Forum Klimatyzacja
BRAK ETYKI ZAWODOWEJ CZY PŁYNNOŚCI FINANSOWEJ - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Hyde Park (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Wątek: BRAK ETYKI ZAWODOWEJ CZY PŁYNNOŚCI FINANSOWEJ (/showthread.php?tid=1894)

BRAK ETYKI ZAWODOWEJ CZY PŁYNNOŚCI FINANSOWEJ - awax - 2008-12-01

Sygnalizowałem już,że coraz częściej dochodzi do sytuacji niespotykanych w cywilizowanym świecie.
O co tym razem mi chodzi? otóż o proceder importerów klimatyzatorów występowania w przetargach ,a następnie korzystając z podwykonawców realizowania zleceń.
Problem w tym,że oferują oni ceny takie same jak dla Swoich Klientów Instalatorów i właśnie z nimi wygrywaja.
Jest to oczywiście zgodne z prawem ,ale czy etyczne?
Może trzeba by w kilkunastu zamówić kontener lub dwa i zacząć montować i serwisować tylko własne?To był żart,ale czy życie nas do tego nie zmusi?
Co Wy na to?może należałoby upubliczniać którzy tak postępuja?zacząć te firmy bojkotować?
Zresztą takie postępowanie może oznaczać poważne kłopoty tych importerów i możliwość ogłoszenia upadłości,a kto wtedy zostanie bez części zamiennych z gwarancjami?

BRAK ETYKI ZAWODOWEJ CZY PŁYNNOŚCI FINANSOWEJ - keleron - 2008-12-01

hehehe pewnie mówisz o ostatnim przetargu na montaż klimy na wybrzeżu...tak się składa że moja firma też brała w nim udział...czegoś tam nie dostarczyliśmy...niemniej jednak oferta którą wybrali była dwa razy mniejsza od naszej.... niezłe co ciekawe jakie to urządzenia dali...??

keleron napisał(a):hehehe pewnie mówisz o ostatnim przetargu na montaż klimy na wybrzeżu...tak się składa że moja firma też brała w nim udział...czegoś tam nie dostarczyliśmy...niemniej jednak oferta którą wybrali była dwa razy mniejsza od naszej.... niezłe co ciekawe jakie to urządzenia dali...??
Troszkę wcześniej jeszcze lepszy numer w sądzie w Pile
Ale ja przejrzałem trochę wyników innych.
Co powiesz na roboczogodzinę BRUTTO 25 zł.?spotkałem takie.
Czy oni w kontenerach z klimatyzatorami importują Chińczyków?

BRAK ETYKI ZAWODOWEJ CZY PŁYNNOŚCI FINANSOWEJ - bodzio - 2008-12-01

Robią świństwo to fakt, może importują sprzęt za jeszcze mniejsze grosze niż myślimy, wygrywają przetarg i zarabiają kase a nas mają w nosie. Ale jak ich zniszczymy nie będzie części zamiennych.
Co to ludzie nie zrobią dla pieniędzy.

bodzio napisał(a):Robią świństwo to fakt, może importują sprzęt za jeszcze mniejsze grosze niż myślimy, wygrywają przetarg i zarabiają kase a nas mają w nosie. Ale jak ich zniszczymy nie będzie części zamiennych.
Co to ludzie nie zrobią dla pieniędzy.
Nie wszyscy tak postępują ,sądzę,że jeżeli to się będzie rozwijać to nalezy ich wskazywać i jawnie bojkotować.Na pewno nie dokładają,ale sądzę ,że te firmy plajtują i muszą spłacić kredyty.Tak,że taki podwykonawca i tak dostanie po dupie.

BRAK ETYKI ZAWODOWEJ CZY PŁYNNOŚCI FINANSOWEJ - keleron - 2008-12-01

powiem wam tak do tego poziomu nie muszę się jeszcze zniżać...trudno że nie wygraliśmy ale poniżej kosztów nie będę robił...i najlepsza jest nieświadomość ludzi którzy wybierają takie oferty...a potem maja problem jak się coś zwali...i szukaj wiatru w polu...parę tygodni albo miesięcy.... Smile ale co tam... czas takie rzeczy zweryfikuje!!!

BRAK ETYKI ZAWODOWEJ CZY PŁYNNOŚCI FINANSOWEJ - Toronto - 2009-01-04

Możecie podesłać na GG namiary na te klimy? GG961950+++