![]() |
|
Czynniki HFC a ustawa ozonowa. - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: EXPERT RADZI (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=17) +--- Wątek: Czynniki HFC a ustawa ozonowa. (/showthread.php?tid=2507) |
Czynniki HFC a ustawa ozonowa. - rajax - 2009-06-04 Witam. Ustawa(z dn. 20.04.2008) ozonowa okresla że urządzenia z czynnikiem czynniki HCFC musza byc odpowiednio oznakowane, oraz że zawierające pow. 3 kg, musza miec załozona karte techniczną. To oczywiste. Jak sie sytuacja przedstawia z czynnikiem HFC. Jest tylko rozporządzenie Unijne, które mówi o znakowaniu urzadzen z HFC. Natomiast ustawy Polskiej na ten temat (jeszcze) nie ma. Jak to jest w praktyce, czy urządzenia z HFC tez należy oznaczać, czy czekamy na Polską ustawę ??? Czynniki HFC a ustawa ozonowa. - awax - 2009-06-04 Witam Polska Ustawa na ten temat jest.Jej stosowanie było jedynie częściowo zawieszone do 04 lipca 2009 roku. Na stronie Krajowego Centrum Innowacji Chłodnictwa I Klimatyzacji jest ona zamieszczona. Problem jest raczej z Ustawami o certyfikacji osób i przedsiębiorstw.Są one w trakcie i nie ma szans na przyjęcie ich do tego terminu.Prawdopodobnie na okres kolejnego roku jako obowiązujące przyjęte zostaną "Świadectwa Kwalifikacji"tzw ozonowe,natomiast czasowo firmy otrzymają analogiczny zatrudniając osoby z tymi świadectwami. Niemniej jednak od 04.07 br. wprowadza się wiele nowych obowiązków w stosunku do urządzeń z HFC. Czynniki HFC a ustawa ozonowa. - rajax - 2009-06-05 Dzieki. Nie moge odszukac konkretnej ustawy na tej stronie. Sa tylko projekty ustaw, albo rozporządzenia Rady Ministrów o przesunięcia terminu niestosowania w Polsce do 4 lipca 2009 r. certyfikacji ...Krótko mówiąc jest obowiązek oznaczania HFC na dzień dzisiejszy i czy Wy koledzy to robicie ?? Czynniki HFC a ustawa ozonowa. - byniom - 2009-06-05 W jednej firmie mam agregat na 134a w który wchodzi 150 kg ochrona środowiska zwróciła uwagę że nie było nalepki więc ją nakleiłem i już się nie czepiali. Założyłem też na niego kartę. Czynniki HFC a ustawa ozonowa. - rajax - 2009-06-08 Hmm, czyli sie czepiają gdy nie ma oznaczonego urządzenia z HFC (bo ten czynnik się chyba zaicza?). Ciekawe na jakiej podstawie. Czynniki HFC a ustawa ozonowa. - awax - 2009-06-08 Np na podstawie Dyrektywy 842 Unii Europejskiej.Należymy do UE i prawo Unijne nas również obowiązuje. Czynniki HFC a ustawa ozonowa. - boryspol - 2009-06-26 Ja tam naklejam kartki na wszystkie jednostki zewnętrzne i zakładam na wszelki wypadek karty charakterystyki urzadzeń na wszystko (w szczególności te powyżej 3 kg HCFC - ustawowa karta) Na centrale wentylacyjne też i śpię spokojnie ![]() Szczególną uwagę zwracam na zrywanie naklejek z jednostek wewnętrznych które ktoś kiedyś ponaklejał. Użytkownika nie wolno straszyć "jakimiś" nalepkami o "substancji niebezpiecznej"
Czynniki HFC a ustawa ozonowa. - mullann - 2010-04-15 Witam parę dni temu skończyło ważność moje Świadectwo Kwalifikacji w zakresie substancji kontrolowanych. Teraz widzę, że szkoleń jest więcej np: - Kurs początkowy (szkolenie "ozonowe") - Szkolenie w zakresie tzw. f-gazów http://www.systherm.pl/index.php?id=29 Które powinienem zrobić aby wszystko było zgodnie z prawem? Obsługuje obiekty na których jest jeszcze R-22.... Z góry dzięki. Czynniki HFC a ustawa ozonowa. - byniom - 2010-04-15 Ja teraz robiłem tam po tez się skończyły dni wazności i tzw. ozonowe jest na 5 lat natomiast na f-gazy sa na rok ze względu nie znormalizowane nasze przepisy nad którymi pracują ustawodawcy. Robisz ozonowe a tamte na f-gazy masz niejako z urzedu. Czynniki HFC a ustawa ozonowa. - mullann - 2010-04-15 A Ty robiłeś je w Poznaniu? Czynniki HFC a ustawa ozonowa. - R-40 - 2010-04-15 mullann napisał(a):A Ty robiłeś je w Poznaniu?Jak w Poznaniu to u Gażińskiego. Czynniki HFC a ustawa ozonowa. - byniom - 2010-04-15 Tak dokładnie Czynniki HFC a ustawa ozonowa. - R-40 - 2010-04-15 byniom napisał(a):Tak dokładnieByniom zemną też można się dogadać Czynniki HFC a ustawa ozonowa. - byniom - 2010-04-15
|