Forum Klimatyzacja
lodówka - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: lodówka (/showthread.php?tid=1967)

lodówka - slawi - 2009-01-09

witam
mam problem z lodówką .padła sprężarka więc wezwałem fachowca i wymienił sprężarkę ale założył na gaz R134a a tam był na R600a.lodówka zaczęła pracować i nawet chłodzić więc wziął kasę i pojechał.Po kilku godzinach niestety temp przestała spadać a sprężarka nadal pracowała.Nie wiem co się mogło stać czy gaz się ulotnił,czy zatkny gdzieś jest układ.Jutro będę do niego dzwonił niech to sprawdzi.Lodówkę wyłączyłem bo szkoda drugiej spręzarki.Proszę o jakieś sugestie bo z lodówkami niewiele miałem do czynienia a nie chcę żeby zrobił mnie w balona.
pozdrawiam

lodówka - senior - 2009-01-09

jesli to była Amica Fresh Line to nie ma po co naprawiać, tego po prostu się nie da zrobić

lodówka - szk6 - 2009-01-09

przyczyn może być ze sto tak na oko to nic ci nikt nie powie chyba że jasnowidz
jak ie na tym troche znasz to powiedz co dokładnie sie dzieje

to jest indesit chyba 3,5 letnia.sprężarka pracuje cała gorąca a parownik i skraplacz o temp otoczenia (około).tak jaby nie tłoczyła (lub nie ma co tłoczyć).
gaz facet nabijał i sprawdzał szczelność lutów i było ok.może to przez różnicę gazów?

najprawdopodobniej nie ma gazu lub układ sie zapchał jeśli to drugie to najlepiej spowrotem 600a i bedzie ok ma właściwości płuczące

w przeciwienstwie do 134a

lodówka - pawelek - 2009-01-09

mi się wydaje że zmiana gazu nie ma tu nic wspólnego, sam nieraz tak robiłem i lodóweczki chodzą do dzisiaj. Prawdopodobnie brak gazu. Sprawdź skraplacz będziesz wiedział czy jest gaz

nie wiem co się dzieje ale wyłączyłem ją na jakąś godzinę bo szkoda było sprężarki jak i tak nie chłodziła. Póżniej jeszcze na próbę włączyłem i sprężarkanie mogła wystartować aż ją termik rozłączył. Po tym słychać było szym gazu. Po kilku minutach jeszcze raz włączyłem i teraz działa do tej pory i chłodzi.
Nie wiem jakiś "czeski film".Mam nadzieję że teraz będzie już działać.

lodówka - awax - 2009-01-09

slawi napisał(a):nie wiem co się dzieje ale wyłączyłem ją na jakąś godzinę bo szkoda było sprężarki jak i tak nie chłodziła. Póżniej jeszcze na próbę włączyłem i sprężarkanie mogła wystartować aż ją termik rozłączył. Po tym słychać było szym gazu. Po kilku minutach jeszcze raz włączyłem i teraz działa do tej pory i chłodzi.
Nie wiem jakiś "czeski film".Mam nadzieję że teraz będzie już działać.
prawdopodobnie wilgoć w układzie

lodówka - radekklimat - 2009-01-10

czy wymienił filter i czy robił proznie?

lodówka - slawi - 2009-01-10

filter wymienił a próżnię zrobił spreżarką wyciągając powietrze z układu(chociaż próżnia to nie odpowiednie słowo w tym miejscu).lodówka działa tyle że chyba z mniejszą wydajnością(albo jestem przewrażliwiony) ale po takiej próżnii to może być tylko wilgoć .narazie działa zobaczymy dalej.
dzięki za sugestie

lodówka - mister - 2009-01-10

co to jest filter ?

lodówka - awax - 2009-01-10

mister napisał(a):co to jest filter ?
Taki troszeczkę większy filterek:Smile)

lodówka - mister - 2009-01-10

chyba filtr

lodówka - awax - 2009-01-10

mister napisał(a):chyba filtr
Oj mister slawi chyba lepiej wie co mu wymienili?filtr,filter czy filterek?:Smile)
Zreszta niech będzie odwadniacz
Warto zauważyć,że jest to wyraz pochodzenia germańskiego i np.w jezyku duńskim,angielskim i niemieckim jest "filter" :Smile)