Forum Klimatyzacja
płukanie po pęknieciu wymiennika płaszczowo-rurowego - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: płukanie po pęknieciu wymiennika płaszczowo-rurowego (/showthread.php?tid=7153)

Strony: 1 2

płukanie po pęknieciu wymiennika płaszczowo-rurowego - DawidW - 2013-05-29

jak wypłukać układ po pęknieciu w/w wymiennika ?

czy płuka się czynnikiem chłodniczym używanym w instalacji ?
jakim urządzeniem ? stacją odzysku ?

gdzie mogę znaleźć informacje na ten temat ?

płukanie po pęknieciu wymiennika płaszczowo-rurowego - bartekyogico - 2013-05-29

czynnikiem (407) płuczą w Stowarzyszeniu Naukowo-Tech. Chłodnictwa i Klimatyzacji http://sntchik.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=44&Itemid=95

płukanie po pęknieciu wymiennika płaszczowo-rurowego - radekklimat - 2013-05-29

Uzyj duzej ilosci denaturatu bo on wiaze sie z woda i wypłuczesz układ.
Nie uzywaj czynnika bo po pierwsze nie wiaze sie z woda a po drugie to nieprofesjonalne

płukanie po pęknieciu wymiennika płaszczowo-rurowego - bartekyogico - 2013-05-29

radekklimat napisał(a):Uzyj duzej ilosci denaturatu bo on wiaze sie z woda i wypłuczesz układ.
Nie uzywaj czynnika bo po pierwsze nie wiaze sie z woda a po drugie to nieprofesjonalne
Chyba nie do końca wiesz o czym piszesz...

płukanie po pęknieciu wymiennika płaszczowo-rurowego - bartekyogico - 2013-05-30

Ja nie twierdzę , że denaturat nie ściąga wody (jak miałem fiata 125p to też lałem do baku...) tylko , ze nie zapoznałeś się z płukaniem tak jak robi to Stowarzyszenie. Mają tam zajefajne maszynki specjalnie do tego i efekty są bardzo dobre-ściąga wodę i inne syfy. Bez profesjonalnego sprzętu nie da się czynnikiem zwłaszcza ekologicznie. Pozostaje kwestia ceny. A denaturat to w porównaniu z tą metodą chałupnictwo i druciarstwo. Pozdrawiam.

płukanie po pęknieciu wymiennika płaszczowo-rurowego - klimatolog - 2013-05-30

Denaturat jak i spirytus zawiera wodę panowie.Płukanie czymś takim to bynajmniej przedszkole.Mając na uwadze zawartość wody w układzie chłodniczym.

płukanie po pęknieciu wymiennika płaszczowo-rurowego - crocens - 2013-05-30

1. Spirytus nie wiąże się z wodą a tworzy mieszaninę jednorodną. Także każda ilośc denaturatu która zostanie w układzie oznacza, że została też woda.
2. Jak pisał klimatolog denaturat sam w sobie zawiera nieznaczne ilości wody.

Osobiście użyłbym profesjonalnego sprzętu bo usterka też poważna.

płukanie po pęknieciu wymiennika płaszczowo-rurowego - coolmaker1 - 2013-05-30

Witam.Może stosowanie denaturatu jest uważane za "druciarstwo" lecz starym chlodniarzom CH3OH nie raz uratował ciężką awarię i wybawil z opresji.Pozdrawiam

nie wątpliwie, jednak trzeba iść z duchem czasu, tym bardziej, że są już skuteczniejsze metody.

i głowy nie dam ale denaturat to chyba C2H5OH Wink

A nawet na pewno bo ludzie go piją i nie ślepną Wink

płukanie po pęknieciu wymiennika płaszczowo-rurowego - coolmaker1 - 2013-05-30

Chodzilo mi o metanol......też go piją ,ale szybko noc im się robi.

to zwracam honor Smile

płukanie po pęknieciu wymiennika płaszczowo-rurowego - elektromechanik - 2013-05-30

crocens napisał(a):to zwracam honor Smile

Diabli z honorem ( nic za to nie kupi ) lepiej oddaj kasę Tongue Big Grin Big Grin Big Grin

( bez urazy - żart )

haha Big Grin może i nic nie kupi ale dużo załatwi Big Grin

płukanie po pęknieciu wymiennika płaszczowo-rurowego - wit - 2013-05-30

problem z denaturatem jest taki, ze nie wiadomo czym jest skażany -i substancja skażająca może uszkadzać uzwojenia sprężarek lub powodować zacieranie panewek -np. do skażania używane są czasem organiczne substancje lekko zasadowe...
ponadto denaturat może zawierać zanieczyszczenia rozpuszczone w alkoholu -lub wodzie i pozostawiać osad zapychający instalacje -lub powodujący... przycieranie panewek.
podobnie zawartość wody... denaturat może mieć 95% alkoholu -a może mieć tylko 90%

a lać w układ 10% wody -to tworzenie problemu zamiast jego usuwania.

jeśli już alkohol -to nie denaturat a czysty ze sklepu z chemikaliami. i niekoniecznie etylowy.
ale to i tak partyzantka.
Nie wiem -nie próbowałem -ale jeśli miałbym podjąć ryzyko -to próbowałbym płukać alkoholem poliwinylowym -CZYSTYM.

Profesjonalnie -to wypożyczyć -nająć maszynę do płukania czynnikiem...

płukanie po pęknieciu wymiennika płaszczowo-rurowego - klimatolog - 2013-05-31

coolmaker1 napisał(a):Witam.Może stosowanie denaturatu jest uważane za "druciarstwo" lecz starym chlodniarzom CH3OH nie raz uratował ciężką awarię i wybawil z opresji.Pozdrawiam
Stary nie znaczy doświadczony .Ja też jestem stary doświadczeniem ale takiej partyzantki boże pomóż na kilka godzin aby element dławiący naprawdę się nie zadławił (zamarzł bo to chyba masz na myśli pisząc wybawił) nigdy nie stosowałem.To podobnie jak byś zapalił lampion cmentarny podgrzewający element rozprężny bez wymiany filtra odwadniacza który wyłapie wilgoć.Ale dlaczego starzy chłodniarze nie nauczyli ciebie aby wyeliminować przyczynę wilgoci w układzie chłodniczym tylko dorażną pomoc jak pogotowie chłodnicze.O skutkach energetycznych nie będę prawił wywodów gdyż uważam że kolega Wit napisał wystarczająco dużo.Znam takich starych co zalecają 25 gram na kilogram czynnika.Ciekawe jak to odnosi się do temperatury i ciśnienia skraplania i odparowania oraz pracy sprężarek tłokowych które nie tolerują uderzeń cieczy?

mg gratuluję nauczycieli.Więcej czasu niż podałeś uświadamiano obywateli że komunizm to nic złego.Może i przyjdzie czas na ciebie.Pisząc oni kogo masz na myśli.

płukanie po pęknieciu wymiennika płaszczowo-rurowego - mg - 2013-05-31

Kumonizm pamiętam przez mgłę ale ty kumasz?
Denaturatu nigdy nie kupiłem, natomiast nie potępiam ludzi i ich wiedzy zważywszy na fizykochemiczne potwierdzenie ich wiedzy niekiedy ekonomiczne nieuzasadnionej zważywszy na ,,wyższe technologie''

mg napisał(a):Kumonizm pamiętam przez mgłę ale ty kumasz?
pragniesz czy zazdrościsz 60 procent?

Dolewasz do układów?Ostatnio kupiliśmy lodówko-zamrażarkę.W części dolnej zamrażarka i wyciek termiczny.Przyjechał pan z serwisu i nie wiedział co czynić z tą uszczelką.Zaproponowałem czajnik i gorącą szmatę aby ta uszczelka się ułożyła?

(...)

klimatolog napisał(a):Dolewasz do układów?Ostatnio kupiliśmy lodówko-zamrażarkę.W części dolnej zamrażarka i wyciek termiczny.Przyjechał pan z serwisu i nie wiedział co czynić z tą uszczelką.Zaproponowałem czajnik i gorącą szmatę aby ta uszczelka się ułożyła?

(...)
I co? gorąca szmata pomogła?

Pod ręką była?

Łazisz z tą gorącą szmatą i wszystko naprawiasz?

Temat jest taki:
płukanie po pęknieciu wymiennika płaszczowo-rurowego

płukanie po pęknieciu wymiennika płaszczowo-rurowego - frost-ch - 2013-06-01

No to DawidW już wie jak wypłukać zalany układ :lol:

płukanie po pęknieciu wymiennika płaszczowo-rurowego - klimatolog - 2013-06-01

Administracja nie zezwala na reklamę Flush?