![]() |
|
Szkolenie a Certyfikat - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Szkolenie a Certyfikat (/showthread.php?tid=10725) |
Szkolenie a Certyfikat - Abz - 2018-02-14 Witam, jako że planuje ( jak wszystko pójdzie zgodnie z planem ) w nadchodzącym sezonie świadczyć usługi wyjazdowe chciałbym zapytać szanownych kolegów/koleżanek czy dobrze roztrybiam tą całą ustawę: Zaświadczenie o odbytym szkoleniu: - niektóre pojazdy silnikowe: M1 - pojazdy do przewozu osób, mających nie więcej niż osiem miejsc oprócz siedzenia kierowcy oraz N1 - pojazdy zaprojektowane i wykonane do przewozu ładunków i mające maksymalną masę całkowitą nieprzekraczającą 3,5t o masie odniesienia nieprzekraczającej 1305 kg, przy czym przez masę odniesienia należy rozumieć masę własną pojazdu powiększoną o 100 kg. Czyli wszystkie samochody osobowe max 9 osób i samochody ciężarowe poniżej DMC 3,5t oraz masy własnej nie większej niż 1305kg Certyfikat personalny Wszystko powyżej Szkolenie a Certyfikat - radekklimat - 2018-02-15 Certyfikat na f gazy jest nie na samochod a powinien go miec kazdy pracownik ktory ma stycznosc z gazami, instalacja z gazem itp Szkolenie a Certyfikat - awax - 2018-02-16 Ważne jest również to,że samochody z tzw "kratką" mające w dowodzie rejestracyjnym wpis "ciężarowy" równiez podlegają ograniczeniu do 1205 kg masy własnej tj. 1305 masy odniesienia. Klimatyzacja we wszystkich pojazdach nie spełniających tych warunków traktowana jest jako ruchome urzadzenie chłodnicze i serwisowanie takowej wymaga posiadania certyfikatu personalnego F-Gazy. Obecnie czekamy na interpretację czy równiez potrzebny jest certyfikat przedsiębiorcy. Szkolenie a Certyfikat - Whisky - 2018-02-16 Właściciel firmy musi mieć "certyfikat personelu" dla takich pojazdów? Szkolenie a Certyfikat - awax - 2018-02-16 Whisky napisał(a):Właściciel firmy musi mieć "certyfikat personelu" dla takich pojazdów? Nie tyle właściciel firmy,a osoba która będzie wykonywać określone w Ustawie czynności.Może to być własciciel firmy lub osoby zatrudnione. Szkolenie a Certyfikat - Abz - 2018-02-19 Dopiero zauważyłem że ponad połowę postu mi obcięło ( może to znak że był przydługi )Podsumowując: Zaświadczenie o odbytym szkoleniu ( tzw. f-gaz ) uprawnia do obsługi: - wszystkie samochody osobowe max 9 osób i samochody ciężarowe poniżej DMC 3,5t oraz masy własnej nie większej niż 1305kg Certyfikat personalny uprawnia do obsługi: - kategoria I ( wszystko bez limitu wagowego ) - kategoria II ( wykonywanie m in. czynności odzysku z układu do 3 kg ) - kategoria III ( wykonywanie tylko czynności odzysku do 3 kg ) tylko odzysk tzn że nie mogę napełnić ?? Czyli żeby robić autobusy, pojazdy ciężarowe, maszyny budowlane i rolnicze oprócz f gazu potrzebuje certyfikat personalny w zależności od potrzeb 1 lub 2 kategorii ? Dobrze kombinuje ? Pozdrawiam Szkolenie a Certyfikat - DBKlima - 2018-02-20 ...dobrze kombinujesz
Szkolenie a Certyfikat - RafiMaxi - 2018-03-30 Czyli jeżeli posiadam w pracy (jestem tam pracownikiem) sam.osobowe,dostawcze,ciezarowe,wozidla technologiczne,koparki,ładowarki to w końcu robię jeden kurs z egzaminem udt i moge robić wszystkie pojazdy czy muszę robic cos jeszcze.proszę o pomoc. Szkolenie a Certyfikat - Patrykk - 2018-03-30 jak będziesz robił odzysk czynnika to jeszcze uprawnienia do napełniania zbiorników ciśnieniowych. Szkolenie a Certyfikat - Abz - 2018-03-30 Do obsługi wszelkich pojazdów ruchomych potrzebny jest certyfikat dla personelu a o uprawnieniach do napełniania zbiorników ciśnieniowych to pierwsze słyszę. Szkolenie a Certyfikat - RafiMaxi - 2018-03-31 Odzysk z maszyny przez stacje do klimatyzacji?? To tak czasem aby cos zrobic muszę zdemontowac to chłodnice..w wiekszosci klimatyzacje byly dokładane i montowali je gdzie bylo bajlepiej dla nich. Dalej