![]() |
|
Podłączenie regału chłodniczego - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Podłączenie regału chłodniczego (/showthread.php?tid=3017) Strony:
1
2
|
Podłączenie regału chłodniczego - gadget - 2009-12-22 Witam Chciałbym podłączyć regał chłodniczy a dokładnie to dwa firmy Iglo dokładnie taki http://igloo.pl/Regal-chlodniczy.html?psid=406&catid=6 jednak mam mały problem bo nigdy tego nie robiłem , gdzie wstawić zawór rozpreżny . Od dołu regału jest wyjście przewodów miedzianych czy tam może być ? Zawory mam Honeywell TMVX oczywiście z odpowiednia dyszka . Czujnik zaworu musi byc poziomo a na parowniku za bardzo nie ma gdzie czy na zasileniu regalu będzie dobrze ? I jeszcze jedno jakie dajecie trójniki ( i gdzie kupić ) , bo muszę rozdzielić linie od sprężarki . Mam od klimatyzacji DVM Samsunga (trochę zostało) ale gaz nie ten i ciśnienia . Czy poratuje mnie sklep dobrze zaopatrzony ale w kształtki od CO ? Niestety w tej miejscowości nic innego nie ma ... Kolejna sprawa to trójnik do podłączenia wyjścia 1/4 cala z zaworu ( to co się podłącza za czujnikiem ) tez nie wiem gdzie to kupić . A jeszcze średnice rur agregat 3/8 i 5/8 a regał 1/4 i 1/2 . Uprzedzam pytania dobrze sobie radzę w klimie a w chłodnictwie niewielkie mam doświadczenia . Wziąłem te robotę razem z klimą , klima już grzeje a z lodówką jestem w lesie . Podłączenie regału chłodniczego - barbie - 2009-12-22 czy posiadasz filtr,wziernik,elektrozewór-jeśli nie to i tak musisz zgłosić się do hurtowni chłodniczej ,drobne części najprościej zamówić przez internet . Podłączenie regału chłodniczego - gadget - 2009-12-22 Tak posiadam . Jeden wziernik chyba starczy ? Sterownik o ile dobrze go obejrzałem to nie ma wyjścia na eletrozawór (y) czy jak podłącze go po sprężarkę to będzie dobrze ? Filtr jest przy agregacie . Czy presostat będzie potrzebny ? Sklep z takimi częściami jest ale głównie to maja do klimy graty . Wersja ma być w miarę oszczędna wiec sprzęt raczej niezbędny . Z tymi trójnikami nie wiem co i jak . Podłączenie regału chłodniczego - barbie - 2009-12-22 presostat duo jest badzo wskazany przydał by się regulator obrotów skraplacza jeśli silniki wentylatorów są 1 fazowe może być ERPO lub BUDERMAN.przy mrozach ciśnienie tłoczenia może być za niskie do przepchnięcia czynnika przez instalację. Podłączenie regału chłodniczego - gadget - 2009-12-22 Regulator maja bo już kupowałem a presostat to jaki ? Firma czy model czy tez wszystko jedno ? Podłączenie regału chłodniczego - Shitashii - 2009-12-22 Zawór rozprężny najbliżej parownika. Czujnik zaworu nie na parowniku ani tym bardziej na zasilaniu. Ma być na wyjściu z parownika - tuż za parownikiem. Trójnik od DVM-a będzie znacznie lepszy niż od CO gdyż wprowadza znacznie mniejsze opory i jest wyważony hydraulicznie. Kwestia średnicy. Rurkę 1/4" z zaworu należy wlutować w ssanie. Masz jeden agregat do tych dwóch regałów???? Podłączenie regału chłodniczego - Shitashii - 2009-12-22 gadget napisał(a):(...) presostat to jaki ? Firma czy model czy tez wszystko jedno ?Np Ranco. Ale raczej obojętne, aby podwójny i chyba z ręcznym resetem HP Podłączenie regału chłodniczego - gadget - 2009-12-22 Shitashii napisał(a):Zawór rozprężny najbliżej parownika. Czujnik zaworu nie na parowniku ani tym bardziej na zasilaniu. Ma być na wyjściu z parownika - tuż za parownikiem. Trójnik od DVM-a będzie znacznie lepszy niż od CO gdyż wprowadza znacznie mniejsze opory i jest wyważony hydraulicznie. Kwestia średnicy. Rurkę 