Forum Klimatyzacja
Czynniki HFC a ustawa ozonowa. - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: EXPERT RADZI (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Wątek: Czynniki HFC a ustawa ozonowa. (/showthread.php?tid=2507)

Czynniki HFC a ustawa ozonowa. - rajax - 2009-06-04

Witam.

Ustawa(z dn. 20.04.2008) ozonowa okresla że urządzenia z czynnikiem czynniki HCFC musza byc odpowiednio oznakowane, oraz że zawierające pow. 3 kg, musza miec załozona karte techniczną. To oczywiste.
Jak sie sytuacja przedstawia z czynnikiem HFC. Jest tylko rozporządzenie Unijne, które mówi o znakowaniu urzadzen z HFC. Natomiast ustawy Polskiej na ten temat (jeszcze) nie ma.
Jak to jest w praktyce, czy urządzenia z HFC tez należy oznaczać, czy czekamy na Polską ustawę ???

Czynniki HFC a ustawa ozonowa. - awax - 2009-06-04

Witam
Polska Ustawa na ten temat jest.Jej stosowanie było jedynie częściowo zawieszone do 04 lipca 2009 roku.
Na stronie Krajowego Centrum Innowacji Chłodnictwa I Klimatyzacji jest ona zamieszczona.
Problem jest raczej z Ustawami o certyfikacji osób i przedsiębiorstw.Są one w trakcie i nie ma szans na przyjęcie ich do tego terminu.Prawdopodobnie na okres kolejnego roku jako obowiązujące przyjęte zostaną "Świadectwa Kwalifikacji"tzw ozonowe,natomiast czasowo firmy otrzymają analogiczny zatrudniając osoby z tymi świadectwami.
Niemniej jednak od 04.07 br. wprowadza się wiele nowych obowiązków w stosunku do urządzeń z HFC.

Czynniki HFC a ustawa ozonowa. - rajax - 2009-06-05

Dzieki. Nie moge odszukac konkretnej ustawy na tej stronie. Sa tylko projekty ustaw, albo rozporządzenia Rady Ministrów o przesunięcia terminu niestosowania w Polsce do 4 lipca 2009 r. certyfikacji ...Krótko mówiąc jest obowiązek oznaczania HFC na dzień dzisiejszy i czy Wy koledzy to robicie ??

Czynniki HFC a ustawa ozonowa. - byniom - 2009-06-05

W jednej firmie mam agregat na 134a w który wchodzi 150 kg ochrona środowiska zwróciła uwagę że nie było nalepki więc ją nakleiłem i już się nie czepiali. Założyłem też na niego kartę.

Czynniki HFC a ustawa ozonowa. - rajax - 2009-06-08

Hmm, czyli sie czepiają gdy nie ma oznaczonego urządzenia z HFC (bo ten czynnik się chyba zaicza?).
Ciekawe na jakiej podstawie.

Czynniki HFC a ustawa ozonowa. - awax - 2009-06-08

Np na podstawie Dyrektywy 842 Unii Europejskiej.Należymy do UE i prawo Unijne nas również obowiązuje.

Czynniki HFC a ustawa ozonowa. - boryspol - 2009-06-26

Ja tam naklejam kartki na wszystkie jednostki zewnętrzne i zakładam na wszelki wypadek karty charakterystyki urzadzeń na wszystko (w szczególności te powyżej 3 kg HCFC - ustawowa karta)
Na centrale wentylacyjne też Smile i śpię spokojnie Smile
Szczególną uwagę zwracam na zrywanie naklejek z jednostek wewnętrznych które ktoś kiedyś ponaklejał.
Użytkownika nie wolno straszyć "jakimiś" nalepkami o "substancji niebezpiecznej" Smile

Czynniki HFC a ustawa ozonowa. - mullann - 2010-04-15

Witam parę dni temu skończyło ważność moje Świadectwo Kwalifikacji w zakresie substancji kontrolowanych.

Teraz widzę, że szkoleń jest więcej np:
- Kurs początkowy (szkolenie "ozonowe")
- Szkolenie w zakresie tzw. f-gazów

http://www.systherm.pl/index.php?id=29

Które powinienem zrobić aby wszystko było zgodnie z prawem?
Obsługuje obiekty na których jest jeszcze R-22....

Z góry dzięki.

Czynniki HFC a ustawa ozonowa. - byniom - 2010-04-15

Ja teraz robiłem tam po tez się skończyły dni wazności i tzw. ozonowe jest na 5 lat natomiast na f-gazy sa na rok ze względu nie znormalizowane nasze przepisy nad którymi pracują ustawodawcy. Robisz ozonowe a tamte na f-gazy masz niejako z urzedu.

Czynniki HFC a ustawa ozonowa. - mullann - 2010-04-15

A Ty robiłeś je w Poznaniu?

Czynniki HFC a ustawa ozonowa. - R-40 - 2010-04-15

mullann napisał(a):A Ty robiłeś je w Poznaniu?
Jak w Poznaniu to u Gażińskiego.

Tak dokładnie

Czynniki HFC a ustawa ozonowa. - R-40 - 2010-04-15

byniom napisał(a):Tak dokładnie
Byniom zemną też można się dogadać

Big Grin