![]() |
|
Kanałowiec Fujitsu Inwerter ARY45LH - jakie kratki i przekroje kanałów - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Wentylacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=13) +--- Wątek: Kanałowiec Fujitsu Inwerter ARY45LH - jakie kratki i przekroje kanałów (/showthread.php?tid=2999) |
Kanałowiec Fujitsu Inwerter ARY45LH - jakie kratki i przekroje kanałów - mullann - 2009-12-14 Witam. Jak w temacie mam klimatyzator kanałowy o dużym spręzu i pomieszczenie o wymiarach ok 20m x 10m i wysokie ok 5.5m (+przestrzeń na kanałowca) Restauracja cała z drewna. Chciałem zastosować bezpośrednio przy klimie taką zwężkę na 5 wyjść okrągłych fi 200, i teraz moje pytanie: Czy jak zastosuje dysze dalekiego zasięgu J-NS z Centrumklima to będzie ok? One niby mają zasięg 30mb - może wystarczy zwykły anemostat nawiewny? Boję się, ze będzie za głośno i będzie głowę chciało urwać. Czerpnia nie jest dla mnie problemem. Zaznaczam, że mam ograniczony budżet na to, jednak chce aby było wszystko OK. Z góry dzięki. Kanałowiec Fujitsu Inwerter ARY45LH - jakie kratki i przekroje kanałów - HVAC - 2009-12-14 ile tych kanałówek, bo 1 to chyba za mało? Kanałowiec Fujitsu Inwerter ARY45LH - jakie kratki i przekroje kanałów - mullann - 2009-12-14 Będą też inne urządzenia także moc jest, jednak pytanie jest inne....
Kanałowiec Fujitsu Inwerter ARY45LH - jakie kratki i przekroje kanałów - HVAC - 2009-12-14 r12 napisał(a):R12HVAC napisał(a):ile tych kanałówek, bo 1 to chyba za mało?Dlaczego zakładasz że zamała skoro nieznasz MOCY po pierwsze primo jest coś takiego jak google.pl i tam wpisujesz typ urządzenia i wyskakuje jakiś pdf. w tym przypadku jest to 12.5 kW po drugi secundo dla takiej kubatury 1100 m3/h, tak "na oko" aby mieć jakieś rozeznamie przyjął bym (poza oczywiście prezyzyjniejszym obliczeniem) zapotrzebowanie w ilości ok. 35-30 W /m3 po trzeci tertio biorąc pod uwagę ilość powietrza obiegowego, dla takiego pomieszczenia mimalna to ok. 6/h, pomijam na razie ilość świeżego powietrza. ktoś napisze, że ta kanałowka ma 3500 m3/h, myślę (bo nie widziałem szczegółowej dokumentacji), że jest to przepływ max, i jak podłączym kanały to i 1000 m3/h może spać. dlatego jak bym widział to urządzenie x 3 pzdr. Kanałowiec Fujitsu Inwerter ARY45LH - jakie kratki i przekroje kanałów - mullann - 2009-12-14 O chłodzenie to sie zabardzo nie martwie bo chłód zawsze idzie na dół ale gorzej z grzaniem.....a ma być całoroczne. I nie wiem czy na te 5metrów zwykłe nawiewniki dadzą rade dodmuchać... A co do mocy to będą właśnie 3sztuki... generalnie chodzi o rozprowadzenie tego powietrza. Kanałowiec Fujitsu Inwerter ARY45LH - jakie kratki i przekroje kanałów - HVAC - 2009-12-14 r12 napisał(a):generalnie z pijanymi to nie gadam.HVAC napisał(a):Lepiej się sprawdzisz na seminarium. I jeszcze jedno dużych mocy to niewidziałeś.Znasz się na tym co robisz i nic od siebie.Montowałem tkzw. przez niektórych turbinki o średnicy 6 metrów.A czy promieniowy czy osiowy? Sam sobie wytłumaczr12 napisał(a):Dlaczego zakładasz że zamała skoro nieznasz MOCYR12 masz rację nie montowałem, bo nie jestem mąterem.
