Forum Klimatyzacja
Eliminacja wody/wilgoci wewnatrz skraplacza - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Eliminacja wody/wilgoci wewnatrz skraplacza (/showthread.php?tid=11376)

Eliminacja wody/wilgoci wewnatrz skraplacza - Patryk3 - 2019-06-06

Czesc Panowie.
Sprawa ma sie tak, ze pierwsze podejrzenia przy niedzialajacej klimatyzacji padly na skraplacz (zapchany), poniewaz praktycznie w ogole nie chlodzil czynnika. Po wyjeciu przewodow wpompowalem odpowiednia ilosc wody, zeby zobaczyc czy jest czysty i drozny. Jak sie okazalo - wszystko jest ok, lecz w srodku zostaly resztki wody.
Jak sobie z nimi poradzic?

Dziekuje.

Eliminacja wody/wilgoci wewnatrz skraplacza - obser - 2019-06-06

Kupić taki sam nowy. Przy rozszczelnieniu układu zaraz obowiązkowo także osuszacz.

Dziekuje za odpowiedz. Osuszacz oczywiscie bedzie nowy.
Serio konieczny jest nowy skraplacz? Pompa prozniowa nie usune wody/wilgoci wewnatrz?

Przy tych upałach jak jest mała wilgotność, to wystaw na słońce odparuje. Osuszanie pompą samego skraplacza miałoby sens, ale nie poprzez instalację portami serwisowymi. Po co tą wilgoć przeciągać przez układ.

Dzieki obser. O taka odpowiedz mi wlasnie chodzilo. Zrobie tak jak napisales, dam nowy osuszacz, zrobie proznie, dobije czynnik i mam nadzieje, ze w koncu klimatyzacja bedzie dzialac.
Milego.

Eliminacja wody/wilgoci wewnatrz skraplacza - radekklimat - 2019-06-06

A skad woda wewnatrz skraplacza?
Jak jest w nim to i wszedzie, uklad trzeba wyplukac, dobrze azotem osuszyc a potem dlugi proznie robic

Bo skraplacz został zdiagnozowany najnowszą metodą opracowaną przez NASA, czyli szlauchem.

Dokladnie. Smile Bylem pewny, ze to skraplacz, poniewaz temperatura wejsciowa i wyjsciowa byla taka sama. Na poczatku umylem go z zewnatrz, ale klimatyzacja dalej zle chlodzila. No to mowie - na 100% zapchany syfem, bo jak to jest mozliwe, ze skraplacz nie chlodzi czynnika? Wlalem wode i bylem w szoku - czysciutko.

Pozniej okazalo sie, ze osuszacz jest z 1999 roku (data produkcji mojego samochodu). Auto stalo 4 lata nieuzywane (sprawa sadowa).
Mam nadzieje, ze to wina starego osuszacza. Jesli nie - bede szukal dalej. Smile

Jak wysusze skraplacz to caly uklad poddam dlugiej prozni. Tylko nie wiem, co zrobic z olejem. Dorzucac?
Dzieki.

Eliminacja wody/wilgoci wewnatrz skraplacza - Whisky - 2019-06-06

Ty ich nie słuchaj Wink tak to zostaw i będzie dobrze Big Grin ale tak na poważnie kolega to was robi w konia Big Grin

Hehe, nie robie nikogo w konia. Smile Po prostu nie znam sie na tym i chcialbym chociaz w minimalnym stopniu sie poznac.
Mam manometry, czynnik, pompe prozniowa, jutro bede mial nowy osuszacz i zobaczymy co z tego wyjdzie. Smile
Pozdrawiam.

Eliminacja wody/wilgoci wewnatrz skraplacza - Patryk3 - 2019-06-07

Podejrzenie bylo na skraplacz, ze jest zatkany albo zasyfiony, wiec chcialem go w ten sposob przeczyscic. Poza tym wczoraj kupilem uzywany (sprawny) skraplacz za 10zl, zeby juz nie tracic czasu na suszenie. Big Grin W nastepnym tygodniu napisze jak poszlo.
Milego.

Eliminacja wody/wilgoci wewnatrz skraplacza - jack63 - 2019-06-07

Może opatentujesz tą lewatywę skraplacza?
obser. NASA wysiada przy naszych januszach.... oni by sławojką w kosmos polecieli.

Eliminacja wody/wilgoci wewnatrz skraplacza - Whisky - 2019-06-07

Za 10zł skraplacz Big Grin hahahaha mam nadzieje że on tak na poważnie bo niezły ubaw w tym temacie Big Grin

Eliminacja wody/wilgoci wewnatrz skraplacza - obser - 2019-06-08

A ja się nie dziwię. Niedaleko mnie jest taki szrot do francuzów, totalna rozpiździawka, ale sprzedają kompresory z 50 zł, skraplacze 10-20. I mało tego, okazuje się to sprawne w większości. Druga sprawa, że jakość skraplaczy zmienników stała się wręcz tragiczna, nawet Nissens potrafi przetrwać tylko sezon, wię jak byłem przeciwny używkom, tak teraz wcale nie ganię takich ludzi, którzy kupia za 10 zł używkę, która możepochodzić dłużej niż zamiennik.

Eliminacja wody/wilgoci wewnatrz skraplacza - Whisky - 2019-06-08

Zależy jaki model i rocznik. Ja dziś rozbieram peugeot 3008, zgnity parownik i skraplacz Big Grin ale np. taki VW lata 99r to do dziś się trzymają Big Grin