![]() |
|
Kontorla szczelności HFC - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Hyde Park (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=16) +--- Wątek: Kontorla szczelności HFC (/showthread.php?tid=1753) |
Kontorla szczelności HFC - byniom - 2008-10-03 Czy wszedł przepis bądź niedługo wejdzie odnośnie kontorli szczelności urządzeń zawierających HFC ? Wydaje mnie się że gdzieś to kiedyś w sieci migneło ale nie mogę znaleźć .Chodzi o taki przepis jaki obecnie dotyczy HCFC Kontorla szczelności HFC - radekklimat - 2008-10-03 kontrola ma byc robiona przez kogo bo z tego co wiem układy powinne byc szczelne i nie tylko wedle przepisów ale tez ze wzgl;edow ekonomicznych oraz srodowiskowych Kontorla szczelności HFC - byniom - 2008-10-03 No za bardzo nie rozumię twojego pytania bo wiadomo że powinny być szczelne ale kontrole pocoś się robi czy jakaś nieszczelność nie zaczyna występować. Do tej pory robiłem kontrolę szczelności w agregatch z HCFC i chcę wiedzieć czy agregaty posiadająe HFC powyżej 3 Kg też powinny pądź będą podlegały kontroli ? A toże agregat ma być szczelny to tylko życzenie bo przecież występuja usterki które te wycieki powodują . Jeżeli masz jakiś namiar na przepis który mówi ż eHFC powinny bądź będą podlegały od jakiegoś czasu kontorli szczelności to jak możesz to podaj namiar na taki przepis. Kontorla szczelności HFC - tom17 - 2008-10-04 Od 4lipca 2009 ma wejść ten przepis. Zobacz link: www.mos.gov.pl/2strony_tematyczne/ochrona_powietrza/ogloszenie.pdf Kontorla szczelności HFC - byniom - 2008-10-04 Wiem ale mnie chodziło o coś innego . Znalazłem już 1516/2007 z 19 grudnia . Przepis obowiązuje od 9 stycznia 2008 Kontorla szczelności HFC - mechgrom - 2008-10-15 Na stronach fundacji PROZON eokurierze znalazłem coś takiego: "Zgodnie z unijnym Rozporządzeniem nr 842/2006, już 4 lipca 2007 r. wszedł w życie obowiązek przeprowadzania okresowych kontroli szczelności urządzeń chłodniczych i klimatyzacyjnych zawierających HFC! W zależności od wagi napełnienia czynnikiem, sprawdzanie szczelności należy przeprowadzać nie rzadziej niż: · co 12 miesięcy – dla instalacji zawierających 3 (6) kg lub więcej czynnika HFC (granica 6 kg dotyczy urządzeń hermetycznych); · co 6 miesięcy – dla instalacji zawierających 30 kg lub więcej HFC; · co 3 miesiące – dla instalacji zawierających 300 kg lub więcej czynnika HFC. W grudniu 2007 r. Komisja Europejska wydała Rozporządzenie nr 1516/2007 ustanawiające standardowe wymogi w tym zakresie. Weszło ono w życie w dniu 8 stycznia 2008 r., co oznacza, że od tej daty kontrolę szczelności trzeba wykonywać ściśle według schematu narzuconego przez Komisję. Rozumie się, że wcześniejsze kontrole powinny były być realizowane wg najlepszych dostępnych praktyk. Dodatkowo, również od połowy 2007 r. każda instalacja chłodnicza oraz klimatyzacyjna zawierająca 300 kg lub więcej czynnika HFC powinna zostać wyposażona w stały „system wykrywania wycieków”. Zgodnie z prawem, zamontowanie takiego systemu pozwala dwukrotnie wydłużyć odstępy między poszczególnymi przeglądami szczelności. Reasumując, wg stanu na dziś: · urządzenia o napełnieniu .3 (6) kg i <30 kg czynnika HFC powinny mieć za sobą już co najmniej jeden przegląd szczelności (co rok); · instalacje o napełnieniu .30 kg i <300 kg czynnika HFC powinny mieć za sobą już co najmniej dwie kontrole pod względem wycieków; · urządzenia o napełnieniu .300 kg czynnika HFC powinny być wyposażone w stały system wykrywania wycieków i mieć za sobą co najmniej dwie kontrole szczelności (co pół roku), a jeśli nie zamontowano takiego systemu – to instalacje te do dziś powinny były zostać sprawdzone pod względem wycieków już co najmniej pięć razy (co kwartał) !!! Obowiązek przeprowadzania kontroli szczelności ciąży na tzw. „operatorze”, czyli użytkowniku (właścicielu) instalacji. To ten podmiot (a nie firma serwisowa) może zostać ukarany przez Inspekcję Ochrony Środowiska za nieprzestrzeganie prawa „F-gazowego” w tym zakresie. Dodatkowo operatorzy urządzeń o pojemności .3 (6) kg HFC mają obowiązek prowadzenia ewidencji, w których muszą odnotować wszelkie czynności serwisowe, w tym m.in. każdą operację odzysku czynnika i dopełnienia instalacji czynnikiem." Kontorla szczelności HFC - awax - 2008-10-17 Dokładnie jak Kolega napisał,tylko jest mały problem.Nasze władze są tak zajęte Swoimi wojenkami,że nie mają czasu ustalić kto jest uprawniony do przeprowadzania tych kontroli. W tym całym zamieszaniu niektórzy traktują Świadectwa Kwalifikacji tzw.ozonowe za właściwe co jest nieprawdą.Przy kontrolach szczelności wymagane są certyfikacje FIRM,a nie osób i uzyskanie przez Firmę tej certyfikacji będzie uwarunkowane m.in.posiadaniem uprawnień przez personel,leczo inne uprawnienia tu chodzi. Reasumując obecnie jest jedna wielka dezinformacja i wolna amerykanka. I pomyśle ,że Polska w bieżącym roku jest organizatorem Światowego Forum klimatycznego. Pozdrawiam Kontorla szczelności HFC - byniom - 2008-10-18 Ale Zrobienie kontroli szczelności przez kogoś kto posiada "ozonowe" nie jest chyba przestępstwem . Lepiej zrobić tą kontrolę niż jej nie zrobić a w przyszłym roku myślę wszystko się unormuje z tymi przepisami. |