Forum Klimatyzacja
CASTEL 4332/4 - odkwaszający ? czy nie ? - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: CASTEL 4332/4 - odkwaszający ? czy nie ? (/showthread.php?tid=2602)

CASTEL 4332/4 - odkwaszający ? czy nie ? - wit - 2009-07-05

Witam.
Zmieniałem sprężarkę po spaleniu...
wypadałoby pewnie odkwasić układ... Czy filtr CASTEL 4332/4 odkwasza ?

zmieniłem filtr cieczowy -właśnie na wspomniany castel 4332/4
sprzedający zapewniał, że filtr ma właściwości odkwaszające -na pudełku filtra też pisze anty acid...
przeglądając dane polskich hurtowni -często pisze o takim "filtr odwadniacz z odkwaszaniem..."
lub tylko, filtr cieczowy...

fajnie... -tylko ,że na stronie producenta -castel -pisze -filtry 43.... zawierają wkład jednolity odwadniający a filtry 42... wkład mieszany odwadniająco odkwaszający....

tyle, że filtrów castel 42... w ofercie nigdzie nie ma.... a wszędzie są 43...

czy po prostu te 43 są łatwiej dostępne a seria 42... występuje równolegle -tyle, że jako rzadziej stosowane po prostu często brakuje ich w ofercie ?

czy były jakieś zmiany w oznaczaniu i castel zostawił tylko jedną serię 43... -i ciekawe czy z odkwaszaniem czy bez...
pozdrawiam.
Witek.
PS. pewnie poszukam filtra danfosa DCL... tyle, że droższy... i muszę zamówić -a castel był "pod ręką" i już założony...

CASTEL 4332/4 - odkwaszający ? czy nie ? - szk6 - 2009-07-06

tak to jest z castelem na pudełku masz jedno a w internecie drugie faktycznie jest tańszy ale z tymi dokumentacjami to jest nie za ciekawie danfoss pod tym względem jest dużo lepszy

CASTEL 4332/4 - odkwaszający ? czy nie ? - wit - 2009-07-06

fakt... ale nadal nie wiem czy castel 43... ma odkwaszanie
sporo sprzecznych informacji... jedna dokumentacja przeczy drugiej...

CASTEL 4332/4 - odkwaszający ? czy nie ? - szk6 - 2009-07-07

NAPRAWDĘ CIĘŻKA SPRAWA SZUKEŁEM TEŻ W NECIE I DUŻO SPRZECZNYCH INFORMACJI
JAK MASZ MOŻLIWOŚĆ TO NAJLEPIEJ POBIERZ PRÓBKĘ OLEJU I TEST I MASZ SPRAWĘ ZAŁATWIONĄ JAK JEST KWAŚNY TO WIESZ ŻE RACZEJ TE CASTELE 43 NIE ODKWASZAJĄ

CASTEL 4332/4 - odkwaszający ? czy nie ? - popeye - 2009-07-08

mam pytanie do szk6: jaki test na oleju? zwykły papierek lakmusowy?

CASTEL 4332/4 - odkwaszający ? czy nie ? - szk6 - 2009-07-09

są specjalne testy kwaśności oleju mieszasz płyn z olejem i w zależności od koloru masz wynik czy olej jest w normie czy kwaśny zapytaj w swojej hurtowni na pewno mają taki tester

CASTEL 4332/4 - odkwaszający ? czy nie ? - wit - 2009-07-16

szk6 napisał(a):są specjalne testy kwaśności oleju mieszasz płyn z olejem i w zależności od koloru masz wynik czy olej jest w normie czy kwaśny zapytaj w swojej hurtowni na pewno mają taki tester
tester troszkę kosztuje a i kłopotliwy w użyciu.
najpierw filtr odkwaszasz.... i jak szansa że olej już ok -to test czy naprawdę ok.
test w ciemno jeszcze przed odkwaszeniem... to pieniądze i czas w błoto.... przynajmniej w tym przypadku.
a tytułowy filtr według osób dobrze poinformowanych jednak aluminy nie zawiera.... i nie odkwasza.
odkwasza castel 42.... którego nie mają hurtownie...

pisanie o castel 43.... że z odkwaszaczem... jest chwytem marketingowym... lub pomyłką...

coby ominąć problem sprzecznych dokumentacji ... dałem filtr danfosa... na pewno z odkwaszaniem.
pozdrawiam.
Witek

CASTEL 4332/4 - odkwaszający ? czy nie ? - witold - 2009-10-22

Filtry Castela seria 42 czyli odkwaszacze kupisz w Ustroniu.