![]() |
|
Spadek ciśnienia na podstawie wartości Kv - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Spadek ciśnienia na podstawie wartości Kv (/showthread.php?tid=10034) |
Spadek ciśnienia na podstawie wartości Kv - artur1715 - 2017-01-07 Witam, czy mógł by mi ktoś podać link lub wytłumaczyć jak obliczyć spadek ciśnienia na podstawie wartości Kv. Oraz : Dwukierunkowy filtr odwadniacz wydajność określona zgodnie z ARI 710-86 te = ?15°C (5°F) tc = 30°C (86°F) ?p = 0.07 bar (1 psig Jak obliczyć spadek ciśnienia na tym elemencie w przypadku innych temperaturach odparowania i skraplania. Z góry dziękuję. Spadek ciśnienia na podstawie wartości Kv - Shitashii - 2017-01-08 Ten parametr jest wyznaczany doświadczalnie. Chodzi o filtr. Spadek ciśnienia na podstawie wartości Kv - artur1715 - 2017-01-08 Dziękuję za odpowiedz. Czy oznacza to w takim razie ze przy obliczeniach spadków ciśnienia powinienem zawsze przyjmować wartość 0,07 bara niezależnie od parametrów układu? Spadek ciśnienia na podstawie wartości Kv - Shitashii - 2017-01-08 Nie wiem ile miejsc po przecinku chcesz uzyskać w obliczeniach, ale myślę, że te 0,07bar będzie wystarczające. Spadek ciśnienia na podstawie wartości Kv - artur1715 - 2017-01-08 Dziękuję. Czy może mi ktoś jeszcze w takim razie wytłumaczyć jak interpretować wartość Kv w takim razie? Spadek ciśnienia na podstawie wartości Kv - artur1715 - 2017-01-28 Chciał bym wszystkim bardzo serdecznie podziękować za pomoc. Ogólnie przebywam na tym forum już jakiś czas i czytam wasze bezsensowne komentarze (80-90%) i zastanawiam się po co takie forum jeszcze istnieje. Większość forumowiczów na tym forum twierdzi ze są ,,ekspertami od chłodnictwa.. ale jak już w grę wchodzą tematy trudniejsze to siedzicie cicho. Znam trochę jakość porozumiewania się na tym forum i od razu zaznaczam ze jest to mój ostatni post wiec nie trudźcie się w zbędne gierki słowne. Ps. Dziękuję Shitashii za udzielenie pomocy. Spadek ciśnienia na podstawie wartości Kv - HC - 2017-01-28 artur1715 napisał(a):Chciał bym wszystkim bardzo serdecznie podziękować za pomoc. Ogólnie przebywam na tym forum już jakiś czas i czytam wasze bezsensowne komentarze (80-90%) i zastanawiam się po co takie forum jeszcze istnieje. Większość forumowiczów na tym forum twierdzi ze są ,,ekspertami od chłodnictwa.. ale jak już w grę wchodzą tematy trudniejsze to siedzicie cicho. Znam trochę jakość porozumiewania się na tym forum i od razu zaznaczam ze jest to mój ostatni post wiec nie trudźcie się w zbędne gierki słowne. Cóż mogę powiedzieć większość osób udzielających się na forum posiada własne firmy i własne problemy. To o co pytałeś można znaleźć w googlach w pierwszym linku dotyczącym Kv w 3s. Proszę więc się nie dziwić, że nie było konkretnej odpowiedzi. Co do KV jeżeli dobierałeś na ten sam czynnik chłodniczy filtr odwadniacz a tylko różne parametry pracy to spadek ciśnienia będzie max 0,1 bar to tak z doświadczenia innymi słowy zmiana lepkości wraz temperaturą i jej wpływ na miejscowe i liniowe spadki ciśnienia jest niewielki. Bardziej zależy to od konkretnej budowy danego zaworu/filtra. (konkretne rozwiązania producenta- śmiało można przyjmować spadki ciśnienia jakie podaje kata katalogowa) Parametr KV informuje nas o tym jaki objętościowy strumień jest dostępny przy przepływie czynnika, warto go trochę przewymiarować 5%. Jeżeli KV zaworu jest mniejsze niż nominalny strumień przepływu czynnika wynikający z mocy układu chłodniczego (parownika) to należy taki filtr/zawór odrzucić. Coś czuje że mamy tu do czynienia z jakimś studentem, bo projektant potrafi sobie to przeliczyć znając podstawy mechaniki płynów. Re, zasadę zachowania masy oraz wzory na spadki ciśnień miejscowe i liniowe. Pokój Roofguys Spadek ciśnienia na podstawie wartości Kv - Amfan - 2017-01-28 artur1715 napisał(a):Chciał bym wszystkim bardzo serdecznie podziękować za pomoc. Ogólnie przebywam na tym forum już jakiś czas i czytam wasze bezsensowne komentarze (80-90%) i zastanawiam się po co takie forum jeszcze istnieje. Większość forumowiczów na tym forum twierdzi ze są ,,ekspertami od chłodnictwa.. ale jak już w grę wchodzą tematy trudniejsze to siedzicie cicho. Znam trochę jakość porozumiewania się na tym forum i od razu zaznaczam ze jest to mój ostatni post wiec nie trudźcie się w zbędne gierki słowne. No tak, to nie powinno być forum, tylko centrum pomocy w nagłych przypadkach dla nieuważnych studentów. |