![]() |
|
[Carrier][Genesis B80][ilosc czynnika ?] - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo w transporcie (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=28) +--- Wątek: [Carrier][Genesis B80][ilosc czynnika ?] (/showthread.php?tid=4853) |
[Carrier][Genesis B80][ilosc czynnika ?] - Robert81r - 2011-04-16 Witam Carrier Genesis B80 na R22. Znalazlem ze do ukladu wchodzi ponoc 8,3kg ? Az tyle ? Nie wiem czy ogolnie cos z tego agragatu bedzie bo samochod na ktorym jest zamontowany, sluzyl ostatnio do wozenia palet z ceglami
[Carrier][Genesis B80][ilosc czynnika ?] - wenon - 2011-04-16 dobrze znalazłeś w układ wchodzi 8,3kg R22 leciwy mało spotykany agregat ale co do tych 8kg to zależy od stanu skraplacza jak bedzie już zkorodowany to daj mu mniej, upały go dobiją w lecie, bedziesz widział po cisnieniach. [Carrier][Genesis B80][ilosc czynnika ?] - Robert81r - 2011-04-16 Dzieki Wenon. [Carrier][Genesis B80][ilosc czynnika ?] - Robert81r - 2011-06-13 Mam takie pytanie odnosnie zmiany czynnika chlodniczego w tym agregacie na zgodny z przepisami: czy udaloby sie to zrobic w tym agregacie? czy szkoda czasu i pieniedzy ? Wiem ze pewnie padnie odpowiedz ze wszystko zalezy od stanu agregatu - OK Zakladamy ze agregat jest sprawny i chodzi na R22 wydajnie. Czynnik ktorym chcemy to zastapic to R404A. Sprezarka jest tam dosyc duza bo 05K4. Moc tego agregatu niby -20stC 3180W, 0stC 5425W. Co nalezaloby wymienic lacznie z czynnikiem ? - zawor rozprezny ? - press - filtr czy ta sprezarka ma racje bytu z tym czynnikiem ? (wiadomo ze olej trzeba by wymienic). Z tego co patrze po parametrach to takie duze sprezarki maja dopiero Supry 844 na R404A przy mocach (-20,0) 4685W/7525W Parowniki w Suprach na R22 i R404A roznia sie tym ze uklad Z R404A ma wymiennik. Sprawdzalem po numerach i Supra 844 ma taki sam parownik jak Gensis B80 (79-60030-02). Powiedzmy ze trzeba by dolozyc wymiennik ? Jestem bardzi ciekaw co bardziej doswiadczeni koledzy radza w tym temacie ? [Carrier][Genesis B80][ilosc czynnika ?] - radekklimat - 2011-06-14 Jest zamiennik dropin za R22. Ja stosowałem R419a, wymiana filtra bez wymiany oleju. Niektore agregaty działaja na tym niektore zostały przez klientow wymienione na nowe R404a i olej syntetyczny moga sie okazac zabojcze dla tego agregatu [Carrier][Genesis B80][ilosc czynnika ?] - Derek - 2011-06-14 Może być też r422D oczywiście z wymianą filtra. Stosowałem, działa, nie było reklamacji. [Carrier][Genesis B80][ilosc czynnika ?] - Robert81r - 2011-06-14 dzieki za odpowiedzi. Nie wiem na co gosc sie zdecyduje tzn czy dalej bedzie brnal w ten agregat czy kupi cos nowszego. Jak bedzie dalsza walka z tym zabytkiem to napewno sie odezwe. Z nowszych to musiala by byc raczej uzywana Supra 850. [Carrier][Genesis B80][ilosc czynnika ?] - Shitashii - 2011-06-14 Zmieniałem kiedyś w dwóch czy trzech SDZ-tach czy jakich SB-II z R22 na R404a. Wiem, że dawałem trochę mniejszą ilość czynnika R404 niż było R22. Dwa sezony to na pewno działało, później to już nie wiem. Agregaty były mniej-więcej pełnoletnie, to zdecydowałem się (na odpowiedzialność właściciela). [Carrier][Genesis B80][ilosc czynnika ?] - Robert81r - 2011-06-14 Zgadza sie, tutaj napewno trzeba by dac zdecydowanie mniej czynnika, tylko nie wiem co z ta sprezarka bedzie ? [Carrier][Genesis B80][ilosc czynnika ?] - Shitashii - 2011-06-14 Ale ciśnienia ma bardzo zbliżone, inne parametry również. Wiadomo, idzie się po najmniejszej linii oporu z pewnym ryzykiem, ale ogólnie dość dobrze działa. Przynajmniej na takich staruszkach. To moje niewielkie doświadczenie. [Carrier][Genesis B80][ilosc czynnika ?] - Robert81r - 2011-06-14 Shitashii - zawor rozprezny na R404A dawales ? [Carrier][Genesis B80][ilosc czynnika ?] - Shitashii - 2011-06-14 Nie. Wiem, że tylko jeden miałem skręcany, to go czyściłem, a z tym(i) wlutowanym(i) to nawet nic nie robiłem. Mówię, to było po najmniejszej linii oporu - usuwanie nieszczelności, olej wymieniony raz w sprężarce i od razu 404. Poszło. Jakoś, ale poszło. Bo dla jednych liczy się jakość, a dla innych jakoś.
[Carrier][Genesis B80][ilosc czynnika ?] - awax - 2011-06-14 Derek napisał(a):Może być też r422D oczywiście z wymianą filtra. Stosowałem, działa, nie było reklamacji. Witam Jeżeli agregat pracuje jako mrożniczy to proponowałbym raczej R 422 A. [Carrier][Genesis B80][ilosc czynnika ?] - Robert81r - 2011-06-14 hmmm, dobre pyatnie: do czego ten agregat ma sluzyc ? Wczesniej jak juz pisalem sluzyl do wozenia cegiel, a teraz ponoc jakas spozywke ma wozic - ba nawet juz wozi. Cala idea polega na tym aby w zabudowie bylo troche chlodniej niz na dworze latem ![]() Moim zdaniem minimalna temperatura nie bedzie schodzic ponizej 5stC. Ogolnie izolacja to "izolacja", a z tylu nie ma drzwi tylko przestrzen jest domykana winda Takze mysle ze tu "jakoś" w zupelnosci powinna wystarczyc. |