei z jej zawartości za zaworem rozpręznym) 6. Długość rurociągu, w opisie poniżej 7. Warunki pomieszczenia: 25*C, 40% RH, 8. Czynnik R-404A to np straty spowodowane przebiegiem rurociągu w izolacji 13mm, długości 40mb przez pomieszczenie o parametrach jak powyżej spowoduje stratę około 330W, czyli około 3,3% przy dosyć ekstremalnym przypadku prowadzenia rurociągu za zaworem. Dla przykładu 10mb takiej rurki w izolacji 25 (przypadek bardziej rzeczywisty) to całe 60W, czyli 0,6% Dodatkowo dla tego przypadku można rozważyć przykład instalatora, który w ogóle zapomniał o izolacji. W takim przypadku straty sięgną 150W, czyli 1,5% wydajności. Oczywiście zostanie problem lodu i kapiącej wody z rury. Rurociągi chłodnicze w komorze z przyczyn oczywistych nie mogą generować strat energetycznych. Dodatkowo biorąc pod uwagę łączną długość rur w parowniku uważam, że nie powinno byc żadnych zakłóceń w pracy zaworu czy chłodnicy, pod warunkiem, iż dodatkowy rurociąg nie spowoduje zbyt dużych spadków ciśnienia. W obliczeniach pominięto efekt spadku temperatury odparowania wraz z spadkiem ciśnienia wywołanym oporami na rurociągu, gdyż spadek temperatury o 0,5K jest pomijalny przy różnicy temperatur pomiędzy rurą a otoczeniem rzędu 35K Jak już chcecie się wszyscy wypowiadać na techniczne tematy typu wydajność, efektywność itp to proponuję podejść do tematu jak technik i przedstawić jakieś fakty, a jeżeli się ich nie zna, to proponuję zapytać, są tutaj ludzie którzy umieją co nieco policzyć. Wtedy wywiąże się ciekawa dyskusja z której może niektórzy co nieco wyciągnom a nie pyskówka na zasadzie ja wiem lepiej i jestem lepszy od was wszystkich... i nie będę nic liczył, przecież przez tyle lat pracy tyle słyszałem od kolegów którzy też to zasłyszeli... Trochę pokory panowie Jaka odległość zaworu od chłodnicy? - wit - 2014-02-07 Crocens -uwzględniałeś wsp przejmowania ciepła na powierzchni izolacji -czy tylko samą izolację i straty przewodzenia przez nią? ja liczyłem dla troszkę większych średnic rury i większych wydajności... a co do NIEWIELKICH zakłóceń pracy TZR -pewne dławienie następuje w rozdzielaczu chłodnicy -a rura pomiędzy TZR i rozdzielaczem ma pewną pojemność -więc mimo przymknięcia tzr przez krótki moment dociera do chłodnicy czynnik z tej pojemności -podobnie -zwiększenie otwarcia tzr -najpierw wypełnia tą pojemność -i czujnik temp z opóźnieniem reaguje na zmiany temp rurociągu ssacego. zazwyczaj nie stanowi to żadnego problemu -jednak czasem przy kilku metrach odsunięcia zaworu tzr od chłodnicy daje się zaobserwować niewielkie 1-2*C pływanie przegrzania. -nie zawsze to występuje ale się zdarza -widywałem w pomiarach. Jaka odległość zaworu od chłodnicy? - crocens - 2014-02-07 nie, bez współczynnika przejmowania ciepła z rozpędu zapomniało mi się ![]() tak mi się 10kW rzuciło, bo chyba większość obecnych takie układy zna. Ok, zgadzam się z pływaniem przegrzania, może się wydażyć, jednak jeżeli twierdzisz z doświadczenia, że to 1-2*C, to uważam, że problemem to nie jest. Z rozpędy wpisałem do założeń przepływ dwufazowy, oczywiście liczyłem jak dla rury cieczowej. Jaka odległość zaworu od chłodnicy? - wit - 2014-02-07 zazwyczaj pływanie jest niezauważalne. takie 1-2 *C spotkałem gdy tzr był odsunięty kilka m w bok i rura była z małym spadkiem. Jaka odległość zaworu od chłodnicy? - crocens - 2014-02-07 sam montowałem tak tylko raz, na hali produkcyjnej 12m wysokiej, wyszedłem z założenia, że im więcej elementów na wysokości tym gorzej dla serwisu. Obok ściany z chłodnicami były pomieszczenia, na 2 piętrze umieściłem zawory, akurat pomieszczenie to był magazynek. 4 zawory, odległość do najbliższej chłodnicy 3m, do najdalszej czy ja wiem, z 12m. Wszystko działa bardzo dobrze. Oczywiście rurociągi na hali. Lecę spać, pozdrawiam Wit i reszte kolegów Jaka odległość zaworu od chłodnicy? - klimatolog - 2014-02-08 Wszystko oczywiście działa dobrze bo musi mając pewien zapas.Ale mogło by być lepiej.Wsółczynnik przejmowania ciepła to nie wszystko.Jaka kondycja izolacji za zaworem rozprężnym ma wpływ tak samo jak zyski ciepła o których w obliczeniach zapomniano.Odcinek 12 metów może przebiegać przez kotłownię w której panuje temperatura +45 stopni.I tu niepotrzeba obliczeń aby dojść do wniosku że mamy do czynienia ze stratą wydajności chłodniczej i podwyższeniem przegrzania.Zależność ta jest większa czym mniejsza jest wydajność chłodnicy a odcinek pomiędzy zaworem a np.rozdzielaczem większy.crocens Twoje obliczenia nic nie znaczą za przeproszeniem.Aby coś policzyć potrzeba danych.Ale tu naprawdę nie trzeba liczyć aby dojść do wniosku że mamy do czynienia ze stratami energetycznymi