![]() |
|
Jak dobrać rurociąg chiller - skraplacz ?????? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Jak dobrać rurociąg chiller - skraplacz ?????? (/showthread.php?tid=2874) |
Jak dobrać rurociąg chiller - skraplacz ?????? - kuba83 - 2009-10-08 Nie mam pojęcia jak dobrać ten rurociąg... Chiller chłodzony jest wodą, mój promotor nakazał dobrać na króćce wlot/wylot ... ???? a króćce są jednakowe i wynoszą 54 mm, a wiem że muszą być różnej wielkości... !!!!!!Proszę pomóżcie :-)))) Dzieki z góry pozdrawiam fachamnów Jak dobrać rurociąg chiller - skraplacz ?????? - radekklimat - 2009-10-09 z twojego opisu wynika ze skraplacz masz wodny zatem krocce nie musza byc jednakowe, poniewaz za temperature skraplania odpowiada specjalny zawor wodny sterowany wysokim cisnieniem sprezarki. Posiada on rowniez regulacje w danym zakresie cisnien np Danfoss Wazne zebys dobrze dobrał pompe obiegowa a układ zalał glikolem chuba ze pompa jest to problem z głowy Jak dobrać rurociąg chiller - skraplacz ?????? - kuba83 - 2009-10-09 Dobra a skąd mam wiedzieć jak w kaecie katalogowej Carrier przysłał mi że króćce są 54 mm oba, to tak mam nanieść na projekt ???? Dzieki za zainteresownie pozdrawiam Jak dobrać rurociąg chiller - skraplacz ?????? - barbie - 2009-10-09 jesli są jednakowe znaczy że wnich będzie płynął glikol. Jak dobrać rurociąg chiller - skraplacz ?????? - radekklimat - 2009-10-10 zle napisałem, moga byc jednakowe Jak dobrać rurociąg chiller - skraplacz ?????? - kuba83 - 2009-10-10 Aha, czyli nie ma żadnego błedu i moge spokojnie pisać w mgr ... :-))) Dzięki wielkie za pomoc, a i drugie pytanie obydwie rurki zaizolować???? Dzięki jeszcze raz :-) Jak dobrać rurociąg chiller - skraplacz ?????? - barbie - 2009-10-10 tak trzeba je zaizolować.rury powinny być stalowe-są tańsze. Jak dobrać rurociąg chiller - skraplacz ?????? - kuba83 - 2009-10-10 A powiedz mi jeszcze jedno ... Jak zabezpieczyć chiller przed spływaniem oleju, ja mam powiedziane że przez zawór rozprężny i zawór zwrotny, czy dawać syfony ????, rożnica wysokości pomiedzy chillerem a skraplaczem oddalonym jest 12 m Pozdrawiam Jak dobrać rurociąg chiller - skraplacz ?????? - radekklimat - 2009-10-10 jak masz skraplacz wodny to nie robisz zadnych syfonow i nie musisz izolowac tych rur bo one i tak beda ciepłe najlepiej to wyslij mi jakies zdjecia tego urzadzenia i koniecznie jak jest zbudowane w srodku radekklimat@wp.pl Jak dobrać rurociąg chiller - skraplacz ?????? - barbie - 2009-10-10 skraplacz wodny nie potrzebuje być 12 m wyżej .podejrzewam że w układzie jest wymiennik płytowy a na dachu chłodnica glikolowa.rury do tej chłodnicy trzeba izolować cieplnie-przy awarji lub wyłączeniu chłodnictwa w zimie może w nich płynąć zimny glikol. Jak dobrać rurociąg chiller - skraplacz ?????? - kuba83 - 2009-10-13 Witam Dzięki panowie za wszystkie odpowiedzi pozdrawiam |