![]() |
|
przeniesienie agregatu na dach - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: przeniesienie agregatu na dach (/showthread.php?tid=2449) Strony:
1
2
|
przeniesienie agregatu na dach - Qba - 2009-05-25 - jak w temacie -chodzi o agregat regału chłodniczego nabialowego w sklepie.Czy są jakieś przeciwskazania np.utrudniony powrót oleju itp. Odległość ok. 4m w górę do sprężarki , gaz 134 Pozdrawiam przeniesienie agregatu na dach - łysy45 - 2009-05-26 niema tylko trzeba zrobi przynajmniej jeden syfon żeby olej wracał lepiej do sprężarki tylko co to za regał że ma agregat na 134 chyba malutki przeniesienie agregatu na dach - dominik486 - 2009-05-26 Tak, jak kolega już napisał przynajmniej jeden syfon (np. przy agregacie zrób) i oczywiście filtr(jeżeli nie ma) przeniesienie agregatu na dach - ziras - 2009-05-26 Czy syfon nie powienien być czasem niżej np. nad regałem, a przy agregacie kontrsyfon? przeniesienie agregatu na dach - dominik486 - 2009-05-26 No racja, można zrobić niżej, albo w połowie, jednak na tak niewielkiej odległości myslę, że nie będzie to grało roli. przeniesienie agregatu na dach - dominik486 - 2009-05-26 Wkońcu jeżeli ciągniemy instalacje w pionie powyzej 5 metrów, to odległość syfonów powinna być co 5 metrów
przeniesienie agregatu na dach - Qba - 2009-05-27 - seniorbio możesz nieco jaśniej ? przeniesienie agregatu na dach - Qba - 2009-05-27 - czy ktoś w związku z tym może wyjaśnić zasadność syfonowania , bo w mądrych książkach mowa jest tylko o syfonach gdzie agregat jest poniżej parownika i jest to zrozumiałe ale jak pomaga syfon w powrocie oleju gdy to sprężarka jest wyżej o tym cisza.... Ba stary chłodnik z którym poruszyłem tą kwestię nawet mi odradzał bo jak mówi z doświadczenia po starcie czynnik odparowuje nagle z oleju w zaglębieniu i dochodzi do zamknięcia rury !! Co wy na to ? Jak uzasadnić jego zastosowanie (syfonu) ? przeniesienie agregatu na dach - irroda - 2009-05-28 moim zdaniem jeżeli sprężarka jest niżej to syfon jest niepotrzebny, chyba że instalacja długa i pionowa to może z powodu obawy że za dużo oleju zcieknie do sprężarki, a w twoim przypadku (sprężarka wyżej) masz odcinek np. 5 m. to po wyłączeniu sprężarki olej cofa się do parownika- następnie po włączeniu olej musi przebyć te 5 m. i dopiero będzie smarował kompresor, jak założysz syfon w połowie to olej cofnie sie tylko do syfonu- następnie po włączeniu olej musi przebyć tylko 2,5 m, czyli smarowanie mamy 2 x szybciej. Montowanie syfonu zaraz przed sprężarką wydaje sie być bezzasadne. Tak mi mówią moje szare, pozdrawiam przeniesienie agregatu na dach - ziras - 2009-05-28 Jeżeli sprężarka jest wyżej od parownika, a także przy długich instalacjach poziomych i "pokręconych" - syfony ułatwiają powórt oleju - skąd jest porywany przez czynnik w trakcie pracy sprężarki, a do którego cofa się na postoju. Inaczej z biegiem czasu cały olej ze sprężarki wyląduje w parowniku bez możliwości wydostania się, czym to grozi dla sprężarki chyba nie trzeba pisać. Pozdrawiam przeniesienie agregatu na dach - dominik486 - 2009-05-28 "Montowanie syfonu zaraz przed sprężarką wydaje sie być bezzasadne" Akurat w tym przypadku jest "bezzasadne", ale jeżeli sprężarka byłaby niżej, i instalacja długa to można przed nią zrobić syfon
przeniesienie agregatu na dach - Qba - 2009-05-28 - to co napisał ,,ziras'' w ostatnim swoim poscie wydaje się mieć zasadność i logikę dlatego prośba do ,,dominika'' czy możesz uzasadnić swój komentarz ? Dziękuję przeniesienie agregatu na dach - Alpak - 2009-05-29 dominik486 napisał(a):"Montowanie syfonu zaraz przed sprężarką wydaje sie być bezzasadne"Bzdury... przeniesienie agregatu na dach - irroda - 2009-05-29 alpak, czy możesz rozwinąć myśl, dzięki przeniesienie agregatu na dach - elektromechanik - 2009-05-29 > ale jeżeli sprężarka byłaby niżej, i instalacja długa to można przed nią zrobić syfon wink Jeśli sprężarka była by niżej to na jaką cholerę syfon? Z góry na dół olej sam spłynie. Pułapki olejowe ( syfony )robi się przydługich rurociągach i gdy sprężarka jest wyżej aby olej się w nich gromadził tworząc korek olejowy który to gaz zasysany przez sprężarkę wpycha z powrotem do sprężarki. przeniesienie agregatu na dach - dominik486 - 2009-05-29 Nie no dobra macie racje, zwracam honor. Pisałem szybko bo sie spieszyłem i nie sprecyzowałem dokładnie swoich mysli: Jeżeli instalacja jest np. długa, i idzie cały czas ze spadkiem, a pod koniec trzeba było pociągnąć pod górę 2 metry(bo nie było innej możliwości), to przed sprężarką można przecież zrobić syfon... przeniesienie agregatu na dach - Alpak - 2009-05-29 irroda: elektromechanik dobrze to wyjasnil. przeniesienie agregatu na dach - Remik - 2009-05-29 Witam Jeżeli skraplacz jest wyżej od sprężarki, to syfon przy niej stosuje się w celu zapobiegania przed zalaniem ciekłym czynnikiem podczas postoju agregatu. przeniesienie agregatu na dach - elektromechanik - 2009-05-29 Remik napisał(a):WitamJakim to sposobem? Jakoś trudno mi to sobie wyobrazić. przeniesienie agregatu na dach - ziras - 2009-05-29 Chyba bardziej by się przydał zawór zwrotny. Pozdrawiam. przeniesienie agregatu na dach - Alpak - 2009-05-29 Remik napisał(a):Witamludzie opanujcie sie troche Do tego stosuje sie zawor zwrotny.
przeniesienie agregatu na dach - elektromechanik - 2009-05-29 Rozjechał nam się temat. Temat strony ssawnej pomylił się ze stroną tłoczną. przeniesienie agregatu na dach - Remik - 2009-05-29 No dobra. Jeśli nie ze skraplacza to podczas postoju agregatu w przewodzie tłocznym może się skroplić czynnik, np. z powodu niskiej temperatury, który spłynie przewodem tłocznym do sprężarki. Z tłocznego przewodu nie może zassać sprężarka cieczy jak sugeruje elektromechanik. Literatura mówi również o stosowaniu zaworu zwrotnego przy skraplaczu jeżeli skraplacz jest umieszczony w pomieszczeniu cieplejszym niż pomieszczenie sprężarki. przeniesienie agregatu na dach - mister - 2009-05-29 wiesz troche ze gdzies dzwoni ale nie wiesz w ktorym kosciele. raz piszesz syfon a raz zawór zwrotny. przeniesienie agregatu na dach - Remik - 2009-05-29 W jednym przypadku może być syfon w innym zawór. Ale masz rację wielkiego doświadczenia praktycznego w tym temacie nie mam. Wiedza teoretyczna pochodząca z książek |