Forum Klimatyzacja
Zbiornik buforowy z wewnętrznym freonowym wymiennikiem ciepła - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Zbiornik buforowy z wewnętrznym freonowym wymiennikiem ciepła (/showthread.php?tid=6855)

Strony: 1 2

Zbiornik buforowy z wewnętrznym freonowym wymiennikiem ciepła - frost-ch - 2013-03-04

Czy jest dostępny w Polsce zbiornik około 300l do odzysku ciepła z wewnętrznym wymiennikiem freonowym do podgrzewania wody użytkowej ?

Zbiornik buforowy z wewnętrznym freonowym wymiennikiem ciepła - barbie - 2013-03-05

nawet 500l ,są zamontowane w Burgerkingach.Zwykle mają 3 wężownice .W MC Donalds są podobne .Muszą je gdzieś kupować ! .

Zbiornik buforowy z wewnętrznym freonowym wymiennikiem ciepła - frost-ch - 2013-03-05

barbie napisał(a):nawet 500l ,są zamontowane w Burgerkingach.Zwykle mają 3 wężownice .W MC Donalds są podobne .Muszą je gdzieś kupować ! .
Właśnie chodzi mi o to gdzie kupują?

Zbiornik buforowy z wewnętrznym freonowym wymiennikiem ciepła - coldtherm - 2013-03-05

ja instalowałem takie wężownice
masz szeroki wybór bo są robione na zamówienie
jaka moc cię interesuje?
zasobniki buforowe i zasobniki cwu z flanszą 257
wykonanie wężownicy naprawdę dobre pow 1m2 a producent w moim przypadku to biawar
zaznaczam że to nie jedyny skraplacz
drugi skraplacz w moich instalacjach to skr powietrzny zawór przekierowujący wykonany z zaworu do klimatyzacji
opcja działa w wielu miejscach

Zbiornik buforowy z wewnętrznym freonowym wymiennikiem ciepła - coldtherm - 2013-03-05

barbie napisał(a):ja instalowałem takie wężownice
jaka moc cię interesuje?
wykonanie wężownicy naprawdę dobre pow 1m2 a producent w moim przypadku to biawar
drugi skraplacz w moich instalacjach to skr powietrzny zawór przekierowujący wykonany z zaworu do klimatyzacji

przepraszam za przejęzyczenie producentem jest Gal.et

Zbiornik buforowy z wewnętrznym freonowym wymiennikiem ciepła - barbie - 2013-03-05

DK-Kalteanlagen GmbH D-48282 Emsdetten

Zbiornik buforowy z wewnętrznym freonowym wymiennikiem ciepła - frost-ch - 2013-03-05

coldtherm napisał(a):
barbie napisał(a):ja instalowałem takie wężownice
jaka moc cię interesuje?

przepraszam za przejęzyczenie producentem jest Gal.et
Klient zdecydował się na trzystu litrowy zapotrzebowanie wody to około dwustu litrów dziennie agregaty to tandem o mocy około 20kw przy -15 st odp i jest jeszcze jeden mrożniczy agregat . Wydaje mi się że powinien wystarczyć jeden ten chłodniczy ponieważ nigdy nie stosowałem zbiornika z wewnętrznym wymiennikiem nie mam doświadczenia i trochę obaw jak to będzie działać może jeszcze pytanie ile to może kosztować chodzi mi o zbiornik z wężownicą?

barbie napisał(a):DK-Kalteanlagen GmbH D-48282 Emsdetten
to rozwiązanie jest niestety zbyt drogie

Zbiornik buforowy z wewnętrznym freonowym wymiennikiem ciepła - mg - 2013-03-05

frost-ch napisał(a):jeszcze pytanie ile to może kosztować chodzi mi o zbiornik z wężownicą?
10 000 PLN brutto około

zbiornik z wężownicą wyposażony w anodę w izolacji 70mm emaliowany z wężownicą 1m2 ale pojemność 200l
to 2300 netto bo z tego co pamiętam ta wężownica to 900

z tym że myśle że w twoim przypadku to za mało 1 metr
na jakim czynniku ten zespół 404?

coldtherm napisał(a):z tym że myśle że w twoim przypadku to za mało 1 metr
na jakim czynniku ten zespół 404?
niestety 404 i też martwi mnie ta wężownica chyba będę musiał przekonać klienta do wymiennika może trochę drożej ale pewniej

barbie napisał(a):DK-Kalteanlagen GmbH D-48282 Emsdetten
A tak z ciekawości jest to dostępne w Polsce?

Dwieście litrów tym agregatem do 45' zagrzejesz w kilkadziesiąt minut, uważaj abyś nie zagotował.

wykonanie takiej wężownicy przy tej średnicy flanszy będzie trudne ja osobiście zwijam sam wymienniki miedziane ale do 15 mm średnicy na tokarce ale myślę że w twoim przypadku gazy mają średnice co najmniej 22/28 więc będzie ciężko.
proponuje wymiennik płaszczowo rurowy bo jak zauważyłeś cena gra rolę a płytowy musi mieś nominalny przepływ ty nie potrzebujesz odzyskać całego przegrzania bo przy nominalnej pracy to urządzenie mogło by zasilać wymiennik przepływowy

mg napisał(a):Dwieście litrów tym agregatem do 45' zagrzejesz w kilkadziesiąt minut, uważaj abyś nie zagotował.
Czy dodrze wyczuwam ,jakby nutka ironi?

Nie ,fizyki Smile

Niema tam Asperki? z powodzeniem by wystarczyła przy takim rozbiorze CWU.

Zbiornik buforowy z wewnętrznym freonowym wymiennikiem ciepła - p.obelix - 2013-03-05

A ja myślę że to będzie 28KW ciepła i zagrzejesz ja w parę minut Big Grin

ja uważam że odzysk z tego urządzenia jest wskazany
da się to zrobić na wężownicy ale musisz zastosować zawór odcinający i zawór stałego ciśnienia skraplania
zawór stałego jako byypas dla wężownicy a równolegle zawór odcinający z wężownicą i ta mogła by wtedy mieć mniejszą średnice

poza tym nasze 28 kw będziemy mieli w bardzo bardzo niewielu sytuacjach
pochwal się kolego co to za układ wiemy że tandem ...

Zbiornik buforowy z wewnętrznym freonowym wymiennikiem ciepła - frost-ch - 2013-03-06

Bardzo dziękuję za podpowiedzi chcę jeszcze wyjaśnić że odzysk ciepła do grzania wody lub pomieszczeń stosuję z powodzeniem już od dawna , ale nie wiem dlaczego klient chce koniecznie aby zastosować zbiornik z wewnętrzną wężownicą? może gdzieś to widział lub ktoś mu to zasugerował ? w każdym bądz razie ja jeżeli zechce zrobię to na układzie pośrednim z zastosowaniem wymiennika płytowego

Zbiornik buforowy z wewnętrznym freonowym wymiennikiem ciepła - frost-ch - 2013-03-06

coldtherm napisał(a):poza tym nasze 28 kw będziemy mieli w bardzo bardzo niewielu sytuacjach
pochwal się kolego co to za układ wiemy że tandem ...
Układ to tandem Bitzer pracuje w sklepie zasila ciąg regałów chłodniczych okł.15mb witryn 15mb 3 komory chłodnicze

Zbiornik buforowy z wewnętrznym freonowym wymiennikiem ciepła - p.obelix - 2013-03-06

A to przypadkiem nie za mało mocy chłodniczej Sad

p.obelix napisał(a):A to przypadkiem nie za mało mocy chłodniczej Sad
Za mało do czego?