1/4" z zaworu należy wlutować w ssanie.Tak agregat mam troszkę za mały ale taki już był ... Trochę to taka składanina . Tak wiem ze na rurze od parownika ale za parownikiem rura od razu skręca na dół i jest w pionie ! Nie ma gdzie przykręcić . Trójnik to mam jeden który by pasował a reszta to już z redukcjami i kupa lutu pójdzie i więcej połączeń na których mogą być dziury . Podłączenie regału chłodniczego - Shitashii - 2009-12-22 Jak nie ma wyjścia to czujkę daj w pionie , ważne aby przylegała do rury, dodatkowo zaizolij i powinno grać. A z agregatu jak wychodzi 3/8 to później rozdzielisz na dwie 1/4". Analogicznie Ci wyjdzie na ssaniu. Jakoś to będzie działało. Przez jakiś czas. Aha, oba regały razem będą ruszały?? Podejrzewam, że nie. I tu może być problem z układem. Ale co tam, ludzie w kosmos latają, to co dla nas takie układy
Podłączenie regału chłodniczego - gadget - 2009-12-22 Tak te lodóweczki będą razem działać . Rurę 1/4 od zaworu wlutować w ssanie ale nie mam jeszcze wyoblaka czy normalnie wiertarką będzie dobrze ? Trochę mało lutu będzie . Podłączenie regału chłodniczego - łysy45 - 2009-12-22 kolego w tych regałach powinny już byc zawory więc radzę to sprawdzic czyli rozebrac i dostac się do parownika [jeżeli tłoczna jest wyprowadzona cienka rurka]a i te rurki ci się myla Podłączenie regału chłodniczego - gadget - 2009-12-22 Rozbierałem i beczułki nigdzie nie ma chociaż sprawdzę jeszcze może coś przeoczyłem . Podłączenie regału chłodniczego - łysy45 - 2009-12-22 zawór jezeli jest to z prawej strony,jezeli podłaczasz dwa regały z jednej spręzarki to wspólna praca to złe rozwiązanie problemy pojawią się w lecie bo cięzko będzie ci ustawi by jednakowo chłodziły ajezli to już robisz to pamiętaj zeby rury tłoczna jak i ssąca od trojaków miały jednakowe długości ważne,rozdzielenie cieczy zasilanie prostopadłe do odejśc zeby przepływ był taki sam do obu regałow tak jak i powrót napewno to pomoże pozdr. Podłączenie regału chłodniczego - pawelek - 2009-12-22 Witam te regały powinny mieć własne termostaty. Ja bym dołożył jeszcze jeden elektrozawór i puścił każdy osobno, gdyż mogą być kłopoty z jednym regałem ( będzie albo niedochładzał albo zamrażał, gdyż na pewno będzie w nich inny towar). Sprężarkę puścił bym osobno poprzez presostat na odessaniu. Podłączenie regału chłodniczego - barbie - 2009-12-22 Pawełek pójdź do pierwszej lepszej Biedronki zwykle regały mają 15 - 25 mb i jeden termostat i wszystko hula bez problemów. Podłączenie regału chłodniczego - pawelek - 2009-12-22 barbie zgadzam się z tobą , ale tam są innego rodzaju regały, z tymi mogą ale nie muszą wystąpić problemy. Zwróć też uwagę , że regały w Biedronce stoją w ciągu, a te pewnie będą stały obok siebie, i pewnie inny towar w nich będzie. Można na początek puścić je razem, a po czasie wyjdzie czy jest dobrze czy potrzebna będzie jednak przeróbka. Podłączenie regału chłodniczego - barbie - 2009-12-22 jeśli meble są tego samego typu to temperatury będą zbliżone czy stoją w ciągu czy nie.jeśli jest więcej elektrozaworów niż jeden powinna być regulacja wydajności,co w tym układzie jest mało prawdopodobne. Podłączenie regału chłodniczego - pawelek - 2009-12-22 barbie napisał(a):jeśli meble są tego samego typu to temperatury będą zbliżone czy stoją w ciągu czy nie.jeśli jest więcej elektrozaworów niż jeden powinna być regulacja wydajności,co w tym układzie jest mało prawdopodobne.nie zgadzam się z tobą i nie rozumie twojego toku rozumowania ja osobiście obstaje za dwoma elektrozaworami sterowanymi przez dwa termostaty oczywiście każdy robi jak uważa Podłączenie regału chłodniczego - barbie - 2009-12-22 serwwisowałem meble w Edece Albercie Biedronce Carefour Społem i wielu innych sklepach .tok mojego rozumowania wynika z długoletniego doświadczenia. Podłączenie regału chłodniczego - gadget - 2009-12-23 Witam ponownie dzięki łysy45 istotnie są zawory w regałach ( to są takie same regały ) . Zrobiłem na trójnikach od CO . Może dziś uda się uruchomić ciekawe czy będzie działać . Podłączenie regału chłodniczego - łysy45 - 2009-12-23 r12 napisał(a):widzę że tobie kolego że ty naprawdę masz problem z sobą a teraz opory przepływu nawet gazu są i to poto aby było w miarę jednakowo dla każdego regału nie zaszkodzi a napewno pomoże pozdr i r 12 daj sobie na wstrzymanie bo tobie się tylko zdaje że wszystko wiesz najlepiej pozdr.łysy45 napisał(a):zawór jezeli jest to z prawej strony,jezeli podłaczasz dwa regały z jednej spręzarki to wspólna praca to złe rozwiązanie problemy pojawią się w lecie bo cięzko będzie ci ustawi by jednakowo chłodziły ajezli to już robisz to pamiętaj zeby rury tłoczna jak i ssąca od trojaków miały jednakowe długości ważne,rozdzielenie cieczy zasilanie prostopadłe do odejśc zeby przepływ był taki sam do obu regałow tak jak i powrót napewno to pomoże pozdr.Cieczowe to rozumię ale po co rurociągi ssawne tej samej długości to nie.Następna nowalijka. Podłączenie regału chłodniczego - łysy45 - 2009-12-23 barbie napisał(a):serwwisowałem meble w Edece Albercie Biedronce Carefour Społem i wielu innych sklepach .tok mojego rozumowania wynika z długoletniego doświadczenia.no tu kolego mamy problem bo w większosci tych sklepów kazdy regał ,lada chłodnicza ma osobny termostat i zawór i są zrobione tak jak pisze pawełek a co do biedronek to byłem i akurat u mnie w miejsowości mają takie małe skrzyneczki z wyświetlaczem na każdym regale i to chyba nie są termometry pozdr. Podłączenie regału chłodniczego - barbie - 2009-12-23 jeśli urządzenia mają regulację wydajności można wstawiać elwktrozawory do oporu .w najnowszych regałach w biedronkach brak regulacji wydajności .w modelach gdzie są świecące wyświetlacze temperatury -to nie są termostaty tylko termometry.w meblu który naprawiałem była tylko 1 sprężarka.regulowania ssania nie polecam bo jest to rozwiązanie zdecydowanie nie ekonomiczne. Podłączenie regału chłodniczego - łysy45 - 2009-12-23 barbie napisał(a):jeśli urządzenia mają regulację wydajności można wstawiać elwktrozawory do oporu .w najnowszych regałach w biedronkach brak regulacji wydajności .w modelach gdzie są świecące wyświetlacze temperatury -to nie są termostaty tylko termometry.w meblu który naprawiałem była tylko 1 sprężarka.regulowania ssania nie polecam bo jest to rozwiązanie zdecydowanie nie ekonomiczne.te wyświetlacze to termostaty/wiem jak wygląda/w swojej wypowiedzi żartowałem o tych wyświetlaczach a co do metody regulacji wydajności to np. trzy mniejsze sprężarki/oczywiscie spięte razem/ właczane nc w zależności od ilości pracujących urządzen i zawory do oporu i jest to ekonomiczne barbi czy nie a 15-20 metowe urządzenie na jednym termostacie to gratuluję temu co to wykonywał i jeszcze chodzą dobrze po co piszesz takie bajki pozdr. Podłączenie regału chłodniczego - barbie - 2009-12-23 biedronki montuje ekipa z Solca Kujawskiego.w ich montażach występuje 20 typowych usterek i szkolnych błędów ,ale równomierna temperatura we wszystkich regałach jest zachowana. |