![]() |
|
Avensis T25 Wysokie LP .HP w normie. Dostęp do zaworu rozprężnego. - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Avensis T25 Wysokie LP .HP w normie. Dostęp do zaworu rozprężnego. (/showthread.php?tid=11010) |
Avensis T25 Wysokie LP .HP w normie. Dostęp do zaworu rozprężnego. - emilos - 2018-07-23 Witam, Witam Lp po kilka minutach rośnie z 2,5 na 6 barów. HP cały czas w normie 12-17 barów zależnie od obrotów silnika . Zastanawiam się na wymianą zaworu rozprężnego i zaworu w sprężarce Denso 5se12C. Przy okazji oszusacz. Katalog thermoteca podaje kilka dostępnych zaworów dla tego kompresora. Ma ktoś odpowiedni numer pod avensisa? Avensis T25 Wysokie LP .HP w normie. Dostęp do zaworu rozprężnego. - Tadeusz4321 - 2018-07-24 Sprężarka na złom Avensis T25 Wysokie LP .HP w normie. Dostęp do zaworu rozprężnego. - emilos - 2018-07-24 Nie próbować nowego zaworu do niej ? Planuje ściągnąć czynnik. Sprawdzić czy oby na pewno poprzedni serwis nabił 440g. Zobaczę czy ściągnę dużo oleju i jakiego zabarwienia. Zawór rozprężny jak przemyślanem dawał by inny objaw. Osuszacz przy okazji. Ale pewnie nie pójdzie za łatwo z odkręceniem korka. Avensis T25 Wysokie LP .HP w normie. Dostęp do zaworu rozprężnego. - gajdek419 - 2018-07-24 jeżeli HP jest w przedziale 12-16bar cały czas to znak że sprężarka pracuje. To, że LP po chwili rośnie to moze byc reakcja sterownika klimy na HP (sterownik zmniejsza wydatek spręzarki a co za tym idzie, LP rosnie) Ja bym się skłaniał raczej na przeładownay układ (na początek) lub zator Avensis T25 Wysokie LP .HP w normie. Dostęp do zaworu rozprężnego. - emilos - 2018-07-24 Wieczorem klient wpadnie na podmianę zaworu. Jest poinformowany że nie da się go zdiagnozować. Przynajmniej ja nie umiem . Przy okazji sprawdzę ta waga czynnika. Na pewno odpisze jak się sprawa wyjaśniła.
Avensis T25 Wysokie LP .HP w normie. Dostęp do zaworu rozprężnego. - emilos - 2018-07-25 Po podmianie zaworu i odpaleniu samochodu jest ok. HP 12 Lp 2,3. Na podwyższonych obrotach różnica ciśnień między HP i Lp wynosi maksymalnie 1,5 bara. Trzeba zgasić o odpalić i znowu ok. Ale tylko na wolnych. Na wysokich 13.5v na zawór. Czyli raczej sprężarka złom? Avensis T25 Wysokie LP .HP w normie. Dostęp do zaworu rozprężnego. - emilos - 2018-07-26 Sorki za post pod postem, ale poprzedniego nie da się edytować. Podsumowując: Po odpaleniu na wolnych. HP: 10-13 bar LP 2-2,5 bar Po dodaniu gazu: HP: 7-8 bar LP 5-6 bar Na wolnych musi chwile pochodzić by LP znowu spadło. Na zawór sterujący dochodzi napiecie 12,5V. a na wysokich 13,5V. Czyli kolega Tadeusz miał racje ?
Avensis T25 Wysokie LP .HP w normie. Dostęp do zaworu rozprężnego. - obser - 2018-07-26 Ile czynnika odciągnęło i ile oleju? Avensis T25 Wysokie LP .HP w normie. Dostęp do zaworu rozprężnego. - Whisky - 2018-07-26 Ty tam masz sprawdzić sygnał PWM a nie ile jest v. Skoro wymieniłeś zawór i nie działa to czas na sprężarkę. Bo chyba sterownik bez powodu nie obniża wydajności albo? Avensis T25 Wysokie LP .HP w normie. Dostęp do zaworu rozprężnego. - obser - 2018-07-27 Albo samemu spróbuj sobie założyć kamerkę cofania, a układ klimatyzacji zostaw fachowcowi. Avensis T25 Wysokie LP .HP w normie. Dostęp do zaworu rozprężnego. - emilos - 2018-07-27 Właśnie mam nadzieję że nie obniża. Wiem, że PWM ale z tego co wiem jak wysterujemy 12v to chodzi na maks wydajności. Czynnika było ok. Oleju za dużo. Dlatego podejrzewałem ten zawór. Kolego obser.... |