![]() |
|
Zapytanie - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Zapytanie (/showthread.php?tid=2844) |
Zapytanie - yeti21 - 2009-09-23 Witam Szanownych forumowiczów! Mam takie pytanie: Moj ojciec prowadzi własną firmę od kilkunastu lat zwiazaną z chłodnictwem. Ja chciałbym w przyszłości również kontynuować tą działalność i ją rozszerzyć o np. wentylacje i inne pochodne. Ale do rzeczy: Czy muszę mieć skończone koniecznie studia w tym kierunku? gdyż interesuje mnie to, ale oczywiście rodzice zmuszają, żebym poszedł na te studia. Wiem, że w tej dziedzinie najważniejsza jest praktyka - i już się uczę po trochu i na ksiazkach, czasopismach i w internecie oraz w wakacje od dwoch lat w praktyce(gdyz mam dopiero 18 ;D), lecz chciałem mieć jakiś "papier" - alternatywę, żeby mnie ktoś kiedyś ewentualnie zatrudnił. Do jakich instytucji się zwrócić? Czy po kursach i pracy u ojca a pozniej wiadomo na "swoim" ale bez studiów ktoś w razie mnie bez problemu zatrudni? i to nie na najnizsze stanowisko ale na jakiegos np. serwisanta, czy pracownika "doradcę technicznego"? Serdecznie pozdrawiam Zapytanie - tommatiz - 2009-09-23 Witam. Jak rodzice wyganiają na studia to idź i zrób. Lepiej być bez robotnym wyedukowanym niż bez robotnym nie wyedukowanym. Oczywiście praktyka jest najważniejsza i i dużo Tobie da. Kończąc jakieś kursy czy to z firm instalatorskich odnośnie danej marki i jej montażu i serwisowania to przydadzą się jeszcze papiery z ukończenia kursu np. COCH takie prowadzi. Do pracy przy klimatyzacji i nie tylko musisz mieć badania wysokościowe bo nie zawsze będziesz wszystko na ziemi robił, czasem po dachu będziesz biegał. Czy ktoś Ciebie zatrudni z papierami czy bez papierów i wykształcenia to sam możesz sobie odpowiedzieć. Na pewno nie zaszkodzi jakieś wykształcenie mieć. Teraz ćwicz praktykę i zadawaj Ojcu milion pytań i na studia. Pzdr Zapytanie - yeti21 - 2009-09-23 Tak, ale jest własnie mały problem. Bardzo interesuje mnie ten kierunek, ale nie jestem najlepszy z matmy i fizy a to na studiach podstawa. I obawiam sie ze sie nie dostane z moimi wynikami ![]() Czarne realia ;D Jestem teraz na etapie wyboru przedmiotow maturalnych, dlatego chce jeszcze dodatkowo usłyszec innych opini z zewnatrz. Myslałem nad zrobieniem poprostu innego kierunku, łatwiejszego, z czego czuje sie lepiej i miec alternatywe w innym zawodzie bo tak tez sie da, i tak chyba własnie zrobie. Zapytanie - tommatiz - 2009-09-23 Ja Tobie radzę rób jak uważasz Pzdr
Zapytanie - yeti21 - 2009-09-23 Przecież tak na dobrą sprawę mozna mieć inny zawód a robić coś innego. Ma się jakieś inne awaryjne wyjście. Żeby robic to co chce tak na dobra sprawe czyli chłodnictwo, klimatyzacja, wentylacja wystarczy tylko kurs a jezeli chodzi o praktyki to nie mam z tym problemów - ojciec Swoją pracą człowieka oceniają a nie po "papierach" tak sadze Poprostu chciałem usłyszec opinie innych, gdyz nie wiem pozatem jakie instytucje na kursy sa najlepsze i jak bede miał jeszcze jakies pytania to liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam Zapytanie - boryspol - 2009-09-23 Studiuj to w czym jesteś dobry i to co cię interesuje. Ważne żebyś skończył wogóle studia. Masz doskonały układ i sytuację. Wytłumacz ojcu że nawet jako magister filozofii starożytnej możesz doskonale montować i obsługiwać klimy ![]() edit Przydałoby się wątek przenieść do Hyde Park |