Forum Klimatyzacja
nie włącza się sprężarka klimatyzacji (golf IV TDI) - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: nie włącza się sprężarka klimatyzacji (golf IV TDI) (/showthread.php?tid=3885)

nie włącza się sprężarka klimatyzacji (golf IV TDI) - dzidek - 2010-07-19

Nie włącza się sprężarka klimatyzacji w moim aucie, wętylatory się uruchamiają, czynnik w układzie jest tylko nie wiem czy o dobrym ciśnieniu. Dziwne jest dla mnie to, że klima cały czas działała bez problemu i bardzo dobrze chłodziła. Problem pojawił się nagle. Jeżeli ktoś może pomódz z góry dziękuję! Chciałbym jeszcze dodać, że klimatyzacja jest manualna.

nie włącza się sprężarka klimatyzacji (golf IV TDI) - zikr6 - 2010-07-19

Sprawdź wtyczkę 3 pinową nad rozrusznikiem lubią się urywać kable zasilające spreżarkę

nie włącza się sprężarka klimatyzacji (golf IV TDI) - kakus - 2010-07-19

Sprawdź miernikiem cewke na kompresorze lub podaj na nią napięcie - powinna cyknąć i załączyć kompresor.

nie włącza się sprężarka klimatyzacji (golf IV TDI) - gajdek419 - 2010-07-20

kolega @kakus nie dodał, że należy zachowac odpowiednia polaryzację przy podawaniu napięcia na cewkę gdyz może tam być dioda. niewłasciwa polaryzacja moze uszkodzic diodę (zwarcie) i cewką, która przed sprawdzeniem była dobra - nie będzie po takim sprawdzeniu działać. Bezpieczniej sprawdzic najpierw omomierzem lub trzeba znac polaryzację

nie włącza się sprężarka klimatyzacji (golf IV TDI) - rezystor22 - 2010-07-20

Zależy jak sprężarka, ja mam wtyk 2pin prostokątny i obojętnie jaką polaryzacje dam mi zalacza Smile

Sprawdz sobie najpierw czy masz podawane napięcie na cewkę. Rozłącz wtyczkę na kompresorze i zmierz miernikiem napiecie, oczywiście powinno być coś powyżej 12V.

1.Jak go nie ma: Skoro wiatraki chodzą tzn że 'przekaźnik/czujnik' załącza ci 'układ' - sprawdz/wyciągnik sterownik, który znajduje sie pod akumulatorem(przykrecony na dwie 10)- dochodza do niego 2 wtyczki. On moze byc powodem nie podawania napięcia na cewkę sprzęgła kompresora. Jest rozbieralny Tongue

2.Jak jest napięcie: Jak już było pisane sprawdz omomierzem rezystancje cewki. Rozłącz wtyczke i zmierz od strony kompresora. powinno być tak ok 4 ohm.

nie włącza się sprężarka klimatyzacji (golf IV TDI) - cleanpark - 2010-07-21

a to napięcie to sobie sprawdz najlepiej żarówką a nie miernikiem, czasem się zdarza że jest 12V ale pozorne, po podpięciu żarówki 21 watt nie świeci mimo że miernik pokazuje 12V....

nie włącza się sprężarka klimatyzacji (golf IV TDI) - dzidek - 2010-07-21

sprawdzałem tylko czy jest podawane napięcie na kompresor, po włączeniu klimy prąd jest podawany impulsami w odstępach 1-2 sekundy.

nie włącza się sprężarka klimatyzacji (golf IV TDI) - zikr6 - 2010-07-21

dzidek napisał(a):sprawdzałem tylko czy jest podawane napięcie na kompresor, po włączeniu klimy prąd jest podawany impulsami w odstępach 1-2 sekundy.
Prawdopodobnie masz uszkodzony sterownik wentylatorów (ten pod akumulatorem)

nie włącza się sprężarka klimatyzacji (golf IV TDI) - cleanpark - 2010-07-21

dobrze prawi zikr6 prąd powinien być ciągły na wtyczce do sprężarki

nie włącza się sprężarka klimatyzacji (golf IV TDI) - max - 2010-07-21

Jakie jest napięcie podawane? Radzę jednak sprawdzić ciśnienie jakie panuje w układzie...

nie włącza się sprężarka klimatyzacji (golf IV TDI) - pamularz - 2019-05-20

dzidek napisał(a):sprawdzałem tylko czy jest podawane napięcie na kompresor, po włączeniu klimy prąd jest podawany impulsami w odstępach 1-2 sekundy.

Kolego dzidek czy udało Ci się rozwiązać ten problem? bo mam to samo w leonie .

nie włącza się sprężarka klimatyzacji (golf IV TDI) - radekklimat - 2019-05-21

Klimatronikiem zrob test na bledy, opis w sieci znajdziesz

nie włącza się sprężarka klimatyzacji (golf IV TDI) - pamularz - 2019-05-22

radekklimat napisał(a):Klimatronikiem zrob test na bledy, opis w sieci znajdziesz

Właśnie sprawdzałem i brak błędów :/