![]() |
|
Problem z klimą w Astrze F Combi 97rok 1,6,16V benzyna ecotec - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Problem z klimą w Astrze F Combi 97rok 1,6,16V benzyna ecotec (/showthread.php?tid=783) |
Problem z klimą w Astrze F Combi 97rok 1,6,16V benzyna ecotec - k.marcin - 2007-08-16 Witam. Na poczatku chciałbym zaznaczyć ze jestem nieco laikiem w temacie i nie znam sie dobrze na konstrukcji i klimatyzacji samochodowej. Dwa miesiace temu nabyłem ww autko i postanowilem naprawic klime. Naprawilem elektryke- przetarty jeden kabel.. wymienilem wadliwe przelaczniki w desce rozdzielczej od wl klimy io nawiewu no i udalem sie do "serwisu". Pan z mila checia przyjechal po godzinie czekania przed warsztatem i podlaczyl maszynerie po rurki klimy i zaczal caly proceder.. nabil mi 700g gazu i skasowal 140zl. Klima dosc cieniutko chlodzila..wydawalo sie ze to przez to ze nabil 700g a nie jak gdzies wyczytalem 900 r134 oczywiscie. umuwilem sie z nim na kolejna wizyte zeby poprawil i przy okazji wymienil wentylek od niskiego cisnienia.. No i jak juz zabral sie za zaworek to zeszla godzinka a zaworek i gwint rozp.... to ów "serwisant" wpadl na pomysł żeby zakleic rurke czyms w rodzaju plasteliny ktora po chwili zrobila sie jak kamlot twarda a gaz i tak sie ulatnial.. No to po krotce strescilem perypetie.. a teraz do rzeczy.. 1. Po nabiciu 900g gazu sprezarka sie po paru sekundach rozlaczala, nie wiem czemu a klima i tak slabiutko chlodzila.. 2. Co mam teraz zrobic z ta rurka? Ciezko dostac cala rurke od niskiego z rozbitego autka..zeby nie zawyzac kosztow ktore i tak juz sa dopsc wysokie, Może da sie to jakos czyms uszczelnic? bo wiem ze gaz mozna nabic rurka od wysokiego cisnienia i ta w sumie chyba nie jest zbyt potrzebna ? czy sie mylę? Może ktoś doradzi jak to małym kosztem naprawić? Z góry serdecznie dziekuje za pomoc w rozwiazniu problemu. Problem z klimą w Astrze F Combi 97rok 1,6,16V benzyna ecotec - max - 2007-08-16 Czym on ją zapchał?? Szczerze. Sytuacja, którą opisujesz jest komiczna z domieszką grozy ![]() Ja w takim wypadku jedynie widzę możliwość wymiany elementu na nowy, bądź używany. Dalej mówisz, że gaz dalej się ulatnia? Jak wyglądały ciśnienia po stronie wysokiego i niskiego ciśnienia? Czy znasz historię klimatyzacji przed Twoją naprawą? Problem z klimą w Astrze F Combi 97rok 1,6,16V benzyna ecotec - crocens - 2007-08-16 No, komedia ;-) Musisz kupić koniecznie taka rurkę z zaworkiem! Klimatyzacje da się nabić ale co jeżeli układ "na sucho" nie pomieści takiej ilości czynnika? Dobra, możemy podgrzewać butlę z freonem i "wepchać" ten gaz. Ale co z serwisem? Ściąganie czynnika w postaci cieczy z układu nie jest zbyt ciekawe... jak dla mnie zawór z wysokiego od biedy może nie istnieć, z niskiego jest niezbędny. Jeżeli masz termometr elektroniczny zmierz temperaturę wylotu z kanałów oraz grubszej rurki wychodzącej z auta. Wyniki napisz. Do tego mogłbyś napisać czy sprężarka się wyłącza i koniec czy cyklicznie włącza i wyłącza. Pozdrawiam, Marcin Problem z klimą w Astrze F Combi 97rok 1,6,16V benzyna ecotec - k.marcin - 2007-08-17 no wiem że komedia ale musze sie uczepić kolesia który mi to robił bo nie chce być 1,5 stówki w plecy za nabicie. Wiem jedno napewno sam lepiej sobie poradze niż ten "serwisant". Na chwilę obecną gaz z klimy jest spuszczony, poszukuję orginalnej rurki z np rozbitego samochodu, ale jezeli nie udało by mi sie to potrzebowałbym jakieś mądre rozwiązanie żeby np dorobić na tej rurce główkę z portem, niestety wydaje mi sie ze te rurki sa aluminiowe .. i spawanie odpada. Jezeli chodzi o temp to miała minimalnie najwyzej 15st na wylocie kratki... powietrze bylo chlodne ale to tylko chlodny wiaterek w porównaniu z tym co powinno byc. Temperature moglbym zmierzyc gdyby byl gaz.. a tak na sucho to nie jestem pewien czy zdrowo odpalac sprezarke bez smarowania ... Problem z klimą w Astrze F Combi 97rok 1,6,16V benzyna ecotec - tobii11 - 2007-08-31 utnij ta popsuta koncowe z zaworkiem i przyspawaj kawalek z dobrym zaworkiem od jakiejs innej fury (najlepiej od opla) aluminium daje sie spawac najlepiej tigomatem tylko trzeba to uciac w miare mozliwosci jak najdalej od zaworka zeby go nie spalic podczas spawania |