czekam na pomoc bo muszę isc na szkolenie bo gazu nie kupi pracodawca Szkolenie a Certyfikat - Whisky - 2018-03-31 @RafiMaxi W twoim przypadku pracodawca musi posiadać "Certyfikat dla przedsiębiorców" Ty musisz posiadać "Certyfikat dla personelu" kategoria I. Dla samego kupna czynnika musi szef mieć zarejestrowaną firmę i minimum "Zaświadczenie o odbytym szkoleniu" dla pojazdów do 3,5t i masy własnej nie przekraczającej ciężarowe do 1305kg ale Jeśli szef zrobi "Certyfikat dla przedsiębiorców" to może śmiało kupować czynnik i nie musi posiadać "Zaświadczenia o odbytym kursie".Certyfikat dla pracodawcy i pracownika daje dużo większe uprawnienia nić szkolenie/zaświadczenia. Nie każdy wymaga wgląd do uprawnień ale czynnika bez NIPu legalnie nie możesz teoretycznie dostać. Do tego wymagana jest rejestracja w https://dbbds.ichp.pl/ i złożenie sprawozdania za ubiegły rok. Najwięcej informacji uzyskasz pod tym linkiem. https://www.udt.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1281&Itemid=1774 A szef się nie interesuje swoimi sprawami tylko pracownika wysyła po informacje? Szkolenie a Certyfikat - RafiMaxi - 2018-03-31 Troszkę to skomplikowane bo mój zaklad wchodzi w spółkę Tauron czyli prezes kierownicy i reszta a ja jestem pracownikiem fizycznym co jak Jankowi słabo chłodzi to sprawdzam maszynkę co i jak czy za mało czynnika nie ma. I chcieli mnie wyslac na szkolenie o f gazach takie jednio dniowe za 300zl ale ktos cos powiedzial ze mamy ciezarowki i ciezku sprzęt to muszę mieć inne szkolenia i pytam właśnie tu aby sie dowiedzieć. Szkolenie a Certyfikat - Whisky - 2018-03-31 Jeśli chcesz robić ciężarówki to musisz mieć Certyfikat dla personelu a pracodawca musi posiadać Certyfikat dla przedsiębiorców. Jedno dniowe szkolenie w kwocie 300zł w twoim przypadku nic Ci nie da. Szkolenie a Certyfikat - RafiMaxi - 2018-03-31 Czyli ja muszę mieć szkolenie te co sie kończy egzaminem udt A pracodawca to już,nie wiem czy ma takie uprawnienia..inne gazy odbieramy ale tylko do spawania.. Szkolenie a Certyfikat - awax - 2018-04-03 Whisky napisał(a):Jeśli chcesz robić ciężarówki to musisz mieć Certyfikat dla personelu a pracodawca musi posiadać Certyfikat dla przedsiębiorców. Jedno dniowe szkolenie w kwocie 300zł w twoim przypadku nic Ci nie da. Wg mojej wiedzy Certyfikat dla przedsiębiorców NIE JEST WYMAGANY w przypadku serwisowania klimatyzacji w innych pojazdach niz wymienione do zaświadczenia o szkoleniu.Potrzebny jest jedynie certyfikat personalny F-Gazy dla pracowników wykonujących czynnośc odzysku z takich instalacji ruchomych. Szkolenie a Certyfikat - Whisky - 2018-04-03 Pewnie masz racje, przestaje się tym szajsem interesować. Szkolenie a Certyfikat - barteksmolinski - 2018-09-04 Robiąc jakiekolwiek szkolenie np. szkolenie bhp, najpierw musisz go odbyć, a dopiero później dostajesz certyfikat. Szkolenie a Certyfikat - obser - 2018-09-04 Dealrzy i Autoryzowane Serwisy znanych marek samochodów wysłały tylko pracownika, max. 2 na szkolenie z IC dostali papier, a o żadnych F-Gazach nie mają pojęcia serwisując klimatyzację w wielkich ciężarówkach. Podjechał do mnie mobilny serwis najbardziej znanych w Polsce zagranicznych maszyn rolniczych, czy nie poratowałbym ich zaworkiem do portu (i poratowałem) i w 3 samochodach serwisowych z 5 (MB Sprinter-y long) mają stacje klimatyzacji, a dwóch zatrudnionych ma zaświadczenia o ukończonym kursie załatwione przez firmę dostarczającą stacje w ramach szkolenia sprzętowego im dosłali. A serwisuje u nich klimę "kto pierwszy wstanie". I co robią? Wielkie kombajny, potężne traktory, samobieżne opryskiwacze itp.O czym my piszemy, wszystko fikcja. To tak jak z prędkością, powinniśmy jeździć 50/90 a różnie to bywa, tylko różnica taka, ze na drodze zapłacimy, a w temacie klimatyzacji wolna amerykanka. |