![]() |
|
klimatyzacja w mieszkaniu - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Hyde Park (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=16) +--- Wątek: klimatyzacja w mieszkaniu (/showthread.php?tid=6665) Strony:
1
2
|
klimatyzacja w mieszkaniu - aka_piotr - 2012-10-25 Witam, na wstępie chciałbym przywitać wszystkich Forumowiczów i oczywiście poprosić o opinie dotyczące systemów klimatyzacji instalowanych w mieszkaniach. Chcemy z żoną zafundować sobie ten luksus, ale najpierw chciałbym rozeznać się w temacie i dopiero podjąć jakąś sensowną decyzję. Dlatego proszę o ewentualne podpowiedzi
klimatyzacja w mieszkaniu - klimatolog - 2012-10-26 Powiem tak.Klimatyzator a klimatyzacja to dwie odrębne sprawy.To kwestia ceny i komfortu.Komfortem jest centrala klimatyzacyjna zapewniająca takie parametry jak.Temperatura-wilgotność-czystość powietrza-odzysk ciepła za pomocą wymienników krzyżowych np. itp.Mogą to być koła obracające się w formie plastrów miodu.Znam tylko jeden system klimatyzacyjny polegający na zastosowaniu kanałów i profesjonalnej centrali klimatyzacyjnej.Klimatyzację stacjonarną a raczej schładzalniki pomieszczeń uważam Ze to fajna rzecz schładzająca nie mająca nic wspólnego z klimatyzacją profesjonalną pomieszczeń.Jeżeli ktoś się nie zgadza ze mną zawsze może złożyć projekt utrzymania warunków środowiskowych np.w pomieszczeniu z arcydziełami. klimatyzacja w mieszkaniu - aka_piotr - 2012-10-27 klimatolog napisał(a):Powiem tak.Klimatyzator a klimatyzacja to dwie odrębne sprawy.To kwestia ceny i komfortu.Komfortem jest centrala klimatyzacyjna zapewniająca takie parametry jak.Temperatura-wilgotność-czystość powietrza-odzysk ciepła za pomocą wymienników krzyżowych np. itp.Mogą to być koła obracające się w formie plastrów miodu.Znam tylko jeden system klimatyzacyjny polegający na zastosowaniu kanałów i profesjonalnej centrali klimatyzacyjnej.Klimatyzację stacjonarną a raczej schładzalniki pomieszczeń uważam Ze to fajna rzecz schładzająca nie mająca nic wspólnego z klimatyzacją profesjonalną pomieszczeń.Jeżeli ktoś się nie zgadza ze mną zawsze może złożyć projekt utrzymania warunków środowiskowych np.w pomieszczeniu z arcydziełami. Czy mógłbyś mi zdradzić co to za system? Niestety, jestem zielony w tych sprawach, a jedyna klimatyzacja z którą kiedykolwiek miałem styczność to ta w moim samochodzie, a nie chce bujać się potem z problemami, biorąc pod uwagę że wszystko kosztuje. A jak wygląda sprawa z awaryjnością takiego systemu i konserwacją? ps. Użytkowniku barbie, nie mam pojęcia o co Ci chodzi i o sprawy między Tobą, a klimatologiem, ale bądź pewny że on i ja to nie ta sama osoba - mało, nawet go nie znam Pozdrawiam i dzięki za wyczerpująca odpowiedź. klimatyzacja w mieszkaniu - karl1977 - 2012-10-28 Kolego żeby ktoś ci pomógł musisz określić się precyzyjniej - jakie mieszkanie (jedni mają 20m2 a inni 500m2,blok czy dom, ilość pomieszczeń, wysokość , ilość osób itp)
klimatyzacja w mieszkaniu - aka_piotr - 2012-10-30 Mam mieszkanie 72 m2 na 3 piętrze w bloku czteropiętrowym, są to trzy pokoje, przy czym kuchnia jest otwarta na salon (razem to pomieszczenie ma ok 30 m), w mieszkaniu są 3 osoby ( w tym niemowlak ), wysokość 3m. klimatyzacja w mieszkaniu - klimatolog - 2012-10-30 Zainteresuje Ciebie może pasywne ogrzewanie.Na stropie ułożył bym warstwę dobrego styropianu obniżając kubaturę do 2,50 i czekając na zyski ciepła od sąsiadów.Klimatyzacja to nie tylko ochładzanie pomieszczeń. klimatyzacja w mieszkaniu - Shitashii - 2012-10-31 Tego philozofa nie słuchaj, on wiecznie mądraluje obok tematów. Generalnie będzie Ci prawdopodobnie potrzebny klimatyzator multi-split. Na tę kuchnię i salon to moc ok 3,5kW. Niestety nie da się tego dobrze dobrać ani doradzić on-line. Musi ktoś do was wpaść, rzucić okiem i powie jak będzie dobrze. Ważny jest też rozkład mieszkania, usytuowanie względem stron świata i inne takie. klimatyzacja w mieszkaniu - aka_piotr - 2012-10-31 Dzięki za odp co to jest ten multi-split?
