Forum Klimatyzacja
okresowo pracujaca klima manualna w mondeo kombi - pomocy - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: okresowo pracujaca klima manualna w mondeo kombi - pomocy (/showthread.php?tid=218)

okresowo pracujaca klima manualna w mondeo kombi - pomocy - barteckis - 2006-07-18

Witam,

mam pytanko jeżeli chodzi o klimę manualną w mondeo (benzyna, 94 rok) - mam juz autko od roku i w zimie i poprzednie lato działała ale ostatnio przy tych upałach szwankuje - pracuje prawidłowo przez 20 min (chłodzi do 6 st. ) a potem wyłącza się i dopiero po wystygnieciu silnika jakieś 30 min działa ponownie przez 20 min. To samo dzieje sie u kolegi w mondeo. Te same objawy.
Co zrobiłem:
1 . układ świeżo nabity czynnikiem - OK
2. sprawdzona cewka (rezystancja <8 Ohm)- OK
3. wizyta u elektromechanika - sprawdzenie obwodów - OK
4. wentylator chłodnicy i mycie chłodnicy - OK
5. ciśnienia i czujniki - podobno OK
6. luz między elektromagnesem , cewka a sprzęgłem - OK

Czy są jeszcze jakieś możliwe rzeczy do sprawdzenia? Co to może być? Cry

Czujnik temp. na skaraplaczu, czujnik temp. cieczy chłodzącej, termostat , sprzęgło klimy do toczenia, filtr-osuszacz :?:

Potrzebuję namiary na dobrych szpeców od klimy z Wrocławia lub okolic.

okresowo pracujaca klima manualna w mondeo kombi - pomocy - czarunio - 2006-07-19

Jeśli uda się ustalić usterkę to proszę o informację bo u mnie od czasu do czasu też tak się dzieje.Ale ja stawiałbym na zabity osuszacz.

okresowo pracujaca klima manualna w mondeo kombi - pomocy - rchudy - 2006-07-19

HI pewnie ma wode w ukladzie

okresowo pracujaca klima manualna w mondeo kombi - pomocy - awax - 2006-07-19

Witam
Sprawdz na początek czy nie masz na sprężarce zabezpieczenia termicnego (na przewodzie cewki),następnie ponownie zbadaj luz pomiędzy tarczą sprzęgła (najbardziej prawdopodobne).
Zakładam że dmuchawa pracuje prawidłowo.
Dużo by pomogło gdybyś sprawdził cz w trakcie tych wyłączeń na przewodzie cewki elektromagnesu dochodzi napięcie.
pozdrawiam

okresowo pracujaca klima manualna w mondeo kombi - pomocy - czarunio - 2006-07-20

ale czy termik od sprzęgła znajduje się w uzwojeniu cewki elektrosprzęgła czy też moze przy rezystorze tuz przy chłodnicyt.Dzis miałem zmieniać cewkę sprzęgła ale mi się przytrafiło...Ogólnie stałem w korku i kiedty klima potrzebna to klękła.Pomóżcie doswiadczeniem.

okresowo pracujaca klima manualna w mondeo kombi - pomocy - Krzysztof - 2006-07-21

Być może, że jest przytkana chłodnica, przez to nadmiernie się nagrzewa i jednocześnie promieniuje na skralacz który nie jest w stanie skrolpić gazu w klimatyzacji. Prawdopodobnie jak upały przejdą wszystko wróci do normy. Ale efekt będzie się raczej tylko pogłębiał. Możliwe że został wcześniej zastosowany środek do uszczelniania chłodnic lub jest stary płyn w chłodnicy. Pozdrawiam

okresowo pracujaca klima manualna w mondeo kombi - pomocy - barteckis - 2006-07-21

Udało się ...klima działa ...na razie 1 dzień, ale myslę ze bedzie OK, bo przejeździłem troche po Wrocku i nie omineły mnie korki Sad

Potrzebna była regulacja szczeliny między sprzęgłem a elektromagnesem.
Trwało to ok 5 min i po krzykuSmile

Dziękuję wszystkim za pomoc i rady!

okresowo pracujaca klima manualna w mondeo kombi - pomocy - czarunio - 2006-07-22

Tak to sprzęgło.Ja podłączyłem żaróweczkę do przewodów tuż przy elektrosprzęgle i żaróweczka świeciła jednak sprzęgło się nie zazbrajało.Czeka mnie regulacja sprzęgła.