Kanałowiec Fujitsu Inwerter ARY45LH - jakie kratki i przekroje kanałów - barbie - 2009-12-15 najlepiej niech na ten temat wypowie się patusX--JEST ON najlepszym na tym forum specjalistą od Fujitsu-pracuje u generalnego importera. Kanałowiec Fujitsu Inwerter ARY45LH - jakie kratki i przekroje kanałów - wogotto - 2009-12-17 Moja propozycja jest taka dyfuzor na 4 wyjscia fi 200 i skrzynki rozprezne 40 cm na 40 cm z anemostatami.Co do sprezu w funkcji zaawansowanej pilota mozesz ustawic odpowiednie predkosci wentylatora a co za tym idzie sprez.Z tego co pamietam to 3 biegi wentylatora to ustawienie srodkowe predkosci,a sam wentylator posiada ich chyba 9 ale to jest stajnia Pana Stefana wiec pytaj ..... Kanałowiec Fujitsu Inwerter ARY45LH - jakie kratki i przekroje kanałów - wogotto - 2009-12-17 A nie zapomnij zamowic filtrow bo brak ich w zestawie. Kanałowiec Fujitsu Inwerter ARY45LH - jakie kratki i przekroje kanałów - mullann - 2009-12-17 wogotto napisał(a):Moja propozycja jest taka dyfuzor na 4 wyjscia fi 200 i skrzynki rozprezne 40 cm na 40 cm z anemostatami.Co do sprezu w funkcji zaawansowanej pilota mozesz ustawic odpowiednie predkosci wentylatora a co za tym idzie sprez.Z tego co pamietam to 3 biegi wentylatora to ustawienie srodkowe predkosci,a sam wentylator posiada ich chyba 9 ale to jest stajnia Pana Stefana wiec pytaj .....No właśnie takich informacji potrzebuje. A jak bym chciał 5 anemostatów to średnica fi160? Kanałowiec Fujitsu Inwerter ARY45LH - jakie kratki i przekroje kanałów - wogotto - 2009-12-17 Moze inaczej dyfuzor z 5 wyjsciami fi 200 a skrzynki 30cm na 30 cm. Kanałowiec Fujitsu Inwerter ARY45LH - jakie kratki i przekroje kanałów - wogotto - 2009-12-17 Mam pytanie jakie odleglosci urzadzenia od nawiewnikow. Kanałowiec Fujitsu Inwerter ARY45LH - jakie kratki i przekroje kanałów - mullann - 2009-12-17 Najdłuży max 10mb bez zakrętów. Kanałowiec Fujitsu Inwerter ARY45LH - jakie kratki i przekroje kanałów - HVAC - 2009-12-17 w centrum klima widziałe anemostaty DHA, które nie wymaga ją puszki rozprężnej to jedno ale dodatkową właściwością jest to, że strumień powietrza można wyregulować w poziomo i pionowo. nie miałem okazji ich jeszcze instalować ale wkrótce zaryzykuję... Kanałowiec Fujitsu Inwerter ARY45LH - jakie kratki i przekroje kanałów - mullann - 2009-12-18 Rura napewno spiro izolowana. Myślałem o DS-ach, ale nie wiem co lepsze... A jak bym dał bez skrzynki rozprężnej i tylko przed anemoststem ok 1metra pionowego odcinka rury - będzie OK? Kanałowiec Fujitsu Inwerter ARY45LH - jakie kratki i przekroje kanałów - mullann - 2009-12-18 No niby te DSy mają przepustnice w sobie, więc obniże koszty instalcji. Tylko nie wiem jeszcze jak te pudła rozprężne... potrzebne czy też nie... Kanałowiec Fujitsu Inwerter ARY45LH - jakie kratki i przekroje kanałów - mullann - 2009-12-20 OK. Tak zrobie Dyfuzor na 5 wyjść fi 200 - bez skrzynek rozprężnych. Można powiedzieć, że temat jest zamknięty (nikt się nie sprzeciwia...) Dzięki chłopaki za pomoc. |