Forum Klimatyzacja
Gree Airy - pytanie do użytkowników i instalatorów - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Gree Airy - pytanie do użytkowników i instalatorów (/showthread.php?tid=14355)

Gree Airy - pytanie do użytkowników i instalatorów - AIRY - 2024-07-28

Jestem posiadamesz Gree Airy od paru dni.

Posiadałem poprzednio klimatyzator SAMSUNG RAC Clasic + przez 10 lat.

Wiem jak powinien zachowywać się klimatyzator oparty na technologii sprzed 10 lat.

Zakupiony w 2024 roku kilka dni temu GREE AIRY mnie nieco zawiódł, gdyż jego "zachowanie" dobiega od tego co miałem w starszym poprzednim modelu SAMSUNG.

Klimatyzator w opisie ma jedną z cech jako cichy, a jednostka zewnętrzna mnie bardzo zawiodła. Możliwi, że to jakaś wada ukryta w systemie, czujnikach, itd. Lub może ja coś  źle ustawiamSmile

Bardzo głośna praca jednostki zewnętrznej. Nie ma znaczenia czy masz włączony w pomieszczeniu nawiew Turbo, czy cichy. Wiatrak jednostki zewnętrznej działa maksymalną moc, jest mega głośny jak suszarka do włosów!  Nie zwalania. W poprzednim modelu wiatrak zwiększał lub zmniejszyła moc w zależności od ustawień temperatury i mocy nawiewu w pomieszczeniu. Tu cały czas MAX, jak osiągnie zadaną temperaturę nagle się wyłącza wraz z agregatem. Brak płynnej regulacji wentylatora zewnętrznego.  Wentylator zwalniana zewnątrz tylko gdy włączysz tryb snu. Tylko funkcja snu nie jest przeznaczona do używania podczas dnia, by zmniejszyć hałas na zewnątrz. Mieszkam w bloku i przy poprzednim modelu nigdy nikt mi nie zwracał uwagi na hałas.  Niestety gdy mam klimatyzator włączony na najcichszy wentylator wewnątrz zza okna mimo, ze mam okna plastikowe słychać szum jednostki zewnętrznej, której wentylator pracuje z pełną mocąSad To największy minus!
W dodatku gdy mam włączony tryb snu i zewnętrzny wiatrak chodzi cicho. W chwili gdy się zewnętrzna jednostka wyłączy na jakiś czas, i gdy sie ponownie włącza będąc w trybie snu nadal hałasuje. Po ponownym włączeniu agregatu sprężarki, gdy temperatura się zmieni w  pomieszczeniu wentylator zewnątrzny rozpędza się do maksymalnej mocy i po okolo 40 - 50 sekundach zwalnia. Wiec hałas jest słyszalny w pierwszej minucie pracy.

Proszę o informację czy to normalne zachowanie. Wg. mnie wiatrak zewnętrzny przy różnicy temperatur w pomieszczeniu  1-2 stopnie między ustawioną, a będącą w pomieszczeniu, w którym jednostka zewnętrzna działa w trybie cichym (symbol słuchawek) powinien bardzo wolno się obracać. (tak miałem w poprzednim klimatyzatorze Samsunga). Hałas jednostki zewnętrznej  (wiatraka i agregatu) był uzależniony od mocy wiatraka i ustawień funkcji(cicha , turbo, itd) jednostki wewnętrznej. Niestety do chwili wyłączenia agregatu po osiągnięciu żądanej temperatury dopiero wtedy się wyłącza. Trudno mi jest określić czy hałas sprężarki jest mniejszy lub większy przy  trybie cichym, bo działający cały czas na najwyższych obrotach wiatrak zewnętrzy zagłusza agregat. W poprzednim klimatyzatorze było słychać agregat. Jak i wiatrak i jak sprężarka działała głośniej to i wiatrak również robił większy hałas.

Drugie pytanie co ile minut klimatyzator odczytuje temperaturę by reagować na wyłączenie agregatu. Zdarza się, że temperatura w pomieszczeniu jest ustawiona na 26 stopni, w pomieszczeniu panuje już 23-22 stopnie i urządzenie nadal chłodzi. (odczyty z urządzenia klikając funkcję wyświetlania na nim temp. zadanej i temp powietrza zasysanego). Czasami  różnica jest 4-5 stopni, a on nadal chłodzi. Zarówno w trybie normalnym jak i w trynie FEEEL (odczyt temperatury z pilota)

Kiedyś ustawiłem 22 stopnie w trybie auto i zamknąłem pomieszczenie wyszedłem na godzinę na obiad do rodziców. By przetestować czy jak wrócę zewnętrzny wiatrak obniży obroty po osiągnięciu zadanej temperatury. Gdy wróciłem i sprawdziłem temperaturę okazało się zarówno na urządzeniu i w aplikacji, że temperatura w pomieszczeniu ma 19 stopni mimo ustawionej 22. Wiatrak zewnętrzny działał głośno. Po podwyższeniu temperatury zadanej na urządzeniu do 26 stopni agregat wyłączył się dopiero po 5 minutach. Bardzo dziwne zachowanie i bardzo duża zwłoka wyłączenia oraz duży margines błędu między ustawionymi temperaturami.

Proszę o informację  co może być przyczyną takiego nienaturalnego zachowania mojego modelu, bo chyba nie jest to właściwe działanie (głównie jednostki zewnętrznej i jej głośnego wiatraka na wysokich obrotach) oraz tak dużej zwłoki i różnicy w odczycie temperatury.

Zanim wezwę instalatora chciałbym dowiedzieć się od kogoś kto ma doświadczenie z Gree Airy, które zachowania są normlane a które nie. Pierwszy raz mam Gree dlatego nie wiem. Nie chcę wzywać i usłyszeć, że to jest zachowanie w granicach normy. W instrukcji ani broszurach nie znalazłem ani jednej wzmianki o tym, że wentylator zewnętrzny przyspiesza lub zwalnia. (poza trybem pracy nocnej) To jest wpisane to faktycznie działa. ( tylko w  Samsungu się wolno rozkręcał do cichego w Gree rozkręca się głośno i zwlania)  Proszę o porady, sugestie, pomysły co może być przyczyną co sprzwdzic , bym jak wezwę serwisanta wiedział na czym stoję