![]() |
|
NISKIE CISNIENIE W UKLADZIE FREONU 404a - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: NISKIE CISNIENIE W UKLADZIE FREONU 404a (/showthread.php?tid=10067) |
NISKIE CISNIENIE W UKLADZIE FREONU 404a - klepen - 2017-01-25 Witam, Jestem nowy w temacie obecnie pracuje na statku i mam pod soba klimatyzacje. Klima nie chodzi. Czynnik 404a. Co mnie nie pokoi to ze cisnienie parowania tego czynnika w temperaturze ok 15stopni C to 4bary gdzie powinno byc ok 8 bar. Co moze byc przyczyna tego?? (powietrze w systemie??). Jakie sa oznaki powietrza w systemie?? pozdrawiam Przemo NISKIE CISNIENIE W UKLADZIE FREONU 404a - Shitashii - 2017-01-25 4 bary to chyba ok. Powietrze w układzie to słaba wydajność chłodnicza, wyższe ciśnienie skraplania. edit: Źle spojrzałem, powinno być raczej 5 bar. No ale zależy też w jakim układzie pracuje. NISKIE CISNIENIE W UKLADZIE FREONU 404a - klepen - 2017-01-26 Shitashii napisał(a):4 bary to chyba ok. cisnienie w nowej butli w temperaturze ok 15 oC dla freonu 404a wynosi ok 8 bara ja mam 4bary na zbiorniku freonu w instalacji gdzie tez jest ok 15 stopni. Moje nastepne pytanie to czy freony sie mieszaja z powietrzem i tworza mieszanine jednorodna?? jezeli sie nie mieszaja i powietrze jest lzejsze i zajmuje gorna czesc zbiornika to czy moge je spuscic otwierajac zawor w najwyzzszym punkcie na butli. NISKIE CISNIENIE W UKLADZIE FREONU 404a - mariofreezer - 2017-01-26 Podaj ciśnienia LP i HP podczas pracy nie masz tam wziernika cieczy na tłoczeniu cieczowym?? NISKIE CISNIENIE W UKLADZIE FREONU 404a - Shitashii - 2017-01-26 Już boję się udzielać Ci porad, bo zajmujesz się czymś o czym nie masz pojęcia. Moja wcześniejsza odpowiedź dotyczyła pracującego układu, ale doczytałem, że układ stoi. 8 bar w Twojej butli jest prawidłowe. NIC NIE WYPUSZCZAJ. A układ klimatyzacji trzeba naprawić, a nie zgadywać. Odessij czynnik z układu, sprawdź szczelność, wymień filtry jeśli są, zrób próżnię. NISKIE CISNIENIE W UKLADZIE FREONU 404a - Amfan - 2017-01-26 Dobrze że to nie chłodnicowiec z bananami. NISKIE CISNIENIE W UKLADZIE FREONU 404a - Amfan - 2017-01-26 Myślę że trzeba wypracować postawę wobec takich osób na zasadzie: odciągnij czynnik , zważ ile go jest i sprawdz z tabliczką wtedy będziemy mogli rozmawiać. NISKIE CISNIENIE W UKLADZIE FREONU 404a - DBKlima - 2017-01-26 klepen napisał(a):Moje nastepne pytanie to czy freony sie mieszaja z powietrzem i tworza mieszanine jednorodna?? jezeli sie nie mieszaja i powietrze jest lzejsze i zajmuje gorna czesc zbiornika to czy moge je spuscic otwierajac zawor w najwyzzszym punkcie na butli. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: To bardzo ciekawe co piszesz - niesamowita dedukcja i tok rozumowania . NISKIE CISNIENIE W UKLADZIE FREONU 404a - klepen - 2017-01-26 dziekuje wszystkim za odpowiedzi - niezmiernie mi pomogliscie
NISKIE CISNIENIE W UKLADZIE FREONU 404a - klepen - 2017-01-26 Shitashii napisał(a):Już boję się udzielać Ci porad, bo zajmujesz się czymś o czym nie masz pojęcia. Moja wcześniejsza odpowiedź dotyczyła pracującego układu, ale doczytałem, że układ stoi. 8 bar w Twojej butli jest prawidłowe. NIC NIE WYPUSZCZAJ. A układ klimatyzacji trzeba naprawić, a nie zgadywać. Odessij czynnik z układu, sprawdź szczelność, wymień filtry jeśli są, zrób próżnię. poprostu nie zrozumiales mnie do konca - daruj sobie glupie komentarze - poprostu wiecej nie pisz NISKIE CISNIENIE W UKLADZIE FREONU 404a - klepen - 2017-01-26 Amfan napisał(a):Dobrze że to nie chłodnicowiec z bananami. to nie chlodniowiec z bananami - juz znalazlem prblem - ogolnie sytacja polegala na tym ze w brazylli gdzie dokonano remontu sprezarki carrier 5h86 wrzucono szmate zeby sie zatarla i sie zatarla caly olej przetloczylo do zbiornika oleju i rozwalilo sprezarke. Wyremontowalem ja i probowalem puscic ale okazalo sie ze w szkle w butli widze olej a nie czynnik - dzisiaj odciagnalem reszte freonu i sie okazalo ze bylo go raptem 10 kg a powinno byc z 100kg dlatego niskie cisnienia w ukladzie - jutro czyszczenie zbiornika nastepnie proznia i ladowanie ukladu - ale co jeszcze wyjdzie niewiadomo - WIEC NIE OSADZAJCIE MNIE GDY NIE ZNACIE SYTUACJI - zreszta ja sam nie wiem co moga byc tam za kwiaty jeszcze - darujcie sobie glupie komentarze NISKIE CISNIENIE W UKLADZIE FREONU 404a - Amfan - 2017-01-26 Czyszczenie i próżnia nie załatwi sprawy 10kg a 100kg to jest różnica ,powinieneś sam wyciągnąć wnioski. Ale podpowiem, masz nieszczelny układ. NISKIE CISNIENIE W UKLADZIE FREONU 404a - klepen - 2017-01-26 uklad napewno nie jest szczelny chocby nieszczelnosci na kompresorze ktore tez bede usuwal - narazie dzieki za rady - jak poczyszcze zbiornik i wmiare dojde do jakiegos ladu i skladu to zaczne usuwac nieszczelnosci - co do freonu mam jeszcze 150kg na uzupelnienie ukladu takze wystarczy - pozdrawiam ps. a madralom dziekuje za zbedne rady i komentarze NISKIE CISNIENIE W UKLADZIE FREONU 404a - lodowyMiś - 2017-02-27 404a jest czynnikiem nisko ciśnieniowym.... na stronie ssącej 8 barów??? wywiew miałby mieć 12C? dziwne wykorzystanie takiego układu. następny raz standardowe wartości odczytaj i tu napisz to na pewno każdy chętniej pomoże
NISKIE CISNIENIE W UKLADZIE FREONU 404a - joker - 2017-02-27 Shitashii napisał(a):4 bary to chyba ok.Myślisz że człowiek na statku jest wziętym z przystanku autobusowego? NISKIE CISNIENIE W UKLADZIE FREONU 404a - joker - 2017-02-27 joker napisał(a):6 minimumShitashii napisał(a):4 bary to chyba ok.Myślisz że człowiek na statku jest wziętym z przystanku autobusowego? NISKIE CISNIENIE W UKLADZIE FREONU 404a - barbie - 2017-02-27 marynarze czekają z walizkami na dziobie na autobus 101 . NISKIE CISNIENIE W UKLADZIE FREONU 404a - joker - 2017-02-27 barbie napisał(a):marynarze czekają z walizkami na dziobie na autobus 101 .do tematu :lol: NISKIE CISNIENIE W UKLADZIE FREONU 404a - szulik4 - 2017-03-01 co jak co ale osoba zajmująca się chłodnictwem czy klimatyzacją co najmniej rok powinna wiedzieć że powietrze w układzie to zło i nie powinna zadawać głupich pytań jak przy instalacji z wodą. Naprawy pewnie dokonał serwis dlatego zabłysną wiedzą. |