![]() |
|
osłona akustyczna na wentylator - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Wentylacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=13) +--- Wątek: osłona akustyczna na wentylator (/showthread.php?tid=6735) |
osłona akustyczna na wentylator - AKTIMAR - 2012-12-30 Witam. Czy robił ktoś z was jakiś rodzaj osłony akustycznej na wentylator dachowy? Problem jest tego typu że zainstalowany jest na dachu wentylator dachowy, który z jednego metra mierzony ma 98db głośności, lokatorzy z 6 piętra narzekają że mają za głośno na tarasach. U producenta wentylatora poradzili mi aby zrobić osłonę akustyczną dookoła wentylatora i z dołu z zachowaniem około 20-30 cm z każdej strony od wirnika wygłuszoną wełną, tak aby cały dźwięk uchodził do góry. Robił ktoś z was takie kombinacje, ma to jakiś sens? osłona akustyczna na wentylator - crocens - 2012-12-30 Takich eksperymentów nie robiłem, natomiast wygłuszałem centralki wentylacyjne podwieszane materiałem K-fonic + wełna skalna i spisało się to rewelacyjnie, wygłuszenie o 20 dB jednak rodzaj wygłuszenia dobierał mi projektant na podstawie dokładnych pomiarów. Mówił, że można wyciągnąć nawet 40dB z grubszego materiału. Koszt około 120zł/m2 katalog. osłona akustyczna na wentylator - klimatolog - 2012-12-30 AKTIMAR Majac taki problem od producenta wyciągam dane techniczne odnośnie decybeli tego urządzenia.Być może wymiana łożysk by się przydała zanim zamontujesz coś co po pewnym czasie okaże się nie istotne z powodu zbytniego tarcia wirnika o stojan silnika?Podajesz mało danych aby Tobie pomóc.Czy problem powstał z czasem?Czy jest wynikiem zamontowania tego wentylatora wyciągowego na dniach narażonego warunkami atmosferycznymi?A może dżwięk nadmierny jest spowodowany złym jego doborem?. osłona akustyczna na wentylator - AKTIMAR - 2012-12-30 Witam. Z wentylatorem jest wszystko ok, został zrobiony na zamówienie ma 1000pa i 1,5 kw silnik bo miałem do dyspozycji tylko jedną fazę, no i oczywiście 98 db. W lokalu brak odpowiedniej średnicy kanałów i nie było możliwości zrobienia wyciągu z okapu, odpowiednią średnicą. Tak więc wentylator ten ciągnie 18m w górę dwoma kanałami FI 160, na dachu zrobiłem skrzynkę rozprężną a na skrzynce stoi wentylator. Tak więc interesuje mnie opinia na temat czy jak zrobię jakąś obudowę i ją wygłuszę np. wełną do okola i od dołu czy to będzie miało jakiś sens. osłona akustyczna na wentylator - coldtherm - 2012-12-31 wydaje mi się ze będzie problem w przypadku dachu przy grzybku wchodzą w grę raczej tylko ekrany odbijające z tym ze zabudowa na dachu znacznie utrudni montaż nie dziwie się ze ta turbina może być uciążliwa osłona akustyczna na wentylator - AKTIMAR - 2013-01-01 Generalnie sam się zastanawiam czy to ma sens bo jak nie uda się zejść do 65db to i tak będę go musiał zdemontować bo lokatorzy z 6 piętra nie odpuszczą. osłona akustyczna na wentylator - coldtherm - 2013-01-04 moja propozycja to regulator obrotów tym łatwiej ze to silnik jednofazowy wsyp regulator i ustaw na zadowalającym normy mieszkańców osłona akustyczna na wentylator - zuku - 2013-01-05 Ekran dźwiękochłonny plus reg. obrotów ale tylko transformatorowy np breve tufa... arw 7,0. Regulator dałbym koniecznie bo czasami wystarczy zejść niewiele z obrotami a dB spadają znacznie przy niewielkim spadku wydajności. osłona akustyczna na wentylator - AKTIMAR - 2013-01-07 Gość z serwisu producenta wentylatora powiedział dokładnie coś innego. regulator obrotów spowoduje grzanie się silnika wentylatora, a jeżeli zrobię obudowę z boków i z dołu to może to spowodować skutkować spalenie się silnika. osłona akustyczna na wentylator - zuku - 2013-01-08 A powiedziałeś jaki reg. chcesz zastosować? ekran powinien wystarczyć tylko po bokach. Czy wentylator jest z Tyczyńskiej fabryki osłona akustyczna na wentylator - AKTIMAR - 2013-01-08 Tak z Tyczyńskiej Nie poleca żadnego regulatora. osłona akustyczna na wentylator - Shitashii - 2013-01-08 AKTIMAR napisał(a):Witam.Może byłby to przerost formy nad treścią, ale przecież są falowniki jednofazowe (230V), wtedy miałbyś dokładną regulację wydajność/hałas* * - niepotrzebne skreślić :-) osłona akustyczna na wentylator - AKTIMAR - 2013-01-08 Tak z Tyczyńskiej Nie poleca żadnego regulatora. Generalnie obudowę to planuję zrobić następująco. Zamówić kanał prostokątny 120x120x120 i następny o 0 20 cm większy aby w środek weszło po 10cm wełny. Co o tym sądzicie? osłona akustyczna na wentylator - AKTIMAR - 2013-01-10 AKTIMAR napisał(a):Tak z Tyczyńskiej albo z płyty warstwowej takiej do komór chłodniczych. osłona akustyczna na wentylator - FRIGUS - 2013-02-08 AKTIMAR napisał(a):AKTIMAR napisał(a):Tak z Tyczyńskiej No co to za kombinacja alpejska... potem się dziwią, że odbioru inspektor nie chce dać... Takie problemy rozwiązuje się zupełnie inaczej. Pisz na prv. |