![]() |
|
Daikin VRV III poważny problem - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: EXPERT RADZI (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=17) +--- Wątek: Daikin VRV III poważny problem (/showthread.php?tid=6744) |
Daikin VRV III poważny problem - rdcklima - 2013-01-05 Urządzenie z 14 jednostkami wew. przy funkcji grzania zaszrania sie jednostka zew,tryb odszraniania urządzenie przeprowadza,czujki i elektrozawory oraz zawory rozprężne ok.dobiłem 13kg gazu bo tylko to mi przyszło do głowy ale dalej jest słabo.pomocy... dzięki za każdą podpowiedz. Dodam ,że nie ma żadnego błędu,nie ma go nawet po teście. Daikin VRV III poważny problem - awax - 2013-01-05 Dobiłeś13 kg.???a dlaczego nie 17 albo 4 ??? Z tego co napisałeś można jedynie zgadywać. Daikin VRV III poważny problem - coldtherm - 2013-01-05 awax napisał(a):Dobiłeś13 kg.???a dlaczego nie 17 albo 4 ??? ponieważ 12 litrowa butla tankowana jest 12,7 kg 134A po zaokrągleniu daje... Daikin VRV III poważny problem - rdcklima - 2013-01-05 dałem ok 13 kg przerwaliśmy napełnianie i sprawdzamy co się dzieje... Daikin VRV III poważny problem - bartekw - 2013-01-05 daikin jest na r410a wprowadz go w funkcje autouzupelniania czynnika, jesli bedzie chcial to sobie dobierze. faktycznie za malo informacji podajesz... jak mamy pomoc? zgadywac?
Daikin VRV III poważny problem - rdcklima - 2013-01-05 Zgadza się urządzenie na 410 Klimatyzator nie dokończył napełniania automatycznego.Przerwaliśmy mu napełnianie z uwagi na ilość czynnika. w całym układzie przy uruchomieniu było 20 kg.czyli wychodziłoby na to że do naszej interwencji pozostało go w układzie jakieś 7 kg .(realne bo coś mi tu nie gra)? Daikin VRV III poważny problem - bartekw - 2013-01-05 oczywiscie ze realne. ale jesli tak jest to macie nieszczelny uklad i wyrzuciliscie w bloto 13kg czynnika. vrv3 ma bardzo duza tolerancje na ilosc czynnika i mozecie gosmialo przeladowac np 15 kg jak i moze miec 15 kg niedoboru i jeszcze nie bedzie wykazywal bledów. najlepiej gdybyscie odzyskali teraz czynniki zobaczyli ile go jest faktycznie w ukladzie i dopiero wtedy mozna myslec co dalej. Daikin VRV III poważny problem - rdcklima - 2013-01-05 Jakie są szanse, że jednak nie jest to problem związany z brakiem czynnika a z czymś zupełnie innym?I jeśli tak to z czym??? gdzie szukać przyczyny?? Daikin VRV III poważny problem - bartekw - 2013-01-05 a tak szczerze, przeprowadziles autouzupelnianie czynnika czy po prostu podpiąles butle i ladowales? Daikin VRV III poważny problem - klimatolog - 2013-01-05 A co jest problemem?A jakie temperatury panują w pomieszczeniach odbierających ciepło od tego urządzenia?Czy problem istnieje?Jeżeli się odszrania to chyba dobry efekt.Gorzej jak się odszrania w przypadku czystego parownika. Daikin VRV III poważny problem - rdcklima - 2013-01-05 prowadziłem autouzupełnianie ,ale zapomniałem powiedzieć ,że znajdujemy się na Mazurach a tu mamy niskie temp.zew. mimo pełnej butli 25 kg to ciśnienie lipne i ciężko idzie do klimy .auto sie przerywa i tyle .Pochłoneła 15 i włączyliśmy ją na grzanie na noc ,rano zobaczymy co dalej.W pomieszczeniach ,a tu mowa o domkach drewnianych jak wychodziliśmy z obiektu to była jakieś 18 a nastawy na pilotach po 22.klima zaszroniła lekko i jakoś daje narazie ,ale już kilka dni temu mieliśmy podobną sytuacje wieczorem ok ,a rano jak bałwanek. dziś dopiero dobiliśmy 410.Pytam bo sprawdziliśmy już chyba wszystko,i aż się boje tam jutro pojechać i co zastane po całej nocy pracy. Daikin VRV III poważny problem - bartekw - 2013-01-05 to nic ze zimno.po prostu opalarka grzejcie butle z czynnikiem jesli zasysa na autouzupelnianiu to przykro mi macie nieszczelnosc. oczywiscie pod warunkiem ze byl doladowany czynnik przy uruchomieniu,ale 15 kg to sporo....
Daikin VRV III poważny problem - Shitashii - 2013-01-07 rdcklima napisał(a):(...) ale zapomniałem powiedzieć ,że znajdujemy się na Mazurach a tu mamy niskie temp.zew.1. Ta niska temperatura to ile? +2 ? Jak będzie na minusie to może nie będzie tak szronić. Macie dużą wilgotność. 2. Jaki jest problem? - nie ma wydajności, nie grzeje domków? 3. Jakie są ciśnienia? - To podstawowe pytanie. Oczywiście w opcji grzania, bo takie jest zagadnienie. Daikin VRV III poważny problem - klimatolog - 2013-01-08 Moim zdaniem powinna być cena inna?Tej klimy?Montaż w złych warunkach meteorologicznych?Zawsze można sprzedać i się przeprowadzić?. |