Forum Klimatyzacja
Jak dobrać rurociąg chiller - skraplacz ?????? - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Jak dobrać rurociąg chiller - skraplacz ?????? (/showthread.php?tid=2874)

Jak dobrać rurociąg chiller - skraplacz ?????? - kuba83 - 2009-10-08

Nie mam pojęcia jak dobrać ten rurociąg... Undecided Chiller chłodzony jest wodą, mój promotor nakazał dobrać na króćce wlot/wylot ... ???? a króćce są jednakowe i wynoszą 54 mm, a wiem że muszą być różnej wielkości... !!!!!!

Proszę pomóżcie :-))))

Dzieki z góry

pozdrawiam fachamnów

Jak dobrać rurociąg chiller - skraplacz ?????? - radekklimat - 2009-10-09

z twojego opisu wynika ze skraplacz masz wodny zatem krocce nie musza byc jednakowe, poniewaz za temperature skraplania odpowiada specjalny zawor wodny sterowany wysokim cisnieniem sprezarki. Posiada on rowniez regulacje w danym zakresie cisnien np Danfoss
Wazne zebys dobrze dobrał pompe obiegowa a układ zalał glikolem chuba ze pompa jest to problem z głowy

Jak dobrać rurociąg chiller - skraplacz ?????? - kuba83 - 2009-10-09

Dobra a skąd mam wiedzieć jak w kaecie katalogowej Carrier przysłał mi że króćce są 54 mm oba, to tak mam nanieść na projekt ????

Dzieki za zainteresownie

pozdrawiam

Jak dobrać rurociąg chiller - skraplacz ?????? - barbie - 2009-10-09

jesli są jednakowe znaczy że wnich będzie płynął glikol.

Jak dobrać rurociąg chiller - skraplacz ?????? - radekklimat - 2009-10-10

zle napisałem, moga byc jednakowe

Jak dobrać rurociąg chiller - skraplacz ?????? - kuba83 - 2009-10-10

Aha, czyli nie ma żadnego błedu i moge spokojnie pisać w mgr ... :-))) Dzięki wielkie za pomoc, a i drugie pytanie obydwie rurki zaizolować????

Dzięki jeszcze raz :-)

Jak dobrać rurociąg chiller - skraplacz ?????? - barbie - 2009-10-10

tak trzeba je zaizolować.rury powinny być stalowe-są tańsze.

Jak dobrać rurociąg chiller - skraplacz ?????? - kuba83 - 2009-10-10

A powiedz mi jeszcze jedno ... Jak zabezpieczyć chiller przed spływaniem oleju, ja mam powiedziane że przez zawór rozprężny i zawór zwrotny, czy dawać syfony ????, rożnica wysokości pomiedzy chillerem a skraplaczem oddalonym jest 12 m

Pozdrawiam

Jak dobrać rurociąg chiller - skraplacz ?????? - radekklimat - 2009-10-10

jak masz skraplacz wodny to nie robisz zadnych syfonow i nie musisz izolowac tych rur bo one i tak beda ciepłe
najlepiej to wyslij mi jakies zdjecia tego urzadzenia i koniecznie jak jest zbudowane w srodku
radekklimat@wp.pl

Jak dobrać rurociąg chiller - skraplacz ?????? - barbie - 2009-10-10

skraplacz wodny nie potrzebuje być 12 m wyżej .podejrzewam że w układzie jest wymiennik płytowy a na dachu chłodnica glikolowa.rury do tej chłodnicy trzeba izolować cieplnie-przy awarji lub wyłączeniu chłodnictwa w zimie może w nich płynąć zimny glikol.

Jak dobrać rurociąg chiller - skraplacz ?????? - kuba83 - 2009-10-13

Witam

Dzięki panowie za wszystkie odpowiedzi

pozdrawiam