![]() |
|
chłodziarko - zamrażarki - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: chłodziarko - zamrażarki (/showthread.php?tid=2875) |
chłodziarko - zamrażarki - junakw - 2009-10-08 witam, co szanowni forumowicze sadzicie o markach chłodziarko - zamrażarek, które marki zapewniają bezawaryjną pracę przez długi okres użytkowania a w których występują często usterki: sprężarki, obiegu chłodniczego, termostatu, uszczelek w drzwiach i innych typowych np. dla danej marki/ modelu pozdrawiam i czekam na wasze spostrzeżenia chłodziarko - zamrażarki - Artic - 2009-10-08 kup sobie Polara tam tylko się filterki wymieniało albo starą ruską Libherr i husqvarna też bardzo dobre maszyny. reszta to tandeta z kupą elektroniki. Mam boscha którego dostaliśmy za darmo komputer uszkodzony, ale gdyby nie BODZIO to chyba już bym ją dawno pocioł na złom Pozdro dla Bodzia chłodziarko - zamrażarki - junakw - 2009-10-09 dzięki Artic za sugestie swoje. a co sądzicie o marce: SMEG, MIELE, TEKA? miał ktoś może doczynienia z nimi zarówno pod względem użytkowania jak i serwisu? chłodziarko - zamrażarki - junakw - 2009-10-15 a co sądzicie o chłodziarko- zamrażarkach marki Libherr? pozdrawiam chłodziarko - zamrażarki - hanys - 2009-10-16 kup sobie ładną. i tak wszystkie działają 5-6 lat. ile fachowców tyle opinii. ale prawda jest jedna. chłodziarko - zamrażarki - tomba28 - 2009-10-18 witam koledzy mają rację co do żywotności dzisiejszych użądzeń wszystkie na r600 mają żywotność ok4lat i pada sprężarka dochodzi do reakcji propanolu z olejem znajdującym się w obiegu a w efekcie do zatarcia sprężarki .mamy naszą ekologię. chłodziarko - zamrażarki - hanys - 2009-10-18 można oczywiście kupić obrzydliwie drogą lodówkę, która będzie działać 20 lat, ale kto chce mieć w domu 20- to letnią lodówkę chłodziarko - zamrażarki - pawelek - 2009-10-18 Witam co do R600a to nie propanol a izobutan. Moja lodówka właśnie na R600a działa już prawie 9 lat i to bez zarzutu. Jednak dzisiejsze lodówki są mniej żywotne od starszych, tych na R12, które chodziły po 30 lat. Natomiast są one zdecydowanie bardziej tanie , ogólnie dostępne, no i mniej energochłonne. Co za tym idzie oczywiście mniej żywotne. Co do padania sprężarki moim zdaniem bardziej padają te na R134. chłodziarko - zamrażarki - bodzio - 2009-10-18 A ja najwięcej sprężarek wymieniam w 2-4 letnim sprzęcie na R600a Większość zatarte i mało oleju w środku. Ja mam w domu LIEBHERR bo parownik w chłodziarce ma w komorze a nie w ścianie jak inne dziadostwo i porządną izolacje, półki, klamki itd... Zresztą teraz wszystkie firmy już zabudowują parowniki w tylnej ścianie. Pozdro Artic
chłodziarko - zamrażarki - elektromechanik - 2009-10-18 Zgadzam się całkowicie codo jakości nowoczesnych lodówek ale co do awarii to najwięcej w tym sprzęcie to parowniki w części schładzarki ( umieszczone za tylną ścianą komory chłodzącej). Słaba jakość użytego aluminium powoduje że w dość nowych lodówkach robią się nieszczelności i gaz mówi pa pa. Kilka dni temu właśnie taką wyrzuciłem. BEKO . Co do sprężarek do dużo rzadziej się mi to trafia. |