Forum Klimatyzacja
Avensis T25 Wysokie LP .HP w normie. Dostęp do zaworu rozprężnego. - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Avensis T25 Wysokie LP .HP w normie. Dostęp do zaworu rozprężnego. (/showthread.php?tid=11010)

Avensis T25 Wysokie LP .HP w normie. Dostęp do zaworu rozprężnego. - emilos - 2018-07-23

Witam,
Witam Lp po kilka minutach rośnie z 2,5 na 6 barów. HP cały czas w normie 12-17 barów zależnie od obrotów silnika . Zastanawiam się na wymianą zaworu rozprężnego i zaworu w sprężarce Denso 5se12C. Przy okazji oszusacz. Katalog thermoteca podaje kilka dostępnych zaworów dla tego kompresora. Ma ktoś odpowiedni numer pod avensisa?

Avensis T25 Wysokie LP .HP w normie. Dostęp do zaworu rozprężnego. - Tadeusz4321 - 2018-07-24

Sprężarka na złom

Avensis T25 Wysokie LP .HP w normie. Dostęp do zaworu rozprężnego. - emilos - 2018-07-24

Nie próbować nowego zaworu do niej ? Planuje ściągnąć czynnik. Sprawdzić czy oby na pewno poprzedni serwis nabił 440g. Zobaczę czy ściągnę dużo oleju i jakiego zabarwienia. Zawór rozprężny jak przemyślanem dawał by inny objaw. Osuszacz przy okazji. Ale pewnie nie pójdzie za łatwo z odkręceniem korka.

Avensis T25 Wysokie LP .HP w normie. Dostęp do zaworu rozprężnego. - gajdek419 - 2018-07-24

jeżeli HP jest w przedziale 12-16bar cały czas to znak że sprężarka pracuje.
To, że LP po chwili rośnie to moze byc reakcja sterownika klimy na HP (sterownik zmniejsza wydatek spręzarki a co za tym idzie, LP rosnie)
Ja bym się skłaniał raczej na przeładownay układ (na początek) lub zator

Avensis T25 Wysokie LP .HP w normie. Dostęp do zaworu rozprężnego. - emilos - 2018-07-24

Wieczorem klient wpadnie na podmianę zaworu. Jest poinformowany że nie da się go zdiagnozować. Przynajmniej ja nie umiem Smile. Przy okazji sprawdzę ta waga czynnika. Na pewno odpisze jak się sprawa wyjaśniła.

Avensis T25 Wysokie LP .HP w normie. Dostęp do zaworu rozprężnego. - emilos - 2018-07-25

Po podmianie zaworu i odpaleniu samochodu jest ok. HP 12 Lp 2,3. Na podwyższonych obrotach różnica ciśnień między HP i Lp wynosi maksymalnie 1,5 bara. Trzeba zgasić o odpalić i znowu ok. Ale tylko na wolnych. Na wysokich 13.5v na zawór. Czyli raczej sprężarka złom?

Avensis T25 Wysokie LP .HP w normie. Dostęp do zaworu rozprężnego. - emilos - 2018-07-26

Sorki za post pod postem, ale poprzedniego nie da się edytować.
Podsumowując:
Po odpaleniu na wolnych.
HP: 10-13 bar LP 2-2,5 bar
Po dodaniu gazu:
HP: 7-8 bar LP 5-6 bar
Na wolnych musi chwile pochodzić by LP znowu spadło.

Na zawór sterujący dochodzi napiecie 12,5V. a na wysokich 13,5V.

Czyli kolega Tadeusz miał racje ? Smile

Avensis T25 Wysokie LP .HP w normie. Dostęp do zaworu rozprężnego. - obser - 2018-07-26

Ile czynnika odciągnęło i ile oleju?

Avensis T25 Wysokie LP .HP w normie. Dostęp do zaworu rozprężnego. - Whisky - 2018-07-26

Ty tam masz sprawdzić sygnał PWM a nie ile jest v. Skoro wymieniłeś zawór i nie działa to czas na sprężarkę. Bo chyba sterownik bez powodu nie obniża wydajności albo?

Avensis T25 Wysokie LP .HP w normie. Dostęp do zaworu rozprężnego. - obser - 2018-07-27

Albo samemu spróbuj sobie założyć kamerkę cofania, a układ klimatyzacji zostaw fachowcowi.

Avensis T25 Wysokie LP .HP w normie. Dostęp do zaworu rozprężnego. - emilos - 2018-07-27

Właśnie mam nadzieję że nie obniża. Wiem, że PWM ale z tego co wiem jak wysterujemy 12v to chodzi na maks wydajności. Czynnika było ok. Oleju za dużo. Dlatego podejrzewałem ten zawór. Kolego obser....