urządzenia chłodniczego.Chociążby dlatego że czujnik zaworu daleko od chłodnicy.A nieznany tych zysków ciepła-Fałszywych które otwierają zawór a notabene faktycznie powinien się przymykać.Ale działa. Jaka odległość zaworu od chłodnicy? - crocens - 2014-02-09 klimatolog napisał(a):Wszystko oczywiście działa dobrze bo musi mając pewien zapas.Ale mogło by być lepiej.Wsółczynnik przejmowania ciepła to nie wszystko.Jaka kondycja izolacji za zaworem rozprężnym ma wpływ tak samo jak zyski ciepła o których w obliczeniach zapomniano.Chyba wykazałem jasno, że nawet brak izolacji nie powoduje tragicznych strat, natomiast o zyskach ciepła nie zapomniano, są wynikiem obliczeń, dokładnie jak napisano dla różnych przypadków to 330, 60 i 150W czyli dżuli na każdą sekundę, takie są zyski ciepła. klimatolog napisał(a):Odcinek 12 metów może przebiegać przez kotłownię w której panuje temperatura +45 stopni.I tu niepotrzeba obliczeń aby dojść do wniosku że mamy do czynienia ze stratą wydajności chłodniczejDlaczego tego nie policzyć, ależ proszę, warunki te same izolacja 25, współczynnik przejmowania ciepła przyjety dla poietrza stojącego. Wynik: 100W = 100J/s = 1,0% spadku wydajności Gdyby w kotłowni było +70*C to wynik 150W, też do przełkniecia. klimatolog napisał(a):i podwyższeniem przegrzania.Przegrzanie pilnuje zawór dławiący, dlaczego miało by wzrosnąć? Mówimy o odcinku od zaworu dławiącego do chłodnicy, tam przepływ jest dwufazowy, dostarczanie energii nie powoduje żadnego wzrostu temperatury tylko odparowanie części cieczy, dokładnie takiej części jaki jest spadek wydajności, czyli około 1%. Zawór nie wie, czy te dodatkowe 12m rury to wężownica parownika czy nie, dla niego wszystko to jedno i prawi. Wit dodatkowo sensownie odpowiedział, że przegrzanie może i spadać i wzrastć w pewnym małym przedziale, dodatkowo nie w każdej sytuacji klimatolog napisał(a):Zależność ta jest większa czym mniejsza jest wydajność chłodnicy a odcinek pomiędzy zaworem a np.rozdzielaczem większy.crocens Twoje obliczenia nic nie znaczą za przeproszeniem.Aby coś policzyć potrzeba danychPodałem je w założeniach, jeżeli uważasz, że to za mało, to zaproponuj swoje "Dane" klimatolog napisał(a):Ale tu naprawdę nie trzeba liczyć aby dojść do wniosku że mamy do czynienia ze stratami energetycznymi urządzenia chłodniczegoStraty sa dokładnie takie jak napisałem, niech każdy sam osądzi, czy spadek EER z np. 3,30 do 3,267 jest akceptowalny czy nie. klimatolog napisał(a):Chociążby dlatego że czujnik zaworu daleko od chłodnicy.To jest jedyny problem, że czujnik nie jest taki długi, jednak ja z reguły stosuję zawory elektroniczne które nie znają takiego problemu. klimatolog napisał(a):A nieznany tych zysków ciepła-Fałszywych które otwierają zawór a notabene faktycznie powinien się przymykać.Ale działa.Nie wiem co to fałszywe zyski ciepła, jak napisałem wyżej, ciepła dostarczamy do odcinka w którym przepływ jest dwufazowy, nie wpływa to na temperaturę cieczy a na jej ilośc w taki sposób jak napisałem wyżej I tak jak napisałem, to co "nam się wydaje" jest nic nie warte. Tylko to co policzymy daje obraz na sprawę. Pozdrawiam Jaka odległość zaworu od chłodnicy? - klimatolog - 2014-02-09 Nie wiem co to fałszywe zyski ciepła, jak napisałem wyżej, ciepła dostarczamy do odcinka w którym przepływ jest dwufazowy, nie wpływa to na temperaturę cieczy a na jej ilośc w taki sposób jak napisałem wyżej.Szkoda że nie wiesz.Mi cały czas chodzi o zyski ciepła pomiędzy zaworem i także elektronicznym co niema żadnego znaczenia.Jak piszesz nie ma różnicy jaki to odcinek 12-sto metrowy czy 6-ścio metrowy.Twoje obliczenia są prawie identyczne.około 1 procent zakładając nawet ciąg tego odcinka który biegnie przez kotłownie.Fałszywe zyski ciepła zawsze powodują nieprawidłową pracę elementu ekspansującego w układzie chłodniczym.Jak napisałem wyżej są tym bardziej zauważalne jeśli chłodnica coraz mniejsza a odcinek pomiędzy zaworem a chłodnicą coraz dłuższy.W pewnym momencie dochodzimy do wniosku.Faktycznie jakie przegrzanie mierzymy?I nie pindol że elektroniczny zawór rozprężny będzie prawidłowo pracował jeśli zostanie zamontowany 12-METRÓW przed chłodnicą.On już sam w sobie niepotrzebnie się otwiera aby zaspokoić wg.Twoich obliczeń fałszywych zysków ciepła.To podobnie gdybyś czujnik temperatury elektronicznego zaworu wpiął 12-metrów za chłodnicą.Dlaczego tego rozwiązania nie stosujemy?choć dostępność dla serwisu była by ułatwiona?Mierzyłeś przegrzanie na odcinku 12-stu metrów za zaworem i w miejscu przed wejściem do chłodnicy już odparowującego czynnika chłodniczego?Chyba że jesteś zdania że istnieje izolacja doskonała to nie musiałeś. |