![]() |
|
Pompa ciepła na żywo - podgląd - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Ogrzewnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Pompa ciepła na żywo - podgląd (/showthread.php?tid=6570) |
Pompa ciepła na żywo - podgląd - pompa-ciepla - 2012-09-06 Witam wszystkich , w swoim domu zainatalowałem pompe ciepła i nieraz na internecie pada pytanie czy to sie opłaca , dlatego zrobiłem wizualizacje by kazdy mógł zobaczyc jak to działa i czy warto instalowac tego typu ogrzewanie Pompa ciepła na żywo - podgląd - mg - 2012-09-06 Gdzieś jest błąd, :lol: Pompa ciepła na żywo - podgląd - mg - 2012-09-06 Już lepiej ale mało
Pompa ciepła na żywo - podgląd - mg - 2012-09-06 Niżej! mieszkasz na źródłach geotermalnych? Pompa ciepła na żywo - podgląd - pompa-ciepla - 2012-09-06 Południowe okolice Krakowa , glina i ił , odwierty po 15 m , a temperatury są rzeczywiste , te 20 st. jest wtedy gdy pompa nie pracuje bo czujniki są wewnątrz kotłowni na instalacji . Pompa ciepła na żywo - podgląd - mg - 2012-09-06 Wartości na poziomie GWC nierealne. Odwierty na 15m?, spiralne wymienniki? Pompa ciepła na żywo - podgląd - pompa-ciepla - 2012-09-06 Nierealne ? temperatury d.z ?? Zapraszam do Krakowa na wizje lokalną, jak ktoś z daleka to i z noclegiem niema problemu
Pompa ciepła na żywo - podgląd - mg - 2012-09-06 Nierealne aby na wyjściu z wymiennika ziemnego było 13'C. Chyba że podane wartości zostały zapisane w stanach nieustalonych. Pompa ciepła na żywo - podgląd - pompa-ciepla - 2012-09-06 13 nie na wyjsciu tylko na wejsciu na wymiennik (parownik ) , na wyjsciu jest 8-9 , strzałki pokazują przeciez kierunek przepływu , i to chyba dobrze ze ,,ziemia,, tyle energii zgromadziła
Pompa ciepła na żywo - podgląd - mg - 2012-09-06 pompa-ciepla napisał(a):Pomieszałeś wszystko, regenerację wymiennika widać, czy o regenerację chodzi w tym wątku. Pomijając podstawowe czynniki wpływające na efektywność? Pompa ciepła na żywo - podgląd - pompa-ciepla - 2012-09-06 UPS , mój błąd , Pisałes o wyjsciu z d.z. a ja zle przeczytałem , ale takie temperatury tam wystepują jak na wizualizacji Pompa ciepła na żywo - podgląd - mg - 2012-09-06 Czyli że te wartości są w czasie rzeczywistym?, fajna sprawa. Pompa ciepła na żywo - podgląd - pompa-ciepla - 2012-09-06 Tak , czas jest rzeczywisty , jezeli otwierają CI sie wykresy w okienkach temperatur , to tam widac kiedy i ile było ,,stopni,, Pompa ciepła na żywo - podgląd - awax - 2012-09-07 Nie działa mi link do wizualizacji,ale czy to nie jest przypadkiem pompa z bezpośrednim odparowaniem czynnika? Pompa ciepła na żywo - podgląd - pompa-ciepla - 2012-09-07 Działa , teraz sprawdzałem , w przeglądarce IE czasem jest kłopot z jej otwarciem , w pozostałych działa ok , p.s. nie , jest to ,,tradycyjna,, pompa woda --woda Pompa ciepła na żywo - podgląd - mg - 2012-09-07 Czy możesz zdradzić co jest dolnym źródłem ciepła, bo nie wygląda na zwykły wymiennik gruntowy. Pompa ciepła na żywo - podgląd - pompa-ciepla - 2012-09-08 D.z. to 5 obwodów po 150mb kazdy , mam gline i ił . Za duzo w,,plusie,, temperatury jak na taki wymiennik?? Pompa ciepła na żywo - podgląd - mg - 2012-09-08 Tylko się cieszyć ale skąd ten +? Sąsiedztwo rur ciepłowniczych ?
Pompa ciepła na żywo - podgląd - pompa-ciepla - 2012-09-08 Woda z sieci wodociągowej tez umnie ma tyle stopni >>12......12,5 , wniosek z tego ze teraz ziemia jest nagrzana do tylu stopni Pompa ciepła na żywo - podgląd - klimatolog - 2012-09-08 Przepisy mówią że woda dostarczona do użytkownika nie może posiadać mniej jak 12 stopni.Dla mnie wynik temperatury wody dostarczonej jest na pograniczu przepisów.U mnie też pompa ciepła się nie ożywia.Najeżdżając. Pompa ciepła na żywo - podgląd - pompa-ciepla - 2012-09-08 Mam 2 przeglądarki w komputerze i IE nie otwiera wykresow temp, i po najechaniu tez sie spręzarka nie ,,ożywia,, w MOZILLI wszystko jest ok , pytałem informatyka i tak sie może dziać bo IE niejest tak nowoczesny jak inne przeglądarki p.s. a jezeli zimna woda dostarczana nie moze mieć mniej niz 12 stopni , to do kogo to zgłosić , bo w zimie umnie jest 7 stopni - sprawdziłemm
Pompa ciepła na żywo - podgląd - klimatolog - 2012-09-08 Zmień informatyka. Pompa ciepła na żywo - podgląd - mg - 2012-09-16 Pojawił się wpis: made by Adam Słodowy, czy układ chłodniczy również? Jeśli tak to pogratulować. Ciekawi mnie konstrukcja zasobnika, czy to zwykły zasobnik? Pompa ciepła na żywo - podgląd - klimatolog - 2012-09-16 Proponuję zająć się ciekawymi żródłami ciepła. <reklama- pozdrawiam, admin> No fakt była to reklama.Ale reklama była nie zamierzona a celem była pogadanka.No cóż.Z powodu wrodzonych złośliwości co nie których nie poszło.( admin puenta nie dotyczy Ciebie) Pompa ciepła na żywo - podgląd - mg - 2012-09-16 klimatolog napisał(a):Proponuję zająć się ciekawymi żródłami ciepła.Zważywszy na siermiężność wykonania, wnioskuje że maczałeś w tym ....y, Czyli może to i działa ale lepiej szczeka. ,,a celem była pogadanka.No cóż"... oczywiście ty chciałeś dobrze ale jak zwykle ,,ktoś ciebie zaatakował" :lol: ,,Zmień informatyka." Tak zapraszasz do dyskusji? |