klimatyzacja w mieszkaniu - Shitashii - 2012-10-31 Jest to taki układ, że do jednego agregatu (jednostki zewnętrznej) możesz podłączyć kilka jednostek wewnętrznych. Ma to sens gdy chodzi o zajmowane miejsce np na elewacji. klimatyzacja w mieszkaniu - aka_piotr - 2012-11-01 a czy to opuszczanie sufitu faktycznie coś da? klimatyzacja w mieszkaniu - Shitashii - 2012-11-01 Tyle co chodzenie zimą w sandałach. Zignoruj go. klimatyzacja w mieszkaniu - klimatolog - 2012-11-01 Shitashii to ty jesteś moderatorem.Po co odpowiadasz sobie?Biorę przykład.Mogę? klimatyzacja w mieszkaniu - aka_piotr - 2012-11-02 jaka firma jest godna polecenia, jesli chodzi o klimatyzację w mieszkaniu? czy można liczyć na to, że ktoś z takiej firmy wpadnie i doradzi w tym temacie? klimatyzacja w mieszkaniu - klimatolog - 2012-12-11 Schładzalnik a klimatyzacja profesjonalna to dwa inne aspekty tej dziedziny.Zapytaj firmę montującą klimatyzacje czy możesz regulować wielkościami z poziomu wilgotności powietrza.Jeżeli nie to propozycja z poziomu schładzalnika pomieszczenia lub jego ogrzewania nie zapewniająca prawidłowej wilgotności powietrza . klimatyzacja w mieszkaniu - klimatolog - 2012-12-11 Shitashii napisał(a):Tyle co chodzenie zimą w sandałach. Zignoruj go.Zapewne w shładzalnikach obniżenie sufitu obniży wilgotność i zwiększy moc schładzalnika klimatyzacja w mieszkaniu - arctic - 2014-04-24 aka_piotr napisał(a):jaka firma jest godna polecenia, jesli chodzi o klimatyzację w mieszkaniu? czy można liczyć na to, że ktoś z takiej firmy wpadnie i doradzi w tym temacie? A jeśli decyduję się na klimatyzację ale przede mną mega remont i zatrudniam specjalistów , którzy już dali mi projekt, a ta klima wyskoczyła teraz to muszę cały projekt zmienić, czy firma od klimy się dostosuje? klimatyzacja w mieszkaniu - klimatolog - 2014-04-24 Shitashii napisał(a):Tego philozofa nie słuchaj, on wiecznie mądraluje obok tematów.Kolego shitashii podaj ciemne strony systemu multi-split.Jedyna zewnętrzna ulega awarii i wiele wewnętrznych nie działa.Kolego Shitashii zapewne energetycznie takie rozwiązanie ma sens.Ale tylko podczas nie awaryjnej pracy urządzenia zasilającego wiele parowników.To podobnie jak z instalacją elektryczną.Czym więcej obwodów tym drożej.Ale bezpieczniej.Padło w kuchni ale medium w reszcie posiadasz.Wiadomo koszt instalacji droższy.Podobnie jak komfort użytkowania podczas awarii. klimatyzacja w mieszkaniu - zawada84 - 2014-08-20 Nie za bardzo rozumiem, jaki cel ma mieć tutaj opuszczanie sufitu... Mniejsze pomieszczenie do grzania i "ocieplenie" sufitu? Wydaje mi się, że gra nie jest warta świeczki. Ile można w ten sposób zaoszczędzić? klimatyzacja w mieszkaniu - atom - 2016-08-18 aka_piotr napisał(a):jaka firma jest godna polecenia, jesli chodzi o klimatyzację w mieszkaniu? czy można liczyć na to, że ktoś z takiej firmy wpadnie i doradzi w tym temacie?Przed zleceniem montażu klimatyzacji poprosiłem o poradę: zadzwoniłem, Panowie przyjechali, obejrzeli mieszkanie i doradzili. Tydzień później do nich oddzwoniłem, że decyduję się na montaż. Więc tak: rzetelna firma wyśle kogoś kto zobaczy, doradzi, powie co i jak. klimatyzacja w mieszkaniu - obser - 2016-08-18 No więc zrobiłeś tak jak powinneś.Tu na forum nie oglądając obiektu nikt Ci nie określi co będzie najlepsze.Nieraz po oględzinach coś mi się przypomina i jeszcze raz oglądam np. możliwości odprowadzenia skroplin,czy przebicia ścian. Tu bardziej Ci pomożemy z drobnymi usterkami technicznymi. Zaprojektowanie multisplita jak się ktoś uprze też nie jest łatwe, bo można parę błedów popełnić nieodpowiednio dobierając obwody. A pytanie o firmę jest nie na miejscu, bo będzie albo autoreklama, albo wielki bajzel.To może na jakimś forum konsumenckim. klimatyzacja w mieszkaniu - krisek123 - 2016-08-18 klimatyzator nic Wam nie da bo to tylko połowiczne rozwiązanie, które nic nie daje tak de facto. To bardzo ważne by w mieszkaniu powietrze było świetnie wentylowane oraz zdrowe oraz bysmy czuli się świetne w takich pomieszczeniach. Firma AirComfort Kraków, która sprzedaje i instaluje klimatyzacje typu split jak i stacjonarne w mieszkaniach, domach, biurach i sklepach to przykład dobrze zaiwestowanej gotówki. Oferują nieduże koszty eksploatacji (prąd i serwisowanie) nowoczesnych klimatyzatorów. Na stronie [reklama] informują też o kosztach kupna i instalacji, która jest już możliwa od 2400 zł netto. Wszystkie szczegóły takie jak zużycie prądu przez klimatyzator czy ceny serwisowania oraz jak używać klimatyzatorów znajdziecie też w wygodnym poradniku [reklama] klimatyzacja w mieszkaniu - Bolas - 2016-08-18 Obser nie warto dyskutować oni tylko reklamy wklejają. klimatyzacja w mieszkaniu - obser - 2016-08-19 krisek123 wpłać parę chociaż złotych na działalność forum za tą reklamę.Szczerze mówiąc to z ceną się minąłeś,a tak naprawdę widziałem już o wiele bardziej profesjonalnie i intuicyjnie przygotowane strony.Pochwal się szefowi,że zareklamowałeś Waszą firmę,może coś groszem rzuci. klimatyzacja w mieszkaniu - januszk - 2016-09-22 Ja przez długi czas zastanawiałem sie nad montażem , bo nie wiedziałem czy jest sens montażu czy jednak nie. W sensie czy koszt nie przewyższa zalet posiadania klimy. Generalnie zysk z klimatyzacji jest spory, w lecie mozna o wiele lepiej funkcjonować Warto jest jednak wybrać porządne urządzenie i odpowiednio je konserwować ( tak aby nie namnażały się w nim bakterie). Sugeruję poczytać sobie o firmach oferujących takie usługi. I dopytać się w konkretnej firmie jakie rozwiązanie by polecili. klimatyzacja w mieszkaniu - tomekgruszka - 2016-11-22 A może pompa ciepła? Taka dwufunkcyjna, w zimie grzeje, w lecie chłodzi, amerykanie mają taki wynalazek Water Furnace. Wprowadzili na polski rynek. |