Forum Klimatyzacja
Uprawnienie do prowadzenia pomiarów wentylacji - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Wentylacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Wątek: Uprawnienie do prowadzenia pomiarów wentylacji (/showthread.php?tid=3131)

Uprawnienie do prowadzenia pomiarów wentylacji - HJS - 2010-02-02

Witam,
Mam proste pytanie
Czy do wykonywania pomiarów wentylacji w budynkach wymagane są jakiekolwiek uprawnienia?

Uprawnienie do prowadzenia pomiarów wentylacji - Shitashii - 2010-02-02

Nie

Uprawnienie do prowadzenia pomiarów wentylacji - cool-went - 2010-02-03

Przydały by się tylko certyfikaty kalibracji urządzeń pomiarowych. Certyfikat jest ważny 12 miesięcy.

Uprawnienie do prowadzenia pomiarów wentylacji - cool-went - 2010-02-04

r12 napisał(a):Każdy strażak odbierający obiekt publiczny powie TAK.
No to może napisz jakie uprawnienia, budowlane, projektowe a może jeszcze jakieś.
Uprawnień nigdy nie załączałem do pomiarów - tylko dane osób które wykonywały pomiary no i jak pisałem wcześniej certyfikaty kalibracji, a robiłem naprawdę duże obiekty.

Uprawnienie do prowadzenia pomiarów wentylacji - Shitashii - 2010-02-04

Kolego, ale to nie pisz jakie uprawnienia mają inni, tylko powiedz jakie uprawnienia trzeba mnieć do pomiarów wentylacji ? Bo pomiary może zrobić każdy. Interpretację to ewentualnie ktoś z odpowiednią wiedzą.

Uprawnienie do prowadzenia pomiarów wentylacji - cool-went - 2010-02-04

r12 napisał(a):Spytaj się kobitce ktora spisuje liczniki energii.Jakie ma uprawnienia.Energia to zec ,wodociągi ,gazownia i zakład kominiarski.Gzie każdy pracownik dokonując pomiarów powinien mieć uprawnienia.Chyba że rozmawiamy o Etiopji. Spisanie licznika zalicza się do pomiarów.
Cały czas nie dostałem odpowiedzi JAKIE UPRAWNIENIA???

Uprawnienie do prowadzenia pomiarów wentylacji - crocens - 2010-02-04

poza paroma osobami (awax, radek i pare innych...) to sami aroganci tu siedzą... żal czytać te posty, szczegolnie r12... uprawnienia do prowadzenia pomiarów wentylacji nie dają Ci prawa do ubliżania innym...

r12 napisał(a):
crocens napisał(a):poza paroma osobami (awax, radek i pare innych...) to sami aroganci tu siedzą... żal czytać te posty, szczegolnie r12... uprawnienia do prowadzenia pomiarów wentylacji nie dają Ci prawa do ubliżania innym...
Arogancją raczej bym nazwał twoje zainteresowanie do zdobycia uprawnień bez odpowieniej wiedzy .Najlepiej za jajka.Inaczej tutaj Twojego problemu by niebyło.Chciałeś zobaczyć jak to robią cwaniacy na forum.Proponuję spryciarze pl.
Po pierwsze, nie staram się o uprawnienia, po drugie, gdyby wszyscy mieli tyle wiedzy ile Ty, to po co by to forum było? Żeby się przechwalać? Ja nie kwestionuje Twojej wiedzy, oceniam tylko zachowanie.
Arogancją jest pisać zaimki z małej litery (chociaż pisanie z małej nie jest błędem, świadczy o braku szacunku...)

ja już temat skończyłem, teraz idę przeanalizować dzisiejsze pomiary wentylacji =)

I nie oceniam Twojej wiedzy bo nic na jej temat nie wiem, to co piszesz na forum jest zwykłą pyskówką, nie merytoryczną rozmową. Zachowanie natomiast mogę ocenić, dałeś już dużo dowodów chamstwa i arogancji.

Uprawnienie do prowadzenia pomiarów wentylacji - cool-went - 2010-02-05

r12 napisał(a):
crocens napisał(a):ja już temat skończyłem, teraz idę przeanalizować dzisiejsze pomiary wentylacji =)

I nie oceniam Twojej wiedzy bo nic na jej temat nie wiem, to co piszesz na forum jest zwykłą pyskówką, nie merytoryczną rozmową. Zachowanie natomiast mogę ocenić, dałeś już dużo dowodów chamstwa i arogancji.
Weż lampy.Bo jest ciemno aby dokonywać pseudopomiarów.Gdybyś się na tym znał wziął byś również szypę na dach w celu odśnieżenia punktów pomiarowych.
No widzę że r12 tryska wiedzą - jeżeli dokonujesz pomiarów na czerpni np. dachowej, znaczy to że pomiary robisz anemometrem wiatraczkowym.
Dam Ci radę NIE PRZYZNAWAJ SIĘ DO TEGO - takich pomiarów dokonuje się na kanale czerpnym (rurką Pitota lub sondą cieplno oporową).
A teraz wyjaśnię Ci dlaczego - warunki atmosferyczne zakłócają pracę wiatraczka i pomiary są bardzo niedokładne.

