![]() |
|
jaki wentylator - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Wentylacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=13) +--- Wątek: jaki wentylator (/showthread.php?tid=3387) |
jaki wentylator - byniom - 2010-04-27 W jednej firmie męcza mnie aby zainstalować im wentylator kanałowy to wyciągania oparów powstających przy tokarce. Odległośc na jaką miało by być wypychane powietrze to około 15-18 metrów . MOże ktoś mi podać jakiś wzór na obliczenie strat przepływu ? . Myślałem o zatosowaniu wentylatora kanałowego TD-350 i rurze spiro ocynkowanej fi 125mm tylko niewiem czy przy takiej odległości on da sobie radę. Wentylator by był zainstalowany jakiś 3 m od tokarki i między wentylatorem a tokarkę rura spiro aluminiowa natomiast dalej już około tych 15 metrów spiro dwarde ocynkowane. Jeżeli może cie podać mi wzór to będę wdzięczny. jaki wentylator - R-40 - 2010-04-27 byniom napisał(a):W jednej firmie męcza mnie aby zainstalować im wentylator kanałowy to wyciągania oparów powstających przy tokarce. Odległośc na jaką miało by być wypychane powietrze to około 15-18 metrów . MOże ktoś mi podać jakiś wzór na obliczenie strat przepływu ? . Myślałem o zatosowaniu wentylatora kanałowego TD-350 i rurze spiro ocynkowanej fi 125mm tylko niewiem czy przy takiej odległości on da sobie radę. Wentylator by był zainstalowany jakiś 3 m od tokarki i między wentylatorem a tokarkę rura spiro aluminiowa natomiast dalej już około tych 15 metrów spiro dwarde ocynkowane. Jeżeli może cie podać mi wzór to będę wdzięczny.A czy podali ci parametry oparów z tokarni.Z tego co wiem jedynymi oparami na tym stanowisku jest pot tokarza i opary chłodziwa.Chyba że myślimy o innej technologii.Jeżeli tak to żle opisałeś Byniom problem. jaki wentylator - byniom - 2010-04-27 Na tej tokarce toczą jakieś bębny które sa wykorzystywane w maszynie produkującej etykiety i co jakiś czas te bębny sa zaknocone więce je lekko podtaczają i to co widziałem to te opary są od tepmeratury i jakiegoś oleju co te bębny sa nasmarowane .ilościowo to jest tego tyle jak by tokarz palił papierosa i ulatniał by się dym z niego .
jaki wentylator - R-40 - 2010-04-27 byniom napisał(a):Na tej tokarce toczą jakieś bębny które sa wykorzystywane w maszynie produkującej etykiety i co jakiś czas te bębny sa zaknocone więce je lekko podtaczają i to co widziałem to te opary są od tepmeratury i jakiegoś oleju co te bębny sa nasmarowane .ilościowo to jest tego tyle jak by tokarz palił papierosaByniom raczej pytanie do dobrego tokarza jakie chłodziwo wykorzystać do tej obróbki i w jakiej ilości .Chyba że chcesz ich skasować to 2 metry sześcienne na minutę z przesuwną czerpnią nad tokarnią. jaki wentylator - Klima-Pol_pl - 2010-09-06 Ale mimo wszystko za mało szczegółów,aby podać dokładne koszty instalacji wentylatora.Przydałyby się również parametry oparów z tokarni. jaki wentylator - rabix - 2010-09-06 Przeważnie opory przepływu wyznacza się z nomogramów dla typu przewodu jaki chcemy zastosować. Dla danej średnicy nominalnej odczytujemy wydatek powietrza a następnie opór (podany w Pa) na metr bieżący kanału. Mnożąc go przez długość prostego kanału otrzymamy spadek ciśnienia na danym odcinku. Jeżeli występują dodatkowo kolanka lub łuki czy trójniki to również z tabel można odczytać ich opór. |