![]() |
|
Pompa do odzysku czynnika - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Pompa do odzysku czynnika (/showthread.php?tid=565) |
Pompa do odzysku czynnika - pawelek - 2007-06-10 Witam chce złożyć pompe do odzysku freonu. Zamierzam użyć jakąś małą sprężarke lodówkową, skraplacz i do butli. Moje pytanie: Czy taki zespół będzie działał? (może go jakoś usprawnić?) Co dać jako pierwszy element sprężarke czy skraplacz. Gdzie zamontować elentualne zawory? Czy moge użyć dowolnej sprężarki chodzi mi o ściąganie różnych czynników chłodniczych. Co z mieszaniem sie czynnika z olejem? Pozdrawiam i czekam na jakieś sugestie i podpowiedzi. Pompa do odzysku czynnika - radekklimat - 2007-06-11 masz za duzo pytan zwiazanych z budowa i widzac je sam tego bez odpowiedniej wiedzy nie zrobisz, za duzo tłumaczenia pozatym ale zycze sukcesow w budowie PS lepiej kup gotowca Pompa do odzysku czynnika - januszd - 2007-09-04 czynniki pracujące na różnych olejach powinny być odzyskiwane przy pomocy stacji do odzysku ze sprężarką o takim samym oleju, ale w rzeczywistości to które ze średnich firm mają więcej niż jedną stację NO PRZYZNAC SIE Pompa do odzysku czynnika - renegat - 2007-09-05 wez puste butle po freonie wlutoj sobie zawory dostepu,zrob pruznie i sobie sciagaj.mniej glowkowania Pompa do odzysku czynnika - januszd - 2007-09-06 Jeżeli zamieżasz używać jednej stacji do różnych gazów to, albo zrobisz zawory i będziesz mieszał gazy,albo i tak wypuścisz resztę w powietrze. Wniosek jest taki, że skraplacz i rurociąg cieczowy musi być optymalnie najmniejszy, abyś tracił jak najmniej resztek odzyskanego czynnika chłodniczego. Dobieraj puste butle według gazów (ciśnień) gdyż jednorazówki posiadają własne zabezpieczenia i naprawdę się otwierają , a z otwartej butli można zaczerpnąć także powietrza Pompa do odzysku czynnika - pawelek - 2007-09-10 Dzięki za odpowiedż "januszd". Byłem ciekaw czy ktoś mi coś podpowie i czy w ogóle jest sens zrobienia takiej stacji. Widze że nie ma za bardzo sensu coś kontruować chyba żeby przyszło ściągać z wiekszych układów. Pompa do odzysku czynnika - kubuś - 2007-09-14 kolego jak ty niewiesz co pierwsze sprężarka czy skraplacz to lepiej zmień dziedzine i prosze nie dotykaj układów chociaż z R22 Pompa do odzysku czynnika - kubuś - 2007-09-14 a jeszcze jedno co robisz z czynnikami z mniejszych układów??????????????????????????????????????????????????? Pompa do odzysku czynnika - maurycy - 2007-09-27 no, co robisz ? Pompa do odzysku czynnika - galaxy2300 - 2008-04-10 możesz użyć każdej sprężarki tylko zależy jakie ilości różnych czynników będziesz odzyskiwał (podczas odzysku wytrąca się olej ) czym większa wydajność sprężarki tym szybciej ściąga i większa próżnia ja zamiast skraplacza chłodzę butle po prostu w wodzie (mała butla turystyczna)a skraplacz między butlą a sprężarką załatw sobie też rurki serwisowe bez wentyli oraz zawory aby olej w sprężarce nie ciągnął wilgoci acha na stronie tłocznej proponuje manometr oczywiście wysokiego ciśnienia Pompa do odzysku czynnika - galaxy2300 - 2008-04-10 zaznaczam że odzyskuje czynnik z samochodów więc są to nieznaczne ilości i w zasadzie tylko dwa czynniki dwie butle do odzysku przy większych ilościach i niewielkich butlach woda nie wystarczy |