Forum Klimatyzacja
czy kapilara może być zasilana ze zbiornika ciekłego czynnika ? . - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: czy kapilara może być zasilana ze zbiornika ciekłego czynnika ? . (/showthread.php?tid=2938)

czy kapilara może być zasilana ze zbiornika ciekłego czynnika ? . - barbie - 2009-11-14

spotkałem się z takim rozwiązaniem w gastronomicznej zamrażarce podręcznej na frrytki,firmy krzak-co sądzicie o takim zasilaniu parownika,czy jakieś szanujące się firmy stosują takie rozwiązania ? .

czy kapilara może być zasilana ze zbiornika ciekłego czynnika ? . - barbie - 2009-11-14

czy sprężarka nie będzie zalewana ciekłym czynnikiem ? .

czynnik ciekły wychodzi ze zbiornika;w układach z kapilarą napełnienie jest wagowe konkretna dawka plus minus 5%.

czy kapilara może być zasilana ze zbiornika ciekłego czynnika ? . - barbie - 2009-11-15

to jest roczne urządzenie z agregatem Danfoss fabrycznym wykonane przez jakąś firmę krzak która nie miała odwagi umieścić na urządzeniu tabliczki znamionowej.

czy kapilara może być zasilana ze zbiornika ciekłego czynnika ? . - barbie - 2009-11-15

w urządzeniach gastronomicznych lepieej stosować zasilanie TZR chałupnicy z niewiadomych powodów do agregatu ze zbiornikiem podłączyli kapilarę,a poza tym w skrzyni jest dziura której nie mogę zlokalizować-czynnik ucieka w ciągu miesiąca.

czy kapilara może być zasilana ze zbiornika ciekłego czynnika ? . - wit - 2009-11-24

barbie napisał(a):w urządzeniach gastronomicznych lepieej stosować zasilanie TZR chałupnicy z niewiadomych powodów do agregatu ze zbiornikiem podłączyli kapilarę,.
niekoniecznie chałupnicy -widywałem takie rozwiązania fabryczne.
troszkę gorzej chłodzi... troszkę więcej prądu ciągnie... ale tańsza w produkcji -i w zasadzie większa bezawaryjność... jeśli ilość czynnika dobrze dobrana.

niewielkie bonety czy lady chłodnicze czasami tak mają... kapilarę a nie zawór. czasem prosto ze skraplacza, a czasem z niewielkim zbiornikiem cieczy. Zbiornik cieczy w układzie z kapilarą ZAWSZE musi mieć mniejszą pojemność niż parownik.

a co do dziury.... troszkę szybko czynnik ucieka... musisz znaleźć nieszczelność.
albo mebel do kasacji. Uszczelnienie -koszt naprawy tej zamrażarki może być większy od jej wartości...

czy kapilara może być zasilana ze zbiornika ciekłego czynnika ? . - barbie - 2009-12-02

uważam że w urządzeniu z kapilarą zbiornik nie jest do niczego potrzebny ,a wręcz szkodliwy bo będzie podlewało sprężarkę.

czy kapilara może być zasilana ze zbiornika ciekłego czynnika ? . - barbie - 2009-12-02

W czasie postoju chłodziarki ciecz ze skraplacza przepływa kapilarą do parownika .Dlatego w chłodziarkach wyposażonych w rurkę kapilarną nie daje się zbiornika cieczy,lecz parownik ma odpowiednio zwiększone wymiary-cytat z książki.

R12 kup sobie książkę Domowe i Handlowe Urządzenia Chłodnicze ,jest dostępna w tej witrynie.

czy kapilara może być zasilana ze zbiornika ciekłego czynnika ? . - barbie - 2009-12-03

90 procent chłodniarzy to somoucy którzy nie przeczytali ani jednej książki .Kiedyś warsztaty szkoliły uczniów ,teraz pozostał tylko internet.

czy kapilara może być zasilana ze zbiornika ciekłego czynnika ? . - Artic - 2009-12-04

krótka odpowiedz na ten post.

jest to nie wskazane, dopuszczalne ale bezsensowene(zwiększa ilośc czynnika w układzie bez potrzeby)

uważam że wiecej nie trzeba rozwijać tematu. jak ktoś chce wiedzieć wiecej zachęcem do przeczytania paru książek.

Pozdrawiam

czy kapilara może być zasilana ze zbiornika ciekłego czynnika ? . - pawelek - 2009-12-06

przerabiałem stare zamrażarki gdzie właśnie był zbiornik gazu i zawór na kapilarę ale już bez zbiornika. Układ pracuje normalnie tylko tyle, ze zamiast 1,20 kg gazu w układzie mam ok.0,30kg.
Tak jak niektórzy koledzy sadze ,że zbiornik może być przy kapilarze, ale jest bezsensowny ( większa ilość gazu i po co? , cięższa praca sprężarki no i mogą wystąpić kłopoty z chłodzeniem) .
Może koledze tutaj nie chodzi o zbiornik cieczy tylko o kompensator montowany za parownikiem? Takie rozwiązania są często stosowane w urządzeniach gastronomicznych właśnie z kapilarą.

czy kapilara może być zasilana ze zbiornika ciekłego czynnika ? . - barbie - 2009-12-06

to jest zbiornik cieczy za skraplaczem.

czy kapilara może być zasilana ze zbiornika ciekłego czynnika ? . - barbie - 2009-12-13

to napewno nie jest akumulator,tylko zbiornik.

czy kapilara może być zasilana ze zbiornika ciekłego czynnika ? . - barbie - 2009-12-13

zbiornik ciekłego czynnika-mogę wysłać fotki

czy kapilara może być zasilana ze zbiornika ciekłego czynnika ? . - barbie - 2009-12-14

tam powinien być kompensator-parownik ma małą pojemność ,ale niestety chałupnicy go zapomnieli zamontować.

czy kapilara może być zasilana ze zbiornika ciekłego czynnika ? . - Artic - 2009-12-15

fachowcy od siemdmiu boleści phi

ile można drążyć taki prosty temat

czy kapilara może być zasilana ze zbiornika ciekłego czynnika ? . - elektromechanik - 2009-12-15

> albo H...j dębowy albo dąb h...wy <:o i :O - trzeba sprawę rozpatrzyć i dogłębnie analizując przedyskutować.Rolleyes

czy kapilara może być zasilana ze zbiornika ciekłego czynnika ? . - Artic - 2009-12-15

nie zauważyłeś prostej sprawy jeśli jest post to trzeba na niego odpowiedzieć konkretnie i fachowo. a ty robisz tylko syf i ciągle wyciągasz jakieś mongolskie teorie, mieszając ludzią w głowach.

pytanie bramiało:
czy kapilara może być zasilana ze zbiornika ciekłego czynnika ?

odpowiedz: jest taka jest dopuszczalna ale bezsensowana bo wtedy zwiększamy bezsensu ilość czynnika w układzie

a ty drążysz tylko temat nie wiem po co ?? nie no sorry
PIĘKNIE NABIJASZ SOBIE LICZBĘ POSTÓW!!!!! RADKA CHCESZ DOGONIĆ???
odpowiadaj na pytania konkretnie i fachowo a nie śmietnik robisz.

dobra mistrzu prosze Cie tylko nie pisz już postów w moim kierunku bo jeszcze jestem spokojny ale trace pomału cierpliwość na twoje mongolskie teorie