![]() |
|
problem z nowa komora chłodniczą - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: problem z nowa komora chłodniczą (/showthread.php?tid=7901) |
problem z nowa komora chłodniczą - mateusszzzz - 2016-07-26 Wczoraj poskładałem i odpaliłem komore chłodniczą, troche danych: agregat: UNJ9232GK chłodnica: area REJ 2003 09 3.2D filtr, wziernik, el. zawór- 3/8" (wyjscie ze zbiornika na rotolocku 12 było) zawor rozprężny jakiś zamiennik danfossa (też na D...., nie pamietam) lutowany z wyrównaniem dysza 02 niecale 4 kg r404 dolewane po trochu no i lipa, komora zbijała bardzo powoli, kreciłem zaworem, czynnik dolewałem po trochu- zero efektu dzis pojechałem wymieniłem zawor rozprezny na danfosa i nowa dysze 02, dalej nic, to samo. Wymieniłem czynnik (nie przewidziałęm wymiany wczesniej a mialem tylko r507 na aucie), no i dalej słabo. odkręciłem o obrót zawor i dalej nie wszystkie rurki (2 na gorze i 1 nizej) były przeciagniete a na rurce przy agregacie juz szroniło. Odparowanie po tym wszystkim na koniec przy 11* na poziomie -8. Kierownik twierdzi ze agregat ma wystarczajaca wydajnosc na ta kubature (3,5x2x2,5m). co z tym dalej robic? jak myslicie? problem z nowa komora chłodniczą - mg - 2016-07-26 Co miałeś w komorze? Cztery kilogramy bo nie chłodziło?
problem z nowa komora chłodniczą - mateusszzzz - 2016-07-26 troche towaru ale na noc zostawilem bo tez liczyłem na to ze zrobi przez noc i dzis jak zajechałem to 11 stopni bylo i chlodnica zaczela przyladzac troche. No zbiornik 3,9 L wiec niecale 4 to chyba nie tragednia problem z nowa komora chłodniczą - mg - 2016-07-26 Zawór dałeś ,, z wyrównaniem" ... wewnętrznym czy zewnętrznym? problem z nowa komora chłodniczą - mg - 2016-07-26 Dzisiaj w wiadomościach usłyszałem o nowej jednostce miar ,,WIADRO" , podano informację, że na metr kwadratowy spadło trzy wiadra deszczu, serio To równie miarodajna informacja jak: ,,lekko zaszroniło" ,,przeciągnęło przy sprężarce'' ,,zawór z wyrównaniem" ,,i dalej słabo" problem z nowa komora chłodniczą - mateusszzzz - 2016-07-26 zawor TES2 lut, dalej slabo tzn ze nie zrobilo nic ponizej 11 stopni w komorze, przeciagnelo przy sprezarce tzn ze na sprezarke nie doszlo tylko na rurce na ssaniu. Zawsze sie zastanawiam skad w ludziach taka czepliwosc, wyraznie napisalem ze zawor wymienilem wiec raczej to nie jest przyczyna. Prosta sprawa nie chcesz pomoc- nie pomagaj. Po to jest forum by sie czegos dowiedziec lub doradzic komus a nie gryzc sie nawzajem i łapać za słowka. Sory ale ta ironia z wiaderkami w wiadomosciach jest zbedna. Jezeli czegos nie dopisałem, a masz chęć pomoc to sie normalnie dopytaj, a jak nie masz checi to po co zaczynasz problem z nowa komora chłodniczą - mg - 2016-07-26 mateusszzzz napisał(a):zawor TES2 lut, dalej slabo tzn ze nie zrobilo nic ponizej 11 stopni w komorze, przeciagnelo przy sprezarce tzn ze na sprezarke nie doszlo tylko na rurce na ssaniu. Jesteś fachowcem więc posługuj się fachowym nazewnictwem, wynikami pomiarów, parametrami podstawowych elementów układu, aby ktoś mógł Ci pomóc. problem z nowa komora chłodniczą - miezala5 - 2016-07-26 Jak instalacja jest krótka to 4kg gazu to moim zdaniem dużo za dużo! Zmierz przegrzanie! problem z nowa komora chłodniczą - p.obelix - 2016-07-26 Ja nie rozumiem ludzi co bez sensu kręcą śrubami w zaworach rozprężnych a potem je wymieniają. miezala5 dobrze prawi gdzie ty tam 4 kg wbiłeś chyba że w cylindrach kilogram się zmieścił. Podaj ciśnienia oraz temperatury przegrzania i do chłodzenia. problem z nowa komora chłodniczą - Amfan - 2016-07-27 Podaj temp. na tłoczeniu przy sprężarce , temp za skraplaczem, ciśnienie skraplania .Ciśnienie parowania i temp za parownikiem. Układ pi razy drzwi ma ok 2,5 kW mocy ile założyłeś na straty przez samą komorę a ile na chłodzenie towaru .Podaj warunki budowy komory ( z czego wykonana i jak jest usytuowana ). Podaj też jaka ma być utrzymywana temperatura w komorze . problem z nowa komora chłodniczą - Amfan - 2016-07-27 mateusszzzz napisał(a):. Kierownik twierdzi ze agregat ma wystarczajaca wydajnosc na ta kubature (3,5x2x2,5m). co z tym dalej robic? jak myslicie?Na jakiej podstawie kierownik twierdzi ,że ten agregat wystarczy .Co tam ma być przechowywane i ile tego . problem z nowa komora chłodniczą - mg - 2016-07-27 I te cztery kilogramy czynnika
problem z nowa komora chłodniczą - volume29 - 2016-07-28 Przykład z życia.Sprężarka CAJ9510 , parownik CUBA SPBE 021 , TZR FLICA dysza 0,7 , komora 2mx2mx2m , długośc linii 4m.Wszystko śmiga idealnie , przy 5stopniach w komorze na sprężarce pojawia się powrót. problem z nowa komora chłodniczą - mg - 2016-07-28 volume29 napisał(a):Przykład z życia.Sprężarka CAJ9510 , parownik CUBA SPBE 021 , TZR FLICA dysza 0,7 , komora 2mx2mx2m , długośc linii 4m.Wszystko śmiga idealnie , przy 5stopniach w komorze na sprężarce pojawia się powrót.Cofa się po odtajce? problem z nowa komora chłodniczą - radekklimat - 2016-07-28 Ta chłodnica jest za mala w stosunku do wydajnosci agregatu ktory startuje z 3,5 kw a chłodnica z 2,6kw, do mrozni sie nadaje a dysza powinna byc trojka do danfosa Taka powinna byc chłodnica REA 3002 15 6D 4,11kW 15 2 680 2 / 300 9 problem z nowa komora chłodniczą - mateusszzzz - 2016-08-10 Pare dni mnie tu nie było ale temat dawno załatwiony został. Radekklimat tak jak piszesz - chłodnica została wymieniona. Nie po raz pierwszy taka pomyłka zaszła z tego co sie dowiedziałem... :| |