Forum Klimatyzacja
Brak ogrzewania po wyłączeniu klimy - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Brak ogrzewania po wyłączeniu klimy (/showthread.php?tid=302)

Brak ogrzewania po wyłączeniu klimy - Tonio - 2006-10-15

Witam,

I na początek uprzejmie proszę mądrzejszych ode mnie o pomoc. Mianowicie po wyłączeniu klimy ustawionej na maxa (opel astra I klima manual) nie mam możliwości włączenia ogrzewania, przekręcam przełącznik ciepłego powitrza na maxa i nic. czasem po paru dniach ogrzewanie wraca ale od pewniego czasu już nie, mój mechanik mówi że to jakiś zawór i że tak ma być i że się odblokuje???? nie bardzo w to wierzę Smile

Jeszcze jedno pytanko: czy klimatyzacja służy tylko do oziębiania powietrza czy też do odparowywania szyb i czy wtedy można równolegle włączyć ogrzewanie na maxa????

dzięki za pomoc

Tonio

Brak ogrzewania po wyłączeniu klimy - YN - 2006-10-18

Szanowny Panie Tonio
Od razu powiem, że nie znam wszystkich systemów klimatyzacji samochodowej... To chyba uczćiwe i oczywiste. Natomiast na ile znam zasady termodynamiki, wymiany ciepła i masy oraz zasad komfortu cieplnego to wydaje mi się, a jestem o tym prawie przekonany, że jest irracjonalne równoczesne włączanie źródeł, które działają przeciwko sobie lub się dublują.
Sądzę, iż w

Brak ogrzewania po wyłączeniu klimy - YN - 2006-10-18

Szanowny Panie Tonio
Od razu powiem, że nie znam wszystkich systemów klimatyzacji samochodowej... To wyjaśnienie jest chyba uczciwe i oczywiste. Natomiast na ile znam zasady termodynamiki, wymiany ciepła i masy oraz zasady tworzenia komfortu cieplnego to wydaje mi się, a jestem o tym prawie przekonany, że jest irracjonalne równoczesne włączanie źródeł, które działają przeciwko sobie lub się dublują.
Sądzę, iż w Pańskim aucie jest zainstalowana pewna blokada uniemożliwiająca równoczesne, nieracjonalne włączenie do pracy tych układów. Jeśli się mylę proszę o dodatkowe uwagi i wyjaśnienia.
Pozdrawiam

Brak ogrzewania po wyłączeniu klimy - awax - 2006-10-18

Witam
Poszukiwałbym usterki mechanicznej typu " zablokowanie klap"otwierających przepływ powietrza przez nagrzewnicę.
Jak zrozumiałem włączasz klimę np.do odparowania szyby ,a następnie ponownie ogrzewanie.
Przyczyną może być zamrożenie mechanizmu.
Jedno jest pewne tak nie powinno być jednak bez bezpośredniego kontaktu nie potrafię pomóc.
Pozdrawiam i nadmieniam ,że podczas osuszania bardzo często włączamy chłodzenie i grzanie jednocześnie -przykład pralnice chemiczne spotykane w większości pralnic.

Brak ogrzewania po wyłączeniu klimy - Doanlu - 2006-11-01

Witam
Może to być spowodowane zbyt niskim poziomem płynu chłodzącego (nie dopływa do nagrzewnicy). Zawór otwarcia nagrzewnicy (jak by był uszkodzony) to by blokował możliwość regulacjizimno-ciepło nie chcąc się przesunąć. Stawiam na AWAX tj na regulację położenia klapek kierunkowujących kierunek przepływu pow.
No i oczywiści używaj zawszę klimę gdy chcesz obniżyć wilgotność pow. (do szybkiego odparowania szyb) jednocześnie ogrzewając je (jak jest Ci zimno)
Pozdrawiam

Brak ogrzewania po wyłączeniu klimy - Tonio - 2006-11-02

Dzięki Wink

Brak ogrzewania po wyłączeniu klimy - awax - 2006-11-02

Tonio ,nie dziękuj tylko napisz co było.
My także się nadal uczymy.
Pozdrawiam

Brak ogrzewania po wyłączeniu klimy - Tonio - 2006-11-03

podjadę do mechanika w poniedziałek i będziemy się męczyć z tematem ,dam znać.