Forum Klimatyzacja
uprawnienia na lutowanie - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Hyde Park (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Wątek: uprawnienia na lutowanie (/showthread.php?tid=1310)

uprawnienia na lutowanie - byniom - 2008-06-16

Mam takie pytanie do kolegów które dotyczy posiadanych uprawnień na gazowy zestaw do lutowania twardego. Konkretnie mi chodzi o sprzedawane zestawy tlen w butli 5 kg i butla na propan 1 kg. W pewnym sklepie dowiedziałem się że uprawnienia na taki zestaw są zbedne natomiast trzeba posiadać uprawnienia na spawanie gazowe w przypadku gdyby się chciało samemu przetaczać tlen z dużej butli do tej małej w tym zestawie. Jak to jest dokładnie z tymi przepisami. W firmie mamy spawacza który lutuje ale czasem sie zdaża ż ejego nie ma i ja potrafię to robić tylko pytanie czy ktoś może sie kiedyś o to do mnie doczepić że nie posiadam uprawnień spawacza gazowego.

uprawnienia na lutowanie - radekklimat - 2008-06-16

uprawnienia spawacza gazpwego dotycza tlen-acetylen natomiast propan-tlen to nie jest spawanie tylko lutowanie twarde stopami do 1000 stopni

uprawnienia na lutowanie - byniom - 2008-06-16

Dzięki za odpowiedź o to mi chodziło a jeszcze jak to się ma do tego napełniania małej butli telnu z dużej ?

uprawnienia na lutowanie - Artic - 2008-06-16

a jak to jest z uprawnieniami na lutowanie??? jak się lutuję markety albo jakieś większe instalacje?? przecież tam są tony freonu?? jakie uprawnienia trzeba mieć

uprawnienia na lutowanie - senior - 2008-06-16

napełniać małej z dużej po prostu nie wolno pozdrawiam

uprawnienia na lutowanie - elektromechanik - 2008-06-17

Na takie przepuszczanie nikt uprawnień nie wyda. Możesz je wydać tylko sobie sam. Jeśli masz o tym pojęcie zdajesz sobie sprawę z tego co robisz masz odpowiednie złącze i trzeźwo myślisz. Przepuścisz bez problemu ale tylko na własną odpowiedzialność.

uprawnienia na lutowanie - byniom - 2008-06-17

No o to mi chodziło bo razem z zestawem była końcówka do napełniania i tak też robimy od 10 lat tylko mamy spawacza który jest za to odpowiedzialny więc nikt się nie doczepi a skoro była końcówka w zwstawie to chyba po to żeby przetaczać Smile

uprawnienia na lutowanie - wogotto - 2008-06-18

A to dobry temat jest dlatego ze uprawnienia mozesz dostac do lub od 20 KW mocy i chlodniczej? ? I jak sie ma to do sep ? I innych przepisow? oczywiscie tylko w w kraju raju to obowiazuje.A ciekawi mnie to bo nikt mnie sie nie pytal o przepisy i inne rzeczy a o uprawnienia to zapomnij zwiazane y klimatzyacja a pracujac poza granicami to pytanie o pozwolenia i inne szkolenia to cos tu nie bardzo ?Dlaczego placic ma osoba za kurs ktora bedzie uswiadamiac kogos innego ?

uprawnienia na lutowanie - byniom - 2008-06-19

Pytam o to przetaczanie tlenu dlatego że w zestawie była końcówka do tego. Spawacz przetacza tylko pytanie czy mu wolno.Wogotto nigdzie się nie spotkałem ż emogęe robić do lub od 20KW . Pierwsze o tym słysze choć robię w tym już 16 lat . NAświetl bardziej temat bo może się okazać
że nic mi nie wolno robić Smile

uprawnienia na lutowanie - radekklimat - 2008-06-19

byniom spoko masz prawo oddychac, ja tez przetaczam od 13 lat i nie wnikałem czy to dobrze czy zle waznezeby paluchy i klucz nie byly umazane smarem albo olejem

uprawnienia na lutowanie - byniom - 2008-06-19

To logiczne że jeżeli nie jesteś czegoś pewien to robić to ze szczególną ostrożnością.

uprawnienia na lutowanie - elektromechanik - 2008-06-21

waznezeby paluchy i klucz nie byly umazane smarem albo olejem

A przede wszystkim złączka do przetaczania - mocna,pewna i czysta ( nie zatłuszczona )

uprawnienia na lutowanie - byniom - 2008-06-21

Dla mnie to jest oczywiste ale dobrze że takie coś piszesz bo inni o tym nie wiedzą.

uprawnienia na lutowanie - Artic - 2008-06-21

dobrze że własnie tak tu dużo piszecie o bezpieczeństwie jeden nierozsądny ruch i nieszczęście gotowe.

Panowie prosiłbym o zapozanie się z tym linkiem i jeśli ktoś jest w temacie prosiłbym o odpowiedź co i jak z tymi uprawnieniami czy szkoleniami.

http://montercsz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=44&Itemid=37

nie wiem co jest z tymi uprawnieniami ale wole dmuchac na zimne.

Pozdrawiam

uprawnienia na lutowanie - awax - 2008-06-22

Witam
Coś jednak zaczyna się w tych m.in.sprawach dziać.Nie wiem jak Wy,ale ja w tym miesiącu miałem inspekcje ze Straży właśnie pod tym kątem oraz z Urzędu Marszałkowskiego w kwestii odpadów i czynników chłodniczych.
Co do tlenu to obowiązują normalnie przepisy o zbiornikach ciśnieniowych itd.
Pozdrawiam

uprawnienia na lutowanie - Artic - 2008-06-22

awax jak miałeś kontrole to żadali od Ciebie jakiś uprawnień wogle jakiś papierów co do lutowania?? Proszę napisz co od Ciebie chcieli, chcem się przygotować na ich wizytę Smile