Forum Klimatyzacja
Uprawnienia - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Hyde Park (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Wątek: Uprawnienia (/showthread.php?tid=5212)

Uprawnienia - AKTIMAR - 2011-06-20

Witam.
Panowie potrzebuję informacji na temat prac na wysokości. Mam do zrobienia przegląd w dużej firmie, wszystkie jednostki stoją na płaskim dachu około 10 metrów wysokości, polityka firmy wymaga takich uprawnień. Czytałem trochę na ten temat i do końca nie wiem czy wystarczy jakieś zaświadczenie od lekarza czy trzeba zrobić jakieś specjalistyczne.
Generalnie najbliżej mam do Warszawy, będę wdzięczny za każdy namiar gdzie to można szybko i sprawnie załatwić.

Uprawnienia - mg - 2011-06-20

Badanie wysokościowe powyżej 3m. Lekarz medycyny pracy
Robiłem takie, nic nie boli Smile

Uprawnienia - bxz - 2011-06-20

Badania lekarskie okresowe z zaznaczenie do dopuszczenia pracy powyżej 3m
i standardowe bhp:
szkolenie stanowiskowe
i o ryzyku zawodowym
jeśli pracownicy będą zbliżać się do krawędzi dachu (na ile metrów nie pamiętam) szelki, amortyzatory, kaski (żeby ptaki nie nasrały xD).
W dużych zakładach pracy są wewnętrzne przepisy i możesz potrzebować wewnętrznego szkolenia BHP oraz pozwolenia do pracy na wysokości , ale o to już powinieneś się dowiedzieć od zlecającego
Na upierdliwego BHP polecam grzecznie poprosić o pomoc, by poszedł na miejsce prac i już na miejscu zapytać: niech pokaże do czego ludzie mają się przypinać Big Grin

Uprawnienia - mg - 2011-06-20

bxz napisał(a):Na upierdliwego BHP polecam grzecznie poprosić o pomoc, by poszedł na miejsce prac i już na miejscu zapytać: niech pokaże do czego ludzie mają się przypinać Big Grin

Lepiej nie drażnić lwa Smile

uwielbiam tych co każą się przypinać do rusztowania czy wózków nożycowych xD
ale jak już na miejscu zobaczy że przepisy są "nieżyciowe", a robotę trzeba zrobić odpuszcza Wink
ale jestem jak najbardziej za minimalizowaniem ryzyka, a nie partactwem!

Uprawnienia - crocens - 2011-06-20

powiem krótko...

życie jest jedno

przepisy przepisami, ale sam zadbaj o Swoje bezpieczeństwo...

Uprawnienia - llort - 2011-06-20

Życie jest jedno a rutyna gubi jako pierwsza.Autopsja na wysokości Smile

Uprawnienia - AKTIMAR - 2011-06-20

Zawsze staram się być ostrożny, ale jak by się za bardzo czepiał to zaproszę Pana od BHP na ten dach i mu pokaże że nie ma tu potrzeby przypinania się.

Uprawnienia - llort - 2011-06-20

Jak przypuszczam jesteś młody lub stary bez doświadczenia.Z BH Smile _powcem nie wchodzimy w dyskusję

Na dużych budowach mam doświadczenie, BHP się nudzi i zawsze chce być ważny, więc po prostu trzeba dać mu się wykazać xD Grzecznie zaprosić, pokazać, zapytać się czy ma uwagi. A chowanie się przed nim to lipa, bo przyjdzie zawsze w najmniej odpowiednim momencie i robi zdjęcia Wink Kary za brak kamizelki czy kasku kończą się na 000, a maile do dyrekcji są szybsze od błyskawicy.