![]() |
|
Baaardzo początkujący pyta...;) Pomożecie?? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Baaardzo początkujący pyta...;) Pomożecie?? (/showthread.php?tid=727) |
Baaardzo początkujący pyta...;) Pomożecie?? - Pedro - 2007-07-25 Witam. Jestem osobą która w dziedzinie klimy wie nie wiele, ale chciałbym troszkę zasięgnąć Waszej rady. Mam kilka maszyn głównie branża rolnicza w których zainstalowana jest A/C. Problem leży w tym iż serwisowanie tego przez "dojeżdżających fachowców" nie zawsze jest na czas i nie zawsze jest skuteczne. Mam własne zaplecze serwisowe i chciałbym do tego dołożyć obsługę klimy. Pytania: na jaką wartość należy wytworzyć próżnię w układzie? Od czego jest zależna ilość oleju? Jak prawidłowo określić ilość czynnika w układzie? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź... Baaardzo początkujący pyta...;) Pomożecie?? - senior - 2007-07-25 na jaką wartość: ja robię tak: patrzę jak wskazówka schodzi na vac, jeśli jest na -1 to wyciągam jeszcze przez pół godziny, ilość oleju zależy od sprężarki, jej pojemności i wielkości układu, prawidłową ilość czynnika w układzie sprawdzasz po odparowaniu, dla 134 musi być ok 2 bar ,itd Baaardzo początkujący pyta...;) Pomożecie?? - radekklimat - 2007-07-25 co to za maszyny podaj typ, silnik i ro produkcji Baaardzo początkujący pyta...;) Pomożecie?? - Pedro - 2007-07-25 Ciągniki rolnicze Deutz-Fahr AGROTRON 4.85 i 6.45 Rok prod. 1996. Obydwa mają taki sam układ A/C. Jednak w jednym z nich jest uszkodzona sprężarka i jestem w trakcie przeróbek. Oryginał kosztuje ok.3000zł... Jest jeszcze MF 8110 ale tu na razie nie ma problemu. Poza tym kombajn zbożowy Claas Dominator 108SL Maxi 1994r. i sieczkarnia Claas Jaguar 690SL 1992. Są jeszcze samochody ale klimy działają bez zarzutu. Można określić ilość czynnika po niskim i wysokim ciśnieniu, czy lepiej zdać się na efektywność chłodzenia? I metodę "doświadczeń"? Baaardzo początkujący pyta...;) Pomożecie?? - Pedro - 2007-07-27 O... Nikt nic nie wie...?? Baaardzo początkujący pyta...;) Pomożecie?? - j_a_c - 2007-08-16 Pedro napisał(a):C. Można określić ilość czynnika po niskim i wysokim ciśnieniu?Tak to czasochłonne ale skuteczne,jak nie znasz pojemności. Baaardzo początkujący pyta...;) Pomożecie?? - crocens - 2007-08-16 Dodam, ze można również określać ilość czynnika po temperaturze rurki wracającej z parownika do sprężarki (jednak musi być dojście do miejsca jak najbliżej parownika). Przy prawidłowej ilości czynnika i prawidłowym zalaniu parownika powinna wynosić około 4-6 stopni. PS. W ciężarówkach około 1stopnia. Nie wiem jednak jak się to ma do traktorów ;-) Baaardzo początkujący pyta...;) Pomożecie?? - Pedro - 2007-08-16 Mam zamiar kupić pompę podciśnienia o oznaczeniach TW-1A Zasilanie 220V/50Hz Szybkość pompowania w l/min [CFM] 57 [2] Próżnia końcowa (Pa) 10 Prędkość obrotowa (n/min) 1440 Moc 120W HP 1/6 Przyłącze gazowe ssące 1/4 SAE Male Pojemność zbiornika oleju 220 ml3 Czy to urządzenie wystarczy do wytwarzania podciśnienia w układach klimatyzacji samochodów osobowych i ciężarówek?? Baaardzo początkujący pyta...;) Pomożecie?? - crocens - 2007-08-16 spokojnie
Baaardzo początkujący pyta...;) Pomożecie?? - Pedro - 2007-08-17 Dzięki serdeczne. |