![]() |
|
Pytanie o wykonaną instalację - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Porady (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: Pytanie o wykonaną instalację (/showthread.php?tid=10589) |
Pytanie o wykonaną instalację - leshqo - 2017-09-30 Cześć wszystkim Jestem właśnie po montażu instalacji pod klimę w budowanym domu, jednocześnie w temacie instalacji klimatyzacji jestem zielony. Chociaż firmę do instalacji klimatyzacji mam z polecenia wolę się upewnić, że to co zostało zrobione jest zrobione zgodnie ze sztuką, zwłaszcza, że zaraz przyjdzie ocieplenie i będzie pozamiatane. Tak więc moje pytania: 1. Czy poniższa instalacja wygląda na wykonaną zgodnie ze sztuką? 2. Czy można łączyć rurki, a jeżeli można to czy na tak krótkim odcinku nie powinien być to mimo wszystko jeden ciągły odcinek? 3. Czy takie łączenia są szczelne i czy nie ma ryzyka, że za jakiś czas trzeba będzie ryć ścianę? 4. Czy widoczna izolacja w miejscach łączeń wykonana jest prawidłowo i nie ma ryzyka że po ścianie będą ciekły skropliny? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Będę wdzięczny za wszelką pomoc i sugestie. Pytanie o wykonaną instalację - p.obelix - 2017-09-30 Jedynie czego mogę się przyczepić to rurki skroplin na pierwszym zdjęciu. Słabo widać ale wydaje mi się że jest ona karbowana. Rurka karbowana to zło tylko i wyłącznie NIBCO 1/2 cala. Nie zgadzaj się na żadne pompki jeszcze można poprowadzić skropliny kanalizacji. Końcówki rur powinny być zalutowana i napełnione azotem aż do czasu montażu jednostek. Pytanie o wykonaną instalację - Fujitsu Szczecin - 2017-09-30 Witam Kilka uwag, uchwyty pod agregat, ja ich osobiście nie używam ponieważ po kilku latach odchodzi od nich płatami farba przez rdzę. Rury przy agregatach powinny być już wyprofilowane i umocowane w stronę i na wysokości zaworów serwisowych planowanych agregatów.(panowie od ociepleń nie będą się pier..) Pokaż zdjęcie jak przygotowana jest instalacja pod wewnętrzne. W ogóle mam wrażenie że jeszcze nie skończyli, a Ty już panikujesz. Pozdrawiam Pytanie o wykonaną instalację - Fujitsu Szczecin - 2017-09-30 p.obelix napisał(a):Jedynie czego mogę się przyczepić to rurki skroplin na pierwszym zdjęciu. Słabo widać ale wydaje mi się że jest ona karbowana. Rurka karbowana to zło tylko i wyłącznie NIBCO 1/2 cala. Nie zgadzaj się na żadne pompki jeszcze można poprowadzić skropliny kanalizacji.Witam Popieram w sprawie pompek skroplin. Na zdjęciach widać że skropliny puścili z jakiejś systemowej z metra ciętej. Powiem Wam tak, co do Nibco to teraz trzeba uważać co się kupuje. Wezwali nas do cieknącej klimatyzacji, w wezwaniu było, każda cieknie czyli trzy kasety i jedna w biurze która ma odprowadzanie skroplin pompką do głównej rury. No to mnie zaintrygowało i cóż znalazłem zobaczycie na zdjęciach. Rura to to system Nibco 25mm lub jak kto woli 3/4(nie chce oczywiście obrazić marki Nibco dlatego napisałem system, znaczy Nibcopodobna) Pozdrawiam Pytanie o wykonaną instalację - mister - 2017-09-30 czy zwykła kanalizacja 32 by się w tym przypadku lepiej nie sprawdziła ? Pytanie o wykonaną instalację - p.obelix - 2017-10-01 To na pewno jest Nibco? szok. Musiało być tam z 200 stopni lub ktoś kretem i wrzątkiem czyśćił skropliny. Pytanie o wykonaną instalację - bartek2700 - 2017-10-01 ...ciężka ta woda Pytanie o wykonaną instalację - DBKlima - 2017-10-02 rurki skroplin się ugotowały :lol: :mad:
Pytanie o wykonaną instalację - irroda - 2017-10-18 Może ja za bardzo się spuszczam, ale ja bym ich popędził. U mnie wygląda to inaczej, montuje w pionie 3 uchwyty plastikowe zamykane, np 22, w odstępie co metr, rury wkładam w dolne, a przewód wkładam w rurę osłonową 22 i montuje w trzecim uchwycie, instalacja układana jest poziomo, a nie fale dunaju. Na rogach ścianę bym podkuł, aby łuk był łagodny. Nigdy nie łącze rur, które idą pod styropian, tylko pełne odcinki. Co jak będzie nieszczelne i okaże się po wykonanej strukturze, łączenie jest lutowane czy może skręcane ? Nigdy nie montuje odpływu z peszla, tylko i wyłącznie rura klejona i w miarę możliwości odprowadzona do kanalizacji przez syfon z rewizją. Przy jednostce rury powinny być wygięte na wprost do zaworków, zakładam małą deseczkę i mocuje od razu na odpowiednią wysokość. Dodam, że jestem jednym z droższych wykonawców na swoim terenie - na brak zajęcia nie narzekam. Mam jeszcze pytanie, ile metrów łącznie jest tej instalacji i ile za to zapłaciłeś ? Jeżeli to jest skończona robota, to ja bym ich wypędził ! Druga sprawa, jeżeli wybrałeś najtańszych wykonawców to to jest właśnie efekt ich pracy, popelina. Pytanie o wykonaną instalację - lakierman - 2018-03-01 Witam.Iroda pokaż zdjęcia swoich prac w trakcie roboty. |