![]() |
|
parownik zaladza - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: parownik zaladza (/showthread.php?tid=2405) |
parownik zaladza - Qba - 2009-05-18 - chodzi o mała chłodnię 9m.kw w której chłodnica wylotem powietrza skierowana jest do blisko znajdującej się ściany ( ok.20 cm !! ) .Czy może to skutkować szybkim lodzeniem się zaworu i parownika? - jej parametry to : odparowanie 0* temp.na ssącej 6-8* R 404 Aspera UJ 9226GK Co o tym sądzicie? POZDRO parownik zaladza - dominik486 - 2009-05-18 Zimne powietrze z chłodnicy może wylatywać na ścianę, która jest dosyć blisko i powracać pod chłodnice. I tworzy się obieg zamknięty, nie ma możliwości większej cyrkulacji powietrza. A nie jest winą mało czynnika? Pozdrawiam parownik zaladza - dominik486 - 2009-05-18 To się działo tak już przez dłuższy czas, czy dopiero niedawno? parownik zaladza - byniom - 2009-05-18 przegżanie trochę chyba za małe, abo ten przepływ powietrza to powoduje albo zalewa trochę parownik. Regulowałeś coś zaworem rozprężnym ?. Masz możliwość stwożenia większego obciążenia w tej komorze np. towarem ?. parownik zaladza - elektromechanik - 2009-05-18 Odparowanie 0stopni i zaladza? Czegoś nie zrozumiałem? parownik zaladza - szk6 - 2009-05-18 dla mnie też jest to dziwne żeby przy odparowaniu 0 parownik mógł sie zaladzać parownik zaladza - Qba - 2009-05-18 - właściciel mówi że od początku są z nim problemy -facet który to montował często coś przy tym grzebał -wreszcie go pogonił . Po rozmrożeniu od razu zawór zaszroniło i rozdzielacz ( po 5minutach).Po godzinie zaczął się tworzyć lód w parowniku ale tylko na rurkach od rozdzielacza,pozostałe były mokre.Natomiast jak zadzwoniłem na drugi dzień prawie cały pokryty był warstwą śniegu. Chłodnia sterowana jest tylko prostym termostatem bez możliwości autorozmrażania a najniższą z możliwych do osiągnięcia temp.to +6* i to długoooo. parownik zaladza - mister - 2009-05-18 za mały agregat parownik zaladza - Qba - 2009-05-18 - a może wystarczy podpiąć regulator ( sterownik ) z funkcją rozmrażania grzałkami (chłodnica posiada 2 wbudowane ) np. IGLOO MRT-8 ? parownik zaladza - Qba - 2009-05-18 mister napisał(a):za mały agregatmister możesz szerzej to uzasadnić - dziękuje parownik zaladza - byniom - 2009-05-18 gdyby był za mały to przegżanie by bylo wiksze bo by rady nie dawał a tutaj tak jak on by się zalewał. Regulowałeś zaworem ? parownik zaladza - radekklimat - 2009-05-18 odwroc chłodnice zeby dmuchała na komore a nie na sciane bo powietrze w niej stoi i latego sie zaladza a cały problem zniknie parownik zaladza - coolmaker1 - 2009-05-18 Witam.Proponuje zrzucić ten gaz, w sumie to tylko 2-2,5 kg.Naładuj od nowa, przytnij zawór(luknij jaka dysza),jeśli jest krańcowy odłącz wentylator chłodnicy.Powinien przyjść powrót do sprężarki i TZR powinien się przymykać.dalej to tylko ewentualne dobicie i wyregulowanie zaworu.Jak zostawisz na -10 to powinno hulać,bo agregat jest dobrze dobrany.Przydało by się jakiś sterownik z wyświetleniem temp.zamontować. parownik zaladza - Qba - 2009-05-18 - regulacja zaworem nic nie daje. - a czy średnice rur mogą tu mieć wpływ bo wydaje mi się że i tłoczna (10 mm) i ssąca (chyba 13) są źle dobrane ?! odległość między jednostkami ok.3m parownik zaladza - elektromechanik - 2009-05-18 Podaj ciśnienie parowania ( mierzone po kilkunastu minutach od momentu załączenia ) nie temperaturę bo coś mi tu nie pasuje. Jesteś pewien że gaz to R 404? Powierzchnia - piszesz 9mkw a wysokość pomieszczenia? Moc dobiera się do objętości komory (nie powierzchni) i towaru w niej przechowywanego. parownik zaladza - coolmaker1 - 2009-05-18 Witam.Do elektromechanika.Masz całkowitą rację,Qba nie podał wymiaru w m3,chociaż "mała" sugeruje że to standard 2,3- 2,5m wysokości.No i reszta zależności jaki towar,w jakim czasie ma być schłodzony ,etc.Pozdrawiam. parownik zaladza - Qba - 2009-05-19 - wysokość to 2,30 więc kubatura ok.23m - wsad to pozostałości po weselach i innych tego typu imprezach oraz produkty przygotowane do następnych : trochę mięsa , potrawy gotowe,trochę warzyw,wszystkiego potrochę jak w restauracji. - niezbędna temp.to +4* parownik zaladza - elektromechanik - 2009-05-19 Jeszce raz ponawiam - zmierz ciśnienie parowania!!!!!! Sprężarka UJ czy NJ ? UJ jeszcze nie spotkałem. Gdyby to była NJ 9226GK to ma pojemność skokową 21,7ccm. Według katalogu Aspery moc około od 1,5 do 2kW zależnie od temperatury skraplania. Zważywszy że aspera trochę zawyża podawane moce jak też na to że często są wstawiane do takiej komory przygotowane ciepłe potrawy to moc trochę skromna. Niemniej jednak to moim zdaniem zbyt niska temperatura parowania > ciśnienie< ( a i za tym idzie mniejsza wydajność ) ma wpływ na nadmierne zalodzanie parownika. Może tez dodatkowo wpływać bliskość ściany. Powietrze zbija się o ścianę i przez to mała jego prędkość więc dużo wilgoci z powietrza osiada na lamelach. parownik zaladza - coolmaker1 - 2009-05-19 A dasz radę tą chłodnicę odwrócić o 180stopni lub chociaż odstawić od ściany o pół metra.Dalej procedura jak wyżej.Chyba przy tej awarii masz zielone światło od właściciela. parownik zaladza - CKI - 2009-05-19 Ja przyjrzał bym się zaworowi rozprężnemu. Czy nie jest za bardzo skręcony lub za mały. Dobij czynnika to się okarze. A difrost bezwzględnie wskazany nawet na zwykłej czasówce ze stycznikiem co przełączy układ w "pump down" i zacznie rozmrażanie. parownik zaladza - Qba - 2009-05-22 - klient będzie jednak wołał gościa co to montował i każe mu obrócić chłodnicę tak jak ma być oraz podpięcie sterownika - byl wściekły bo to jeszcze na gwarancji ! Obiecał że po wszystkim da mi znać co z tego wyszło . Więc wrócę do tematu , a na razie dzięki za zainteresowanie . |