Forum Klimatyzacja
Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG s30aw - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Ogrzewnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=14)
+--- Wątek: Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG s30aw (/showthread.php?tid=7687)

Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG s30aw - mlynekg - 2014-01-10

Witam wszystkich
Jestem nowy na tym forum więc chciałbym się przywitac

Chciałbym przedstawic mój zrealizowany projekt pompy powietrze woda zrobionej z klimatyzatora inverterowego LG S30aw moc jednostki zewnętrznej na grzaniu 9,4 Kw przy 7 st.

Komplet klimatyzacji udało mi się kupic za 1200zł na allegro

Z jednostki wewnętrznej wydłubałem elektronikę sterującą z trzema czujnikami temperatury 1 temperatura wyj za skraplaczem , 2 temp.wejścia gazu na skraplacz
3 temp.powietrza -tutaj musiałem zmienic czujnik z ntc 10kom. na 20 kom. by móc podłączy go do rury zasilania C.O .
By oszuka procesor że silnik dmuchawy wewnę trznej pracuje potrzebny był generator na ne555 o częstotliwości 200hz.
Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG s30aw

Do tego projektu zakupiłem wymiennik płytowy SWEP B25THX30 koszt 1500zł

Za niecałe 3 tys złotych mam idealnie pracującą pompę ciepła która sama dostosowuje swoją moc do zadanych parametrów

Mam domek o pow 120 m2
z czego 70 m2 w podłogówce a 50 m2 w kaloryferach.

na razie steruję to wszystko z orginalnego pilota lg ustawiam temp 18 st to na zasilaniu co mam 36-38 st
Ale chcę zastosowac sterownik typu" lan controler" który można skonfigurowac na potrzeby tej aplikacji i wtedy mamy odzczyt wszystkich parametrów w necie

Działa suuper!!

Pozdrawiam

Młynek Grzegorz Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG s30aw

Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG s30aw - barbie - 2014-01-10

jak myślisz odszraniać jednostkę zewnętrzną ? .

Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG s30aw - mlynekg - 2014-01-10

Jednostka zewnętrzna jest odszraniana algorytmem który siedzi w procku
układ pracuje od marca 2013

Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG s30aw - irroda - 2014-01-10

montowałeś ciepłomierz, posiadasz obliczenia średniego COP, jak to wychodzi ekonomicznie.

Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG s30aw - Remik - 2014-01-17

Mógłbyś opisać bardziej szczegółowo ten myk z Prockiem NE555 ?

Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG s30aw - klimatolog - 2014-01-17

Gratuluję

Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG s30aw - barbie - 2014-01-18

czego gratulujesz ? .

Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG s30aw - klimatolog - 2014-01-18

barbie napisał(a):czego gratulujesz ? .
Zazdrościsz że ktoś nie pali w piecu?

Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG s30aw - barbie - 2014-01-18

po co kombinować jak można iść do sklepu i kupić co się chce .

Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG s30aw - Vlad24 - 2014-01-19

barbie napisał(a):po co kombinować jak można iść do sklepu i kupić co się chce .

choć by po to by zapłacić 1,2 tys zamiast np 12 tys
albo i całe 20 tys, bo te pompy tak od 17-18 tys brutto się zaczynają + montaż

Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG s30aw - bxz - 2014-01-19

Wreszcie coś konstruktywnego... wrzuć na elektrodę, tam może ktoś doceni... tu raczej zgoszkniali monterzy i właściciele firm... myśl techniczna ostała się jedynie u kilku użytkowników, ale ich siła przebicia...
Zawsze uważałem że najlepsze rozwiązania są proste... może pompa ciepła powietrze-woda nie kosztuje 20k i ma swoje minusy, ale to Twoje rozwiązanie jak najbardziej interesujące Smile

Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG s30aw - barbie - 2014-01-19

Vlad-nie odkryłeś Ameryki-Rosyjskie portale są pełne takich wynalazków .ja osobiście używam klimatyzatorów do ogrzewania-tańsze prostsze rozwiązanie pod warunkiem pewnego zasilania .

Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG s30aw - kamil.szymczak - 2014-01-19

a czy planujesz wykorzystać to w chłodzeniu?

Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG s30aw - Vlad24 - 2014-01-19

barbie napisał(a):Vlad-nie odkryłeś Ameryki-Rosyjskie portale są pełne takich wynalazków .ja osobiście używam klimatyzatorów do ogrzewania-tańsze prostsze rozwiązanie pod warunkiem pewnego zasilania .

Zapytałeś, więc odpowiedziałem.

Masz jakieś linki to tych portali, mimo iż mam już swoją gotową działającą to chętnie poczytam.

Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG s30aw - mlynekg - 2014-01-20

Remik napisał(a):Mógłbyś opisać bardziej szczegółowo ten myk z Prockiem NE555 ?

Myk z Ne 555 jest bardzo prosty a polega on na tym że jest generowana fala prostokątna o częstotliwości ok 200hz i jest podawana na odpowiedni pin ze złącza zasilającego silnik dmuchawy tylko po to aby procek nie generował awarii silnika jednostki wewnętrznej

Pozdrawiam

Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG s30aw - Tomm - 2014-08-11

barbie napisał(a):Vlad-nie odkryłeś Ameryki-Rosyjskie portale są pełne takich wynalazków .ja osobiście używam klimatyzatorów do ogrzewania-tańsze prostsze rozwiązanie pod warunkiem pewnego zasilania .

Co miałeś na mysli pisząc o pewnym (stabilnym ?) zasilaniu ?
Czy też chodzi o odpowiedni przydział mocy z energetyki ?

Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG s30aw - Qba - 2014-09-05

mlynekg napisał(a):
Remik napisał(a):Mógłbyś opisać bardziej szczegółowo ten myk z Prockiem NE555 ?

Myk z Ne 555 jest bardzo prosty a polega on na tym że jest generowana fala prostokątna o częstotliwości ok 200hz i jest podawana na odpowiedni pin ze złącza zasilającego silnik dmuchawy tylko po to aby procek nie generował awarii silnika jednostki wewnętrznej

Pozdrawiam

Witam , moze ten ,,myk'' byś narysował jak to posklejałeś ( foto )?
Pozdrawiam

Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG s30aw - sebapulawy - 2015-03-19

Ponieważ jest to mój pierwszy wpis na tym forum chciał bym się przywitać.

Bardzo zaciekawił mnie watek o możliwości samodzielnego wykonania pompy ciepła. W związku z tym mam takie pytanie czy taką pompę można gdzieś kupić lub zamówić ?

Pozdrawiam Seba

Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG s30aw - renegat35 - 2015-04-06

Mam pytanie. Dałeś wymiennik o mocy 30 KW czy wymiennik o mniejszej mocy by sobie nie poradził?

Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG s30aw - mlynekg - 2015-04-14

Witam Zastosowałem wymiennik na r410 jako skraplacz ma moc 16KW.
Sprzedawca zaproponował Przewymiarowanie dla lepszej sprawnosci układu i przyznam że miał rację.
pozdrawiam

Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG s30aw - mlynekg - 2015-04-14

Zastosowałem prosty układ Lan-controlera i mam fajny system autonomiczny z możliwością wglądu do parametrów systemu zdalnie przez internet.

Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG s30aw - Amfan - 2015-05-16

mlynekg napisał(a):Zastosowałem prosty układ Lan-controlera i mam fajny system autonomiczny z możliwością wglądu do parametrów systemu zdalnie przez internet.

I te wszystkie parametry odczytuje z płyty elektroniki lg, kurde ja nawet nie wiem jaki jest tam protokół komunikacji RS , BACnet ,czy co?. Mega szacun

Powietrzna pompa ciepła - z klimatyzatora LG s30aw - polmis1950 - 2015-06-02

Może ktoś z już śledzacych ten post, pomógłby mi oszukać sterowniki w inwenterze Mitsubishi SCM80zgs brak podłączenia wentylatora na płytce jedn.wew.SKM25zgs i stad błąd usterki i zanik pracy. Zmontowałem pompę ciepła z wymiennikiem płytowym i stąd wentylator nie bardzo zasadny/chyba tylko do sterowania/. Jak ewentualnie nastawić parametry pracy, żeby efektywnie działała . Pozdrawiam.