![]() |
|
brak rozłącznia sprzęgła sprężarki - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: brak rozłącznia sprzęgła sprężarki (/showthread.php?tid=571) |
brak rozłącznia sprzęgła sprężarki - 4a3psz8 - 2007-06-11 mam od 3 miesięcy fiata punto 2 z klimatyzacją manualną i proszę o poradę czy tak ma być, że nie rozłącz się sprzęgło od sprężarki. Temperatura na wylocie kratek przy nastawieniu dmuchawy na poziom 2 wynosi -2-5 stopni na minusie . Kiedy kupiłem auto to sprzęgło się rozłączało do czasu kiedy całkowicie przestało się załączać. Udałem się do serwisu Mitsubitchi i padło podejrzenie na maly stan czynnika. Po recyklingu i sprawdzeniu ilości czynnika okazało się ,że zły był styk na czujniku ciśnienia filtra odwadniającego. I od tamtej pory zauważyłem że nie rozłącza się sprzęgło przy sprężarce. Myślałem, że wcześniej szwankował właśnie ten czujnik i, że raz łączył a raz nie, ale teraz nie wiem czy tak ma być , że sprzęgło się nie rozłącza. Jeszcze zauważyłem że rurka powrotna przy sprężarce jest oszroniona, podejżewałem ,że za dużo mi władowali czynnika ale w serwisie sprawdzili ciśnienia i powiedzieli, że są idealne i ,że tak może pracować ta klimatyzacji. Proszę kolegów o opinie i sugestie czy tak ma być . Nadmieniam, że klima chłodzi wspaniale ale martwi mnie to nierozłącznie sprzęgła. brak rozłącznia sprzęgła sprężarki - senior - 2007-06-11 jeśli jest bardzo gorąco może nie dawać rady odessać czynnika, sprawdź na wyższych obrotach przy właczonej klimie czy wyłaczy brak rozłącznia sprzęgła sprężarki - RobertS - 2007-06-11 niektóre starsze auta tak mają - sprężarka chodzi cały czas. Sprężarki mają automatycznie regulowaną wydajność - gdy nie ma takiej potrzeby (brak upałów, wysokie obroty silnika) obciążenie silnika jest małe. Gdy panuje upał, a do tego obroty sprężarki są niskie - wydajność sprężarki będzie wyższa. Według mnie nie ma się czym przejmować, no chyba że tą niską temperaturą - zdrowiej byłoby gdyby wynosiła 2-5 ale na plusie. brak rozłącznia sprzęgła sprężarki - 4a3psz8 - 2007-06-11 Trochę martwi mnie ta minusowa temperatura , czy jest jakiś czujnik na parowniku który powinien rozłączyć sprzęgło, po osiągnięciu tej temperatury, moze on jest uszkodzony, z drugiej strony przeglądając problemy kolegów u których brak jest całkiem chłodzenia to chyba powinienem się cieszyć, że w krótszym czasie zostanie osiągnieta w kabinie niższa temperatura. brak rozłącznia sprzęgła sprężarki - senior - 2007-06-11 i przy okazji będziesz miał kilka sopli na nosie:-) taką temperaturę miałem tylko raz, był to crysler vision, a najciekawsze to, że przy obiegu zewnętrznym!! temp na zewnątrz to 20 stopni... takich temperatur można pozazdrościć brak rozłącznia sprzęgła sprężarki - 4a3psz8 - 2007-06-11 Ale czy ta niska temperatura może spowodować uszkodzenie klimatyzacji i co może powodować, że nie jest rozłączna temperatura. Czy klima sterowana ręcznie ma czujniki temperatury , które mają ją rozłączyć. może jest uszkodzony czujnik temperatury na parowniku. brak rozłącznia sprzęgła sprężarki - RobertS - 2007-06-11 niektóre manulane mają czujnik na parowniku, niektóre nie - nie ma reguły. Ujemne temperatury raczej nie szkodzą samemu układowi, jedyna usterka której możesz doświadczyć to zamarznięcie skroplin na parowniku - po dłuższej jeździe skroplona woda zamarznie zatykając parownik - powietrze przestanie lecieć do kabiny. Będziesz musiał wówczas wyłączyć klimę na parę minut, by woda odtajała i spłynęła brak rozłącznia sprzęgła sprężarki - senior - 2007-06-12 dokończę: niektóre samochody mają presostaty 1 bar( crysler) a wiekszośc reguluje się na 2 barach brak rozłącznia sprzęgła sprężarki - sputnik - 2007-06-12 a nie wydaje się wam że ma zbyt mało freonu w instalacji. następuje zbyt duża różnica temperatur i parowacz zostaje zalodzony. |