![]() |
|
Komora - zalodzony parownik - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Komora - zalodzony parownik (/showthread.php?tid=2666) |
Komora - zalodzony parownik - pawelek - 2009-07-20 Witam byłem parę dni temu w hurtowni wędlin. Chłodnia 8 x 7,5 x 2,5 , dwie chłodnice LUVE HA 96N2 , sprężarka Frascold F4 19Y ( na dachu komory ), skraplacz na zewnątrz budynku ( niestety brak oznaczenia). Oczywiście nie osiąga temperatury. Jeden parownik całkowicie zatkany lodem, aż po same wentylatory, drugi lekko zaszroniony. Prawdopodobną przyczyną zalodzenia parownika jest brak syfonu wstecznego ( tzw. łabędziej główki) co moim zdaniem powoduje cofanie się czynnika do chłodnicy i jej zaladzanie( niestety nie jestem do końca tego pewien). Po rozlodzeniu parownika parametry komory były następujące: -ssanie 2atm - -18*C -tłoczenie 22 atm - +56*C -czynnik R 407C - temp. rury ssącej ok. 5-6 *C - ilość gazu w normie Na takich parametrach komorę zostawiłem, ( trochę za wysoko ale było gorąco i brak czasu), dzisiaj dzwoni, że nadal kiepsko chodzi, że nadal nie osiąga temperatury. Klient twierdzi, ze nic nie było ruszane ,a temperaturę robiła ok. 3-4 *C , teraz ledwo 6*C i to przy zamkniętych drzwiach. Myślicie, że wykonanie antysyfonu przy chłodnicy, zapobiegnie jej zaladzaniu? Czy przyczyną tak wysokich ciśnień może być zbyt mała chłodnica, gdyż rura powrotna była dosyć ciepła, jak i cały zbiornik cieczy. Czy regulacja zaworami rozprężnymi coś pomoże i przyniesie pożądany efekt? Komora - zalodzony parownik - pawelek - 2009-07-20 zapomniałem, odszranianie grzałkami - działają, wentylatory oryginalne, też się kręcą Komora - zalodzony parownik - coolmaker1 - 2009-07-20 Witam .Sprawdż na sterowniku cykle odmrażania,ile trwa i co ile godz.Ja bym spróbował podnieść odparowanie TZRem,bo te -18*to jest za niskie.Powodzenia. Komora - zalodzony parownik - Alpak - 2009-07-21 Jesli te cisnienia co podales sa po calkowitym odszronieniu chlodnicy to wedlug mnie masz uszkodzony zawor rozprezny lub zle wyregulowany. Komora - zalodzony parownik - pawelek - 2009-07-22 wymyłem wczoraj parownik i się polepszyło, temperatura zeszła do tych 4*C. Ciśnień nie zdążyłem zmierzyć, ale nadal coś słabo przeszraniało parownik, pewnie muszę wyregulować zawory. Komora - zalodzony parownik - wit - 2009-07-25 pawelek napisał(a):wymyłem wczoraj parownik i się polepszyło, temperatura zeszła do tych 4*C. Ciśnień nie zdążyłem zmierzyć, ale nadal coś słabo przeszraniało parownik, pewnie muszę wyregulować zawory.możesz mieć coś nie tak z zaworami rozprężnymi. może jakiś brud lub zbyt zużyte... zmyj lód z parowników (obu) lub zrób długie odtajanie pod kontrolą -aż CAŁY lód spadnie. włącz chłodzenie i zmierz odparowanie -oraz przegrzanie (oczywiście po kilku minutach jak już warunki sie ustalą) i sprawdź nastawy sterownika -co ile godzin odtajanie ? jaki max czas odtajania? -jaka temp kończąca odtajanie ? -(jest w ogóle sprawny czujnik temp parownika? może czujka parownikowa w złym miejscu...) może zalodzenie wypadło przypadkiem -może padł bezpiecznik grzałek i nie było odtajanie ? może ktoś podniósł ten bezpiecznik -a lodu było już tyle,m że grzałki sobie nie poradzą.... może długo były otwarte drzwi komory i lodu osadziło się tyle, ze odtajanie sobie nie poradziło... odtajanie jest OK -dokąd jest OK. Jak coś zakłóci pracę -to przestaje być OK ![]() -wystarczy, ze jednorazowo lodu osadzi się ciut więcej niż grzałki są w stanie zrzucić w trakcie zaprogramowanego cyklu odtajania -i lód narasta -po odtajaniu troszkę lodu zostaje -cykl chłodzenia -lód narasta... -kolejne odtajanie -lodu było więcej -więc trudniej go stopić więcej zostaje.... i z każdym cyklem jest gorzej. Słowem gdzieś jest punkt -granica do której jest ok -a jak się zalodzi -to grzałki już sobie nie poradzą... bo wcześniej sterownik skończy odtajanie. sprawdź nastawy sterownika i parametry pracy systemu odparowanie i przegrzanie. pozdrawiam. Komora - zalodzony parownik - coolmaker1 - 2009-07-26 Do r12. A to się żdziwiłem, AZRem,TZRem się nie reguluje ?.....Ups.Pozdrawiam Komora - zalodzony parownik - coolmaker1 - 2009-07-26 PatuX ......to był mały żarcik. Komora - zalodzony parownik - coolmaker1 - 2009-07-26 Witam.Wiadomo że zawór dobieramy wg wielu kryteriów.Nikt nie kręci w jedną lub drugą stronę do oporu to bez sensu.Producent Danfossa,FLICA,Nawet Mertika po jakąś cholerę zastosował śrubę do korekty odparowania.Czaaaaaaasami trzeba z tego skorzystać. |