Uprawnienie do prowadzenia pomiarów wentylacji - cool-went - 2010-02-05

No więc wytłumaczę Ci jak się dokonuje pomiarów z regulacją.
Niezbędne narzędzia: zestaw mierników - sonda cieplno oporowa lub rurka Pitota, balometr, anemometr z zestawem rękawów pomiarowych (ja używam Kimo), wiertarka, wiertła, zaślepki do otworów, projekt.
Zaczynasz od najbliższego trójnika od centrali i tutaj jest konieczne mierzenie przepływu w kanale no i regulacja, a balometrem lub rękawami dopiero na końcu mierzy się ilość powietrza na nawiewnikach.
Uwierz mi że jeśli masz ponad 50 nawiewników z jednej centrali to bez mierzenia przepływu nie wyregulujesz instalacji.
No i na koniec pomiar na kanale czerpnym.

Uprawnienie do prowadzenia pomiarów wentylacji - wogotto - 2010-02-09

Witam.Jak i czym się dokonuje to może każdy wytłumaczyć....Jakie są wymagane uprawnienia?

Uprawnienie do prowadzenia pomiarów wentylacji - wogotto - 2010-02-09

Może .....spytać się ...kominiarza..i kogoś kto ma uprawnienia co do projektów instalacji sanitarnych.

Uprawnienie do prowadzenia pomiarów wentylacji - cool-went - 2010-02-09

U nas w kraju nie ma uprawnień do prowadzenia pomiarów wentylacji. A jeśli piszesz o uprawnieniach to lepiej wspomnieć o wykonawczych.

Uprawnienie do prowadzenia pomiarów wentylacji - wogotto - 2010-02-13

Witam.To po co jest wzywany kominiarz do sprawdzenia wentylacji w budynkach.Jeżeli sam możesz to sprawdzić i zawiadomić właściciela budynku że działa.....

Uprawnienie do prowadzenia pomiarów wentylacji - R-40 - 2010-02-13

wogotto napisał(a):Witam.To po co jest wzywany kominiarz do sprawdzenia wentylacji w budynkach.Jeżeli sam możesz to sprawdzić i zawiadomić właściciela budynku że działa.....
Bardzo mądra wypowiedź.Jak ktoś chce być samobujcą,to do tego niepotrzeba uprawnień.Przecież mogł chodzić z pomiarami prawie muraż.

Uprawnienie do prowadzenia pomiarów wentylacji - jasiu - 2010-07-25

Ja posiadam m.in. uprawnienia energetyczne gr.2 również w zakresie pomiarów i załączam je do protokołów pomiarów (również dla sanepidu). Jak dotąd nikt tego nie próbował zakwestionować, a taki dokument dodaje tylko wiarygodności.
Co do mierników, to słyszałem, że teraz wystarcza fabryczny protokół kalibracji i nie trzeba go odnawiać co 12 m-cy

Uprawnienie do prowadzenia pomiarów wentylacji - cool-went - 2010-07-28

Banita napisał(a):Samochód można kupić.Nieznaczy że można nim jeżdzić bez odpowiednich uprawnień.Dlaczego pomiary nadal robią kominiarze? A odbiór zależy od strażaka.?Do wewnetrznych pomiarów satysfakcjonujących nasze aspiracje i zadowolenie klienta niepotrzeba żadnych uprawnień.Jeżeli chodzi o odbiór budynku,obiektu i instalacji nie.Posiadanie miernika do pomiarów bez odpowiednich uprawnień upoważnia nas naprzykład jako lokatora mieszkania do pomiaru napięcia w gniazdku dla własnej satysfakcji.Takiego pomiaru żaden urząd nieuzna.W momencie powstania forum powinny splajtować wszystkie firmy kominiarskie.

Obawiam się że jesteś w błędzie:
Po pierwsze na żadnej dużej budowie nie widziałem kominiarz (owszem sprawdzają wentylacje grawitacyjną w mieszkaniach lub malutkich lokalach) przede wszystkim kominiarze nie posiadają odpowiedniego sprzętu do pomiarów, mają raptem jeden anemometr skrzydełkowy, a do pomiarów przydałoby się jeszcze:
zestaw balometrów
zestaw anemometrów z sondami skrzydełkowymi (14 mm i 100 mm) oraz cieplno-oporowymi
miernik różnicy ciśnień z zestawem rurek Pitota różnej długości
To jest część sprzętu który posiadam do pomiarów.
A PRZEDE WSZYSTKIM WIEDZA!!!

Jeśli chcesz to zadzwoń do kominiarza i umów się z nim na pomiary i regulacje budynku np. z 500 punktami pomiarowymi

A co do odbiorów to instalacje wentylacji odbiera SANEPID i to oni dostają protokół z pomiarów.
Strażak odbiera instalacje PPOŻ (oddymiania, kompensacji powietrza i napowietrzanie dróg ewakuacyjnych), na instalacjach bytowych interesują go tylko zabezpieczenia PPOŻ.