![]() |
|
Jak sprawdzić szczelność układu - R600a - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Jak sprawdzić szczelność układu - R600a (/showthread.php?tid=7731) |
Jak sprawdzić szczelność układu - R600a - Klim - 2014-01-19 Witam, mam na stanie lodóweczkę w której ulotnił się izobutan. Zastanawiam się czy mogę wpuścić trochę zwykłego czynnika a resztę uzupełnić azotem i wtedy szukać nieszczelności wykrywaczem ? Później próżnia i uzupełnienie R600a. Myślicie że to dobry pomysł ? Nie miałem do czynienia jeszcze z r600a i dlatego takie pytania
Jak sprawdzić szczelność układu - R600a - mister - 2014-01-19 pomysł dobry Jak sprawdzić szczelność układu - R600a - Klim - 2014-01-19 Jakie powinno być przegrzanie czynnika r600a ? nie posiadam tabliczki znamionowej i nie wiem ile napełnić. Czy tylko mam patrzeć na ciśnienie na ssaniu 0,55 bara ? Jak sprawdzić szczelność układu - R600a - barbie - 2014-01-19 minus ! o.5 Jak sprawdzić szczelność układu - R600a - Klim - 2014-01-19 tak tak - 0,5 Dzięki wielkie. Jak sprawdzić szczelność układu - R600a - szumi - 2014-01-20 kolego z tego co pamiętam a minęło trochę czasu to R600 nabijamy tylko na wagę i to z dokładnościom do kilku gram np. mała lodówka electroluxa w układzie 18gram R600 +-2-3gramy
Jak sprawdzić szczelność układu - R600a - hubertox - 2014-01-25 Napełnij azotem układ. Moja lodówka Indesit testowałem wytrzymała nawet 25 bar. Jak sprawdzić szczelność układu - R600a - Klim - 2014-01-25 ok dzięki
Jak sprawdzić szczelność układu - R600a - klimatolog - 2014-01-25 Proporcje dobre mg ale podane wspak. Jak sprawdzić szczelność układu - R600a - elektromechanik - 2014-01-26 mg napisał(a):80% nieszczelności to parownik w chłodziarce, 10 dochładzacz ogrzewający uszczelkę 10 inne w tym niewłaściwa diagnoza. Dokładnie Ja bym postawił tak 40% dochładzacz 50% parownik. Dodam jeszcze ze dobrałem się z ciekawości do kilku parowników i w każdym trafiłem na > dziury < w odcinku rurki poniżej parownika chłodziarki. Na rurce widać wżery ( jak w drewnie po kornikach ) jakby celowo pryśnięte kwasem. Jak sprawdzić szczelność układu - R600a - klimatolog - 2014-01-26 Najlepszym sposobem jest 95% azotu-5%wodoru i odpowiedni wykrywacz elektroniczny.Wodór jak sprinter zapierdziela jako cząstka? Jak sprawdzić szczelność układu - R600a - Klim - 2014-01-26 Ja wybieram opcje azot + czynnik i wykrywacz cps ls 3000 Jak sprawdzić szczelność układu - R600a - wit - 2014-01-26 klim napisał(a):Ja wybieram opcje azot + czynnik i wykrywacz cps ls 3000 dokładnie -zazwyczaj szybka i prosta metoda szukania nieszczelności. niestety nie zawsze się sprawdza... nie zawsze można sprawdzić wykrywaczem całą instalację/ urządzenie -np brak dostępu, obudowa itp. Jak sprawdzić szczelność układu - R600a - klimatolog - 2014-01-27 Panowie to tylko przyzwyczajenia odnośnie wykrywania nieszczelności.Wasze metody można porównać do wykrycia nieszczelności w instalacji napełniając ją azotem w 95-ciu procentach i np. 5 procent wodą.Jaki gaz posiada najmniejszą cząstkę?Który szybciej się wydobywa z nieszczelności?Ten z większą czy ten z mniejszą.Oczywiście istnieje metoda bardziej skuteczna.Azot 95-R-22 5 procent i palnik halonowy.Ale niestety metoda zakazana ale najbardziej skuteczna.Osobiście nie znam metody skuteczniejszej .Po prostu płomień zmienia barwę w miejscu wycieku.CPS jest dobry do diagnozy.Czy na obiekcie czy ponad sufitem podwieszanym.Metoda z wodorem pokazuje-wskazuje nawet pod każdą izolacją termiczną miejsce wycieku.Dlaczego cząstka ma takie znaczenie podczas szukania nieszczelności?Czym mniejsza tym lepiej podczas takiej ekspertyzy.Wyobrażmy sobie plaster miodu jako instalacje z Cu I cegły wpuszczone do ów instalacji celem poszukiwania nieszczelności.Jeśli chodzi o środki pieniące podstawowe do wykrywania nieszczelności w warunkach zimowych to LUDWIKA mieszam z płynem do spryskiwaczy szyb.A o ultradżwiękach chyba nie muszę wspominać jako wykrywaczach nieszczelności stosowanych w Pszemysłowych zakładach.To na tyle. Jak sprawdzić szczelność układu - R600a - Freezer - 2014-02-02 LUDWIK - tu sie zgadzam - najlepszy jest ten zielony (chyba miętowy) |