![]() |
|
Automatyka central went z nagrzewnica wodną - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Wentylacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=13) +--- Wątek: Automatyka central went z nagrzewnica wodną (/showthread.php?tid=6790) |
Automatyka central went z nagrzewnica wodną - nijuniro - 2013-02-06 Witam Mam pytanie odnośnie schematów modułu hydraulicznego centrali wentylacyjnej z nagrzewnica wodną. Widziałem kilka rózniących się. Szukam czegoś sprawdzonego. Najbardziej przekonujący wydaje mi się układ z pompą obiegową na zasilaniu pokonującą opory nagrzewnicy oraz zaworem trójdrożnym na powrocie który: - w pozycji otwartej wpuszcza czynnik grzewczy do wymiennika - w pozycji zamkniętej odcina układ wymiennika ale zapewnia cyrkulację cieplika od strony instalacji Znacie może ciekawsze rozwiązania ? Mile widziany jakis schemat Automatyka central went z nagrzewnica wodną - jasiu - 2013-02-08 Pompa jest konieczna w przypadku montażu centrali na dachu, w pomieszczeniu nie koniecznie, chyba, że główna pompa nie daje rady. Zawór mieszający też na zasilaniu, nie na powrocie. Automatyka central went z nagrzewnica wodną - FRIGUS - 2013-02-08 jasiu napisał(a):Pompa jest konieczna w przypadku montażu centrali na dachu, w pomieszczeniu nie koniecznie, chyba, że główna pompa nie daje rady. Zawór mieszający też na zasilaniu, nie na powrocie. Kolega wyżej dobrze radzi, chodzi o to aby czynnik nie zamarzł w instalacji. Automatyka central went z nagrzewnica wodną - Denior - 2013-02-08 jasiu napisał(a):Mile widziany jakis schematschemat instalacji powinien byc w DTR'ce producenta centrali. jasiu napisał(a):Zawór mieszający też na zasilaniu, nie na powrocie.Niekoniecznie, pompa zawsze po przeciwnej stronie niż zawór trójdrożny i na dużym obiegu. Automatyka central went z nagrzewnica wodną - hubertox - 2013-02-09 Pompa na powrocie, a zawór na zasilaniu z podmieszaniem. Automatyka central went z nagrzewnica wodną - nijuniro - 2013-02-10 Witam Panowie Otóż ja zrealizowałem to w sposób przedstawiony na załączonym rysunku. Instalacja ciepła technologicznego zrealizowana została poprzez obieg dodatkowej pompy. W pozycji zamkniętej zawór 3D odcina mały obieg (nagrzewnicę centrali) umożliwiając cyrkulację czynnika grzewczego od strony instalacji oraz krążenie poprzez dodatkową pompę i zawór zwrotny (który po otwarciu zaworu 3D uniemożliwia krążenie cieplika z pominięciem wymiennika). Jeśli popełniłem jakies błędy czekam na konstruktywną krytykę natomiast jesli komus pomogłem to ciesze się ponieważ chyba włąśnie temu celowi przyświeca to forum Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi Automatyka central went z nagrzewnica wodną - coldtherm - 2013-02-10 witam bardzo ciekawe rozwiązanie trzeba zapisać schemat ja zwykle pozostaje jak kolega przy pompie obiegu nagrzewnicy i zawór mieszający zadawany ze sterownika bez owego zaworu zwrotnego Automatyka central went z nagrzewnica wodną - nijuniro - 2013-02-10 coldtherm napisał(a):witam Zamknięty zawór 3D powoduje że cieplik się nie wychładza. Ma to znaczenie szczególnie przy dłuższych odległościach centrali od kolektora kotłowni. Nie wiem jeszcze jak to będzie działać z automatyką ale będę informował o postępach na